Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: De ce mă lovești?!

Sâmbătă și duminică, respectiv în zilele de 27 și 28 ianuarie 2018, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, Oficiul pentru Pastorația Familiei a propus o temă, dacă nu stringentă, cel puțin importantă, și anume, violența în familie.

Nimeni nu poate spune că nu există! O întâlnim la tot pasul, în diversele ei forme, una mai cumplită decât alta. Vedem femei bătute fără milă, bărbați epuizați psihic de către femei, copii maltratați de propriul tată sau de propria mamă, frați care sunt violenți între ei, elevi bătăuși la școală și pe stradă.

Tema aleasă pentru întâlnirea de la Traian: "Ai grijă de mine..." (Despre violența domestică), a vizat în primul rând violența pe care o întâlnim între soți, însă o întrebare i-a "chinuit" efectiv, atât pe vorbitori, cât și pe ascultători: "Cum este posibil ca două persoane, care, cel puțin în ziua căsătoriei, și-ar fi dat viața din iubire una față de cealaltă, într-o zi, una dintre ele, fără niciun scrupul, să devină o «fiară», să se năpustească peste persoana iubită și să o lovească? Ce se întâmplă între timp că nu mai există iubirea care i-a întâlnit și i-a unit și totul se transformă în ură, în violență și uneori chiar în crimă?"

Violența este și rămâne o rușine pentru om, este o pată greu de șters din sufletele victimelor și, nu o dată, ele însele devin agresoare.

La Traian au participat familii în care cel puțin la nivel fizic nu se practică violența. Au lipsit însă acele familii în care ea este prezentă și tocmai de aceea era necesar ca ele să fie acolo.

A fost impresionantă mărturia particulară a unei persoane care nu a ezitat să spună:

"Ce ți-am făcut, de mă lovești? Tu ești bărbat, ai pumnul mult mai mare decât al meu, ai vocea mult mai groasă decât a mea, ești un amestec de mușchi și furie, dar ești în același timp lipsit de educație și plin de vicii. Mă obligi să-ți fiu slugă, deși m-ai primit ca dar de la Dumnezeu; mă obligi să-ți fiu prostituată, deși mi-ai promis că o să mă respecți în actul conjugal; mi-ai spus că vom împărți obligațiile familiale în casă, iar tu pretinzi totul ca și cum doar eu exist; mi-ai spus că abia aștepți să avem copiii noștri, iar, atunci când ți-am spus că sunt însărcinată, m-ai lovit cumplit cu pumnul în pântece, făcându-mă să pierd sarcina; mi-ai spus că prin căsătorie eu nu o să devin niciodată «proprietatea» ta, dar m-ai lovit ori de câte ori întâlneam un bărbat pe stradă și mă privea fără voința mea sau ori de câte ori am dansat cu un alt bărbat la momentele de distracție; în discuțiile noastre de dinainte de nuntă ți-ai arătat repulsia față de alcool, iar acum ai ajuns să-l consumi fără măsură, pierzându-ți din cauza aceasta mințile; când a trebuit să mergem la nunta fiicei nașilor noștri de la cununie, mi-a fost rușine să ridic capul din pământ pentru că aveam ochii negri din cauza pumnului tău; când până la urmă i-am avut, i-ai lovit pe copii fără milă, pretinzându-le mult mai mult decât puteau ei la vârsta lor.

Oare de ce am stat atâta timp? De ce am permis ca o astfel de «bestie» să mă lovească în așa hal? Recunosc, mi-a fost teamă că o să mă râdă lumea și că nu o să mă pot descurca singură. Am stat și am suportat bătăi, injurii, umilințe, amenințări, violuri... Nu știu dacă Dumnezeu se complace văzând o astfel de situație!

Ah, sigur, o să-mi reproșați că nu am știut să fiu supusă, că am vorbit prea mult și mai ales atunci când nu trebuia, că în calitate de soție trebuia să stau la dispoziția soțului când voia, cum voia și cât voia, dar, credeți-mă, pe toate le-am încercat: am tăcut, m-am pus la dispoziția lui, l-am slujit, l-am îngrijit, iar el a continuat să fie și mai violent... pentru că eu am permis! Am permis pentru că mi-era frică, îmi era rușine de cei din jur, îmi era milă de copii și mă gândeam mereu că într-o zi poate se va schimba.

Într-o zi, pe patul de spital, în urma unei ciroze cumplite, după ce l-am îngrijit ca pe un copil mic, a avut tăria să spună: «Am fost un prost! Asta am văzut la tatăl meu, asta am făcut și eu... Iartă-mă, iartă-mă, te rog, iartă-mă... am fost un prost! Doamne, iartă-mă!» Și s-a stins... Abia primise Maslul și se spovedise!".

Am convenit la Traian că printre cauzele care duc pe anumite persoane la violență, pe primul loc se află fără îndoială lipsa de educație; apoi violența îndurată în copilărie, anturajul, anumite vicii, printre care cel mai evident este alcoolul, dar și neînțelegerea partenerului de viață în actul conjugal.

Și, credeți-ne, nu am rezolvat problema! De fapt nici nu ne-am propus să o rezolvăm, pentru că ea este nu doar a celor care o au, ci a tuturor. S-a convenit că toți avem un rol în rezolvarea ei: pe de-o parte soții trebuie să lucreze mai mult la formarea lor religioasă și umană, Biserica trebuie să însoțească mai mult și mai îndeaproape familia, precum și statul trebuie să asigure o mai mare protecție.

Violența naște violență, spune o vorbă din bătrâni, iar sfântul Ioan Paul al II-lea, de la fereastra apartamentului său din Vatican, având experiența violențelor provocate de război, spunea: "Mai più la guerra, avventura senza fine..." (Niciodată să nu mai fie război, această aventură care nu are sfârșit...).

Niciodată să nu mai fie violență, pentru că, ori de câte ori va fi, ea va naște violență.

Credința în Dumnezeu, ea îl face pe om blând, înțelegător și realist. Cum să lovești un om care este asemenea ție sau poate chiar mai slab decât tine?

Ori de câte ori îl întâlnim pe un semen de-al nostru, persoana lui ne transmite un singur mesaj: "Nu mă ucide! Respectă-mă, dacă vrei să te respect!"

Respect tuturor celor care au înțeles că omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu...

Pr. Felician Tiba

* * *

Traian: "Ai grijă de mine..." (Weekend cu familiile despre violența domestică)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat