Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Galați: Funeraliile pr. Eugen Blăjuț sr. OFMConv.

Sâmbătă, 3 februarie 2018, la Galați, au avut loc funeraliile preotului Eugen Blăjuț, sr., OFMConv, decedat în ziua de 30 ianuarie, în conventul franciscan din Galați. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Au concelebrat: PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, circa 50 de preoți cărora li s-au alăturat persoane consacrate și un număr mare de credincioși.

Celebrarea a început la ora 12.00 cu procesiunea de la casa parohială spre biserică, unde era depus trupul neînsuflețit al părintelui răposat în jurul căruia erau adunați credincioșii, unii veniți cu câteva ore înainte, pentru a se ruga și a-i aduce ultimul omagiu.

După ritul de început și salutul Preasfințitului Petru, s-a dat citire biografiei părintelui, în care s-au amintit principalele evenimente din viața sa, activitățile și slujirile pe care le-a desfășurat, nu în ultimul rând, calitățile, virtuțile și darurile cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

Celebrarea a continuat cu proclamarea Cuvântului divin, urmată de predica rostită de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv, care a exprimat importanța credinței într-o astfel de împrejurare, singura ce poate lumina drama morții, prin deschiderea misterului ei perspectivei învierii Domnului nostru Isus Cristos. De asemenea, a evidențiat strânsa legătură dintre preot și preotul veșnic Cristos, care-l unește lucrării sale de slujire pe cel chemat să-l reprezinte și să-l mărturisească în lume, prin predicarea Cuvântului său, și oferirea de sine pentru binele și mântuirea oamenilor. În final, a fost amintită mărturia de credință a părintelui Eugen, chiar în timpuri potrivnice credinței și Bisericii, generozitatea, inteligența și discreția sa, disciplina și fidelitatea față de viața franciscană conventuală, precum și prețioasa sa activitate de paroh, formator, profesor și duhovnic.

După liturgia euharistică, a luat cuvântul PS Petru Gherghel, care a exprimat condoleanțe Provinciei franciscane și rudelor părintelui răposat. Totodată i-a mulțumit pentru exemplul său senin și înălțător, ce rămâne pentru frați și preoți un testament prețios de transmis mai departe, prin cuvinte și, mai ales, prin fapte.

PS Cornel Damian a transmis salutul și omagiul ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București. De asemenea, și-a amintit cu plăcere și recunoștință de primii săi ani de preoție în care l-a avut paroh la Cioplea (București) pe părintele Eugen, care - a mai spus Preasfințitul - s-a distins mai ales prin trăirea a două principii: comuniunea ierarhică și sacerdotală și spiritul său frățesc manifestat față de preoții colaboratori.

La rândul său, pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, a mulțumit bunului Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii și Ordinului Franciscan în persoana părintelui Eugen și tuturor celor prezenți pentru participarea la celebrare și rugăciunile oferite pentru odihna răposatului. Părintele provincial a mai spus că răposatul preot, fiind ultimul frate "în vârstă" al Provinciei Franciscane Conventuale din România, încheie într-un fel perioada "generației de aur" a fraților franciscani, a cărei moștenire de viață creștină și franciscană obligă noua generație de urmași ai sfântului Francisc să-și asume cu mult curaj și pasiune idealurile și valorile evanghelice pe care ei le-au trăit și mărturisit, chiar cu prețul vieții.

După ritualul sfințirii și tămâierii rămășițelor pământești ale părintelui Eugen, acestea au fost depuse în mormântul special amenajat în cimitirul "Eternitatea" din Galați, de unde ne rugăm și sperăm că într-o zi va fi ridicat de Mântuitorul nostru spre înviere și moștenirea vieții fără de sfârșit.

Dumnezeul să-l odihnească!

Fr. Virgil Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 februarie: Galați: Funeraliile pr. Eugen Blăjuț sr. OFMConv.

* * *

A trecut la Domnul pr. Eugen Blăjuț sr. OFMConv.


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat