Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zi de formare pentru lectori și animatorii cântului liturgic

Începând din luna martie se va desfășura în Dieceza de Iași proiectul unei zile de formare a lectorilor și animatorilor cântului liturgic la nivel decanal.

Necesitatea de a vesti Evanghelia și de a celebra tainele mântuirii într-o manieră cât mai activă și rodnică și provocările societății noastre din ce în ce mai secularizate ne determină să înțelegem că investiția cea mai importantă și de lungă durată este formarea credincioșilor în vederea vestirii, celebrării și trăirii credinței catolice.

În acest cadru își află sensul și inițiativa formării credincioșilor laici care sunt angajați într-o manieră specială în celebrările liturgice, îndeosebi a acelora care proclamă în mod obișnuit lecturile din Sfânta Scriptură sau animă cântul liturgic la sfânta Liturghie.

Responsabili cu această formare sunt credincioșii înșiși, păstorii comunităților din care ei fac parte, precum și Biserica locală prin diferitele sale oficii diecezane.

Iată de ce Oficiul pentru Liturgie și Pastorația Sacramentelor, Oficiul pentru Pastorația Biblică și Oficiul pentru Muzica Sacră propun o zi de formare la nivel zonal.

Aceasta se va desfășura între orele 9.30 și 16.00 și va cuprinde conferințe cu caracter general pentru toți participanții cât și conferințe cu caracter specific pentru cele două slujiri, ateliere de lucru, discuții în grupuri mici și în plen.

Pentru a fundamenta și motiva inițiativa episcopul Petru Gherghel a trimis părinților parohi următoarea scrisoare circulară.

*

Iași, 22 februarie 2018
Prot. nr. 505/2018

Scrisoare circulară

Preacucernice Părinte Paroh,

La Cina cea de Taină, după ce a spălat picioarele ucenicilor săi, Mântuitorul Isus Cristos le-a adresat o întrebare menită să le deschidă mintea și inima la misterul mântuitor al Paștelui: "Înțelegeți ce am făcut pentru voi?" (In 13,12). El însuși le-a explicat apoi că în acest gest este cuprins misterul persoanei și al iubirii sale (In 13,13-17). Aceeași întrebare ne este adresată și nouă ori de câte ori celebrăm acțiunile liturgice, care sunt cu adevărat acțiuni ale lui Cristos (Sacrosanctum Concilium 7): "Înțelegeți ce am făcut pentru voi?".

Pentru a cunoaște persoana lui Cristos avem nevoie să înțelegem ceea ce El săvârșește în acțiunile noastre liturgice. Această înțelegere este motivația și scopul formării liturgice a tuturor credincioșilor care doresc să participe în mod activ la celebrările Bisericii. Magisteriul Bisericii subliniază prin diferite documente necesitatea formării liturgice a creștinilor catolici în vederea unei evanghelizări eficiente: "evanghelizarea bucuroasă devine frumusețe în liturgie, ca parte a exigenței zilnice de a face să se răspândească binele. Biserica evanghelizează și se evanghelizează cu frumusețea liturgiei, care este și celebrare a activității evanghelizatoare și izvorul unui reînnoit impuls de a se dărui" (Papa Francisc, Evangelii Gaudium 24). Sfântul Ioan Paul al II-lea afirma într-un document prilejuit de aniversarea a 25 de ani ai constituției conciliare Sacrosanctum Concilium că "cea mai urgentă misiune este formarea biblică și liturgică a poporului lui Dumnezeu" (Ioan Paul al II-lea, Vigesimus Quintus Annus).

O atenție deosebită trebuie avută pentru formarea acelor credincioși care au primit o slujire liturgică în cadrul celebrărilor Bisericii, în special a lectorilor și animatorilor cântului liturgic. Întrucât Cristos este prezent atât în cuvântul său în timp ce se proclamă în biserică sfânta Scriptură, cât și atunci când Biserica îi aduce lui Dumnezeu cântarea sa de laudă (cf. SC 7), lectorii și animatorii cântului liturgic trebuie ajutați să își desfășoare slujirea cu competență și în spirit de credință.

În acest sens salutăm și încurajăm inițiativa Oficiului pentru Liturgie, a Oficiului pentru Pastorația biblică și a Oficiului pentru Muzica sacră de a organiza o zi de formare la nivel decanal pentru lectori și animatorii cântărilor liturgice. Aceasta se înscrie în eforturile de formare a laicilor pe care Biserica noastră locală le depune atât la nivel parohial cât și diecezan.

Dispoziție episcopală

Considerând, așadar, că astfel de lucrare este de o mare și deosebită importanță pentru viața spirituală a credincioșilor noștri, dispunem ca fiecare Cucernic Părinte Paroh să aleagă și să desemneze, cu deosebită grijă și sfânt interes, câteva persoane din rândul familiilor și tinerilor pentru a beneficia de aceste momente de formare, bine știind că astfel se va putea dezvolta, în rândul credincioșilor noștri, o spiritualitate înrădăcinată, o adevărată prețuire pentru Sfânta Liturghie, pentru Lecturile sfinte și pentru Cântările bisericești din cadrul celebrărilor sfinte și un elan misionar reînnoit.

Cu mulțumirea și binecuvântarea noastră arhierească pentru cursanți și pentru responsabilii Oficiilor noastre,

Petru Gherghel
episcop de Iași

Pr. prof. Daniel Iacobuț
coordonator cursuri

*

Calendarul întâlnirilor este următorul:

  • 10 martie - Săbăoani (Decanatul de Roman)

  • 14 aprilie - Iași (Decanatul de Iași)

  • 21 aprilie - Bacău (Decanatele de Bacău și Traian)

  • 12 mai - Barticești (Decanatul de Piatra)

  • 19 mai - Iugani (Decanatul de Valea Siretului)

  • 9 iunie - Ploscuțeni (Decanatul de Vrancea)

  • 16 iunie - Moinești (Decanatul de Moinești)

  • 6 octombrie - Onești (Decanatul de Trotuș)

  • 13 octombrie - Suceava (Decanatul de Bucovina)

Pr. Daniel Iacobuț


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat