Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Missio canonica pentru profesorii de religie

Conferirea "missio canonica" profesorilor de religie romano-catolică s-a desfășurat la Roman, la 26 ianuarie 2018, la Bacău și Onești, la 27 ianuarie 2018, iar pentru profesorii din zona Iași conferirea "missio canonica" va avea loc la Solonețul Nou (SV), la 28 aprilie 2018.

*

Roman: "Missio canonica"

În sala de conferințe a Liceului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, a avut loc vineri, 26 ianuarie 2018, conferirea "missio canonica" profesorilor de religie romano-catolică din zona Roman-Neamț.

La activitate au participat profesorii de religie romano-catolică ce predau în școlile generale și liceele din Roman, Bârgăuani, Barticești, Gherăești, Nisiporești, Adjudeni, Bălușești, Buruienești, Pildești, Rotunda, Sagna, Săbăoani, Tămășeni și Traian.

Festivitatea a fost deschisă de pr. prof. Sociu Cristinel, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" și inspector zonal Neamț, care, după ce i-a salutat pe cei prezenți, a dat cuvântul pr. prof. Petru Sebastian Tamaș, inspectorul școlar diecezan. Acesta, salutându-i la rândul său pe profesorii participanți și în numele PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a mulțumit tuturor pentru activitatea depusă în anul școlar anterior, activitate ale cărei roade s-au arătat cu ocazia concursurilor și olimpiadelor școlare. Cei prezenți au fost informați cu privire la situația auxiliarelor școlare, stadiul noilor manuale și al revistei profesorilor, olimpiadele și concursurile școlare ce urmează a se desfășura pe parcursul semestrului al doilea. Au urmat apoi discuții cu privire la alte probleme specifice cu care se confruntă profesorii de religie din zonă.

La finalul discuțiilor au fost evaluate portofoliile profesorilor și s-a conferit fiecăruia "missio canonica".

Prof. Odille Doğan

*

Bacău: "Missio canonica"

La Decanatul de Bacău a avut loc sâmbătă, 27 ianuarie 2018, ședința profesorilor de religie din zona Bacău, în cadrul căreia s-a analizat activitatea învățământului școlar primar, gimnazial și liceal din zona Bacău.

În cadrul întâlnirii a avut loc și acordarea binecuvântării și conferirea missio canonica. Au participat pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș - inspector școlar diecezan, pr. Lucian Adam - inspector școlar pentru zona Bacău, și 28 de profesori de religie ce activează în școlile din această parte a Diecezei de Iași.

Pr. Petru-Sebastian Tamaș a transmis profesorilor binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, și a Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și mulțumiri pentru întreaga activitate didactică, pedagogică, curriculară și extracurriculară desfășurată. De asemenea, au fost apreciate efortul și implicarea cu devotament, dăruire, disponibilitate în activitățile desfășurate pentru un cât mai bun demers al procesului instructiv-educativ religios, concretizate în diferite proiecte culturale, caritative, de voluntariat, sociale, cu impact local, județean, național sau internațional. Cu această ocazie profesorii prezenți au susținut și examenul pentru obținerea "missio canonica", care arată că au acordul cultului pentru a preda disciplina religie în următorul an.

Prof. Loredana Cojan

*

Onești: "Missio canonica"

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, a avut loc la Onești, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia", întâlnirea profesorilor de religie din zonă cu părintele inspector diecezan, Petru Sebastian Tamaș.

Întâlnirea a început la ora 14.00 cu salutul pr. prof. Daniel Cosmin Constantin OFMCap, director al liceului și gazda noastră primitoare. Apoi, părintele inspector Petru Sebastian Tamaș a transmis salutul păstorilor diecezei, Mons. Petru Gherghel și Mons. Aurel Percă, mulțumind încă dintru început pentru activitatea depusă de profesorii zonei Onești în școli, dar și în comunitățile parohiale.

După ce a făcut o analiză a activității zonei, pr. Petru Tamaș a făcut o serie de comunicări vizavi de activitatea din semestrul al II-lea al acestui an școlar, dintre care putem enumera: organizarea olimpiadelor și concursurilor la religie, ziua de reculegere pentru profesorii de religie ai diecezei, implicarea profesorilor în activitatea de evaluare a manualelor școlare și participarea la un curs de formare ce va fi aprobat în viitorul apropiat.

Începând cu ora 15.00, fiecare profesor a prezentat personal inspectorului diecezan raportul de activitate al anului școlar precedent. După o scurtă evaluare a activității, părintele inspector Petru Tamaș a oferit fiecărui profesor acordul cultului pentru ca aceștia să poată exercita în continuare misiunea în școlile de stat.

Prof. Cristian Scripcaru


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat