Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nu tehnicieni ai sacrului, ci slujitori ai milostivirii

De Nicola Gori

A forma preoți care să nu fie "tehnicieni ai sacrului", adică să fie concentrați pe ei înșiși în formalismul lor juridic și teologic, ci slujitori ai lui Dumnezeu și ai milostivirii sale. Așa explică Monseniorul Krzysztof Józef Nykiel, regent al Penitențiariei Apostolice, în acest interviu la L'Osservatore Romano, obiectivele celui de-al douăzeci și nouălea curs despre forul intern care se desfășoară de la 5 la 9 martie 2018 în Vatican.

Care ester scopul cursului?

Cu acest curs despre forul intern, care se organizează de douăzeci și nouă de ani în timpul Postului Mare, Penitențiaria Apostolică dorește să contribuie la formarea noilor preoți și a seminariștilor care sunt aproape de hirotonire pentru misiunea preaînaltă și dificilă la care sunt chemați, adică aceea de a administra penitenților sacramentul reconcilierii. De fapt celebrarea acestui sacrament cere o pregătire teologică, juridică și pastorală adecvată pentru că, așa cum a reafirmat de mai multe ori papa Francisc în Misericordiae vultus, "nu se improvizează duhovnicii". Totuși, trebuie să subliniez că scopul cursului nu este acela de a forma "tehnicieni ai sacrului", preoți concentrați pe ei înșiși în formalismul lor juridic și teologic, ci slujitori ai lui Dumnezeu prin care cei care se apropie de confesional să poată atinge cu adevărat cu mâna măreția milostivirii divine și să iasă senini și mai încrezători în milostivirea lui Dumnezeu.

Care vor fi temele tratate?

Conferințele vor prezenta principalele teme de drept canonic, teologie morală și practică pastorală care interpelează evaluarea duhovnicului, precum și toate informațiile referitoare la competența și la modalitățile de recurs la Penitențiaria Apostolică. Ca de obicei, săptămâna de cursuri va avea apogeul său vineri 9 martie cu audiența pontificală la amiază, semn tangibil al atenției deosebite a papei față de această inițiativă, și cu celebrarea penitențială, după-amiază la ora 17, prezidată de papa Francisc în bazilica vaticană, în vederea căreia Penitențiaria va pune la dispoziție peste șaizeci de duhovnici găsiți dintre penitențiarii majori din bazilicile din Urbe. La ei se adaugă însuși cardinalul penitențiar major, regentul, prelații și oficialii preoți din dicaster.

Parcurgând programul din acest an, se observă între altele că unul dintre vorbitori va trata problema posesiei diabolice. De ce această alegere?

În discursul de anul trecut, papa Francisc a făcut aluzie la eventualitatea ca penitenții care se apropie de confesional să poată prezenta vreo tulburare spirituală, dacă nu chiar simptomele unei posesii diabolice. De aceea, Penitențiaria Apostolică, preluând stimulentul papei, a decis să încredințeze unui exorcist o conferință despre această temă, pentru a le da duhovnicilor instrumentele necesare pentru a realiza și în acest caz un prim discernământ cu privire la situație și eventual să se adreseze unui exorcist autorizat de dieceză.

Așadar, care sunt calitățile pe care orice bun duhovnic ar trebui să le aibă?

În mod constant papa Francisc indică atitudinile de primire, proximitate și duioșie care ar trebui să-i conducă pe slujitorii consacrați în acțiunea lor pastorală după modelul Tatălui milostiv. Reluând indicațiile adresate participanților de anul trecut, el a semnalat îndeosebi trei aspecte. Înainte de toate, duhovnicul bun ca adevărat prieten al lui Isus bun păstor trebuie să cultive o slujire a reconcilierii "pansat cu rugăciune", rugăciune cu Domnul pentru darul carității pastorale și rugăciune pentru credincioșii care sunt în căutarea milostivirii lui Dumnezeu. De asemenea rugăciune pentru a implora darul unei inimi rănite, conștient că el însuși este primul păcătos și primul iertat și capabil să înțeleagă prin urmare rănile altuia. În al doilea rând, duhovnicul bun este om al Duhului, om al discernământului și al compasiunii. Papa a amintit că preotul este astfel chemat la ascultarea umilă a voinței lui Dumnezeu pentru că, în celebrarea sacramentului Pocăinței, nu este stăpân, ci ministru, adică slujitor. În sfârșit, duhovnicul bun este și un evanghelizator, pentru că nu există evanghelizare mai autentică decât întâlnirea cu milostivirea, adevărată față a lui Dumnezeu. El va trebui să discearnă, în dialogul scurt pe care-l realizează cu penitentul, ce anume este necesar să-i vestească pentru maturizarea drumului său spiritual: este o lucrare care poate face într-adevăr mult bine!

Ce rol joacă sacramentul reconcilierii în viața spirituală și în discernământul vocațional al tinerilor?

De când papa Francisc a anunțat că a cincisprezecea adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, programat în octombrie, va avea ca temă "Tinerii, credința și discernământul vocațional", Penitențiaria Apostolică s-a angajat să furnizeze propria contribuție la reflecția eclezială, amintind de rolul central al reconcilierii în dezvoltarea credinței și în discernământul spiritual al tinerilor creștini. Nu uităm că însuși Jorge Mario Bergoglio, la vârsta de 17 ani, a simțit așa de intens prezența iubitoare a lui Dumnezeu în timpul unei spovezi: chiar în acea ocazie a înțeles că Domnul îl chema la viața călugărească în Societatea lui Isus. De aceea, inserându-se în acest context, cardinalul Mauro Piacenza, penitențiar major, a ales să inaugureze lucrările cursului chiar cu o lectio magistralis despre tema: "Spovada și discernământul vocațional". În afară de asta, anticipez că Penitențiaria Apostolică va organiza în zilele de 26 și 27 aprilie o întâlnire pastorală despre această temă.

Peste câteva zile va fi a cincea aniversare de la alegerea papei Francisc. De ce tema milostivirii este prezentă constant în intervențiile sale?

Iertarea păcatelor este misiunea principală încredințată de Isus discipolilor săi: "Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi. Primiți pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate" se citește la capitolul 20 din Evanghelia lui Ioan. La originea acestui mandat se află voința lui Dumnezeu, care dorește ca toți oamenii să fie mântuiți și să ajungă la fericirea veșnică. Punându-se în continuitate cu magisteriul Bisericii, papa Francisc a indicat de aceea cu înțelepciune și a reafirmat mereu, încă din primele zile ale pontificatului său, că milostivirea divină este inima pulsantă a Evangheliei, ba chiar, este însăși esența lui Dumnezeu. Fiecare duhovnic are responsabilitatea preaînaltă de a fi imagine vizibilă a milostivirii invizibile a lui Dumnezeu, "canal de bucurie pentru credincios" care, "după ce a primit iertarea, să nu se mai simtă oprimat de păcate, ci să poată gusta lucrarea lui Dumnezeu care l-a eliberat", cum a spus papa participanților la cursul despre forul intern la audiența din 4 martie 2016. Ca tatăl bun, când fiul adolescent a comis o eroare, alege calea dialogului dându-i încredere, tot așa face Isus cu noi păcătoșii. Și asta schimbă inima noastră. "Domnul nu încetează niciodată să ne ierte: niciodată!". Acest adevăr reafirmat de atâtea ori de papa a ajutat și ajută atâția credincioși din lume să se ridice din nou și să reia din nou drumul. Primim atâtea mărturii de adevărate convertiri autentice ale credincioșilor care au prețuit aceste cuvinte ale pontifului.

(După L'Osservatore Romano, 2 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat