Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Funeraliile părintelui Iulian Farțade

Pr. Iulian Farțade, în vârstă de 38 de ani, a fost condus pe ultimul drum vineri, 9 februarie 2017. Înmormântarea a avut loc în satul natal, Cleja, și a fost prezidată PS Petru Gherghel, cu participarea PS Aurel Percă, în prezența unui mare număr de preoți și credincioși.

La ora 10.30 clopotele bisericii parohiale "Sfântul Marcu" anunțau începerea Liturghiei de înmormântare a părintelui Iulian Farțade. Credincioșii în număr mare intonau cântecul: "Preot în veac ești tu!" Din tabloul așezat înaintea sicriului îi întâmpina pe toți zâmbetul preotului pentru care trecuseră toate ceasurile suferinței și care acum, mulțumit de parcursul lui pământesc, se odihnea în casa Tatălui ceresc.

Cuvintele de mai multe ori repetate: "Regelui pentru care toate trăiesc, veniți cu toți să ne-nchinăm", au adâncit în fiecare conștiința că moartea nu este altceva decât o trecere de la o viață la altă viață. Pentru Dumnezeu toate trăiesc, mai ales cei care trăiesc pentru Dumnezeu! Părintele Iulian ar mai fi putut trăi mulți ani. Poate că, la o privire omenească, moartea lui e prematură. În schimb, Dumnezeu, pentru rațiunile pe care încă nu le știm, l-a găsit matur pentru veșnicia sa. Și l-a luat la sine!

La sfânta Evanghelie s-a citit despre moartea și învierea lui Isus, după sfântul Marcu. Nu moartea îl face înțeles pe Isus, ci moartea și învierea sa. În predica sa, PS Aurel Percă a spus că strigătul lui Isus: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?" n-a fost un strigăt disperat, ci un gest de încredere. Cu referință la sfântul Paul și la gândul teologic că el completează în trupul său ceea ce lipsește suferințelor lui Isus Cristos, PS Aurel Percă a afirmat că "boala face parte din cartea noastră de identitate. Ea face parte din structura noastră de oameni. Iar preotul nu trebuie să se rușineze de boala sa". Preotul Iulian a plecat din această lume cu convingerea că nu moartea este ultima realitate, ci învierea.

Cum trebuie să înțelegem această viață? O metaforă a ei, a mai spus PS Aurel Percă, este procesiunea la care participă mulți oameni cu lumânări în mâini. Acestea sunt de multe ori slabe, palide. Ele sunt stinse atunci când credincioșii intră în biserică, deoarece aici se găsește o lumină mai mare. Când viața noastră se termină, atunci se deschid pentru noi orizonturi noi, orizonturi veșnice, iar lumânările noastre nu mai trebuie să lumineze deoarece ne învăluie altă lumină. Va trece timpul și, când vom fi parcurs și noi drumul nostru pământesc, îl vom putea întreba pe părintele Iulian care a fost secretul datorită căruia el a putut să traverseze calvarul acestei vieți cu atâta optimism. Ce l-a făcut să fie așa discret în fața suferinței? Domnul să valorifice acest drum al lui și să-l transforme în bucurie veșnică.

La sfârșitul Liturghiei, din gura tuturor s-au auzit cuvintele: Cred că Răscumpărătorul meu trăiește! Este credința că acest Răscumpărător cu care pr. Iulian și-a unit viața prin taina sfintei Preoții, îl va face viu și nemuritor pentru Împărăția sa. Iar jertfa sfintei Liturghii, de atâtea ori celebrată și unită cu propria suferință, aduce acum rod bogat.

PS Petru Gherghel a avut un cuvânt de încurajare pentru familia îndoliată, amintind de cuvintele lui Isus care ne-a iubit pe toți până la capăt. Suferința părintelui Iulian rămâne un exemplu de dăruire și urmare a lui Isus în sacramentul Preoției. El a ținut să precizeze aprecierea de care se bucura părintele răposat din partea arhiepiscopului de Torino și a credincioșilor parohiilor în care a slujit.

La finalul sfintei Liturghii a avut un cuvânt de rămas bun sora părintelui Iulian, Celina Farțade:

"Iată-mă, Doamne! Vin la tine, să se împlinească în mine voința ta! Ai ales să pleci așa cum ai și trăit: discret. Dragul nostru copil și frate, Părinte Iulian, ai fost piesa principală a puzzle-lui familiei noastre aici pe pământ, iar noi vrem să credem că singurul motiv pentru care te-ai grăbit să pleci este că ai vrut să fi primul dintre noi care îl începe pe cel din casa Tatălui veșnic.

Ai lăsat un gol imens în inimile noastre, iar durerea este infinită. Cum vom reuși noi să purtăm această durere cu zâmbetul pe buze la fel cum ai făcut-o tu? Ai avut încredere deplină în Dumnezeu că într-o zi, într-un mod sau altul, te va scuti de toată suferința. Bunul Dumnezeu ți-a oferit cea mai frumoasă trecere la el: ai adormit! Exemplul tău de încredere în Domnul va fi puterea noastră. Mi-a rămas întipărit în minte unul dintre multele mesaje de părere de rău și încurajare primite în Italia de la persoane care te-au cunoscut și pe care tu le-ai încurajat în felul tău de a fi că într-o zi totul va fi bine: «Plângeți, dar nu vă întrebați niciodată de ce. Dumnezeu are planurile lui și tocmai de aceea l-a ales pe el. Aveți și avem un înger păzitor». Nimic nu va mai fi la fel fără tine, dar te asigurăm că vom rămâne la fel de uniți și te vom păstra viu în inimile noastre. Tu ești și vei fi mereu fratele și copilul nostru. Te vom iubi la fel de mult, o eternitate. Rămas bun, Părinte Iulian! Așteptăm să ne revedem. Mulțumesc în numele familiei tuturor celor care ne-ați sprijinit în aceste grele momente. Dumnezeu să vă răsplătească!"

Pr. Cătălin Burcă a rostit în numele colegilor preoți câteva gânduri de rămas bun:

"În mâinile tale, Doamne, încredințez sufletul meu!"

Îndurerată familie, Preasfințiile voastre, dragi confrați preoți, iubiți credincioși,

"Trăim împreună aceste momente de suferință și de mare încercare prilejuite de trecerea neașteptată la Domnul a colegului nostru, pr. Iulian. Sunt momente pe care noi oamenii le înțelegem cu mare greutate sau nu le putem înțelege deloc. Suferința prelungită și trăită cu atât de multă discreție nu are cum să nu ne provoace și totodată să ne introducă în marele mister al suferinței și pătimirii lui Isus Cristos. Preoția este, de fapt, participarea la viața lui Cristos care comportă și jertfa de sine, suferința până la sfârșit.

Părinte Iulian, acum aproape 13 ani ai spus "da" chemării Domnului de a fi un alt Cristos, mai târziu ai spus "da" și crucii pe care ai purtat-o cu atâta demnitate. Ai spus "da" și acum când te-ai prezentat în Templul veșnic al lui Dumnezeu tocmai în ziua sărbătorii Întâmpinării Domului.

Dincolo de toate acestea, noi știm că suferința lui Isus nu a fost zadarnică, ci ne-a adus mântuirea. Vrem astăzi să ne amintim împreună de cuvintele Mântuitorului: "Dacă bobul de grâu căzut în pământ moare, aduce rod bogat!".

Aceasta este credința noastră, cea care astăzi ne face să sperăm că, deși nu înțelegem multe, trecerea ta la Domnul, prin preoția ta, a aduce roade de credință în sufletele noastre, iar tu de acolo de sus vei veghea asupra celor dragi ai tăi și asupra preoției noastre.

Îndurerată familie, suntem conștienți de momentele de încercare prin care treceți și vă suntem alături cu rugăciunea și iubirea noastră. Vă încurajăm să credeți în noua formă de prezență a părintelui și mai ales în rugăciunea lui pentru voi și pentru noi toți la altarul ceresc.

Le mulțumim preoților de la Torino care în ultimii ani au fost aproape de părintele și au avut grijă de el: părintelui Gelu Miclăuș și mai ales părintelui Iulian Herciu și mamei acestui din urmă: Domnul să vă răsplătească așa cum știe el mai bine pentru tot ce ați făcut pentru el. Îi mulțumim Domnului pentru colegul nostru preot cu care am împărtășit toți acești ani de preoție.

În ceea ce ne privește, părinte Iulian te vom pomeni mereu la sfântul altar, iar la întâlnirile noastre colegiale vei fi mereu prezent.

Îți mulțumim, părinte Iulian, pentru exemplu de trăire a preoției și pentru tăria și discreția în suferință. Rămâi pentru noi toți un frumos exemplu și o ofrandă dăruită lui Dumnezeu cu atâta generozitate și frumusețe preoțească. Te încredințăm în mâinile Domnului, căruia, în timpul vieții tale de preot, i-ai împrumutat mâinile, inima și toată viața ta. Dumnezeu să te răsplătească și să te primească în celebrarea Liturghiei veșnice în paradis."

Odihna cea veșnică dă-o lui, Doamne! Și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească lui.

Să se odihnească în pace, alături de sfinții și aleșii tăi. Amin.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 februarie: Cleja: Funeraliile părintelui Iulian Farțade

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei (sursa: Antonica Iștoc - Facebook)

* * *

A trecut la Domnul pr. Iulian Farțade (2 februarie 2018)


 

lecturi: 88.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat