Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc la "Sfânta Sofia". Șevciuc: "o consolare" care "atinge inima tuturor ucrainenilor

De M. Chiara Biagioni

O consolare. Așa definește Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc, conducător și părinte al Bisericii greco-catolice ucrainene, neascunzând o puternică emoție, vizita pe care papa Francisc o va face duminică la bazilica minoră "Sfânta Sofia" din Roma și la comunitatea ucraineană din Roma. O vizită care "atinge țesutul uman al tuturor ucrainenilor" și "inima" unei țări care de patru ani suferă agresiunea unei forțe externe care a provocat milioane de evacuați, morți și răniți. Un conflict pe care cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, l-a definit un război uitat. Nimeni nu mai vorbește despre el. Conflictul ucrainean nu mai apare la știri, însă în realitate "este cea mai mare criză umanitare după cea a celui de-al doilea război mondial". "Oamenii care trăiesc o asemenea suferință - destăinuiește Șevciuc - își pun o serie de întrebări: de ce? Dumnezeu ne-a părăsit? Suntem singuri și suntem uitați de toți? Prezența Sfântului Părinte printre noi duminică răspunde la aceste întrebări. Ne spune: «Nu sunteți singuri, Dumnezeu nu v-a uitat!».

Cifrele conflictului. Ucraina este o țară care se extinde pe 600 de mii de kilometri pătrați în care locuiesc 42,5 milioane de locuitori: de 4 ani, 7% din teritoriul ucrainean este ocupat. În partea orientală Donbass, înainte de război, trăiau 5 milioane de locuitori. Acum din cauza conflictului au rămas numai 2 milioane. Conform estimărilor internaționale, Ucraina are 2 milioane de evacuați interni, persoane care fug de război și care au găsit refugiu în interiorul țării. "Ciocnirile militare continuă în fiecare zi", continuă în dramatica sa relatare conducătorul ucrainenilor greco-catolici. "Școlile sunt distruse și orașul Lugansk este pustiu. Există blocuri cu 2/3 persoane. Este un război care nu numai continuă ci se agravează tot mai mult". Șevciuc lansează după aceea un avertisment: este în curs în țară și amenințarea unei "catastrofe ecologice" datorate numeroaselor mine de cărbune prezente în regiune care, ca urmare a conflictului, au fost închise și s-au umplut cu apă. Riscul este ca din cauza exploziilor din subteran să se poată provoca pericolul de contaminare a apei potabile. Papa Francisc urmărește situația și, în urmă cu doi ani, a lansat o inițiativă "Papa pentru Ucraina" ca sprijin pentru populația locală. A transmis suma de 5 milioane de euro la care s-au adăugat cele 15 milioane de euro adunați cu o colectă "extraordinară" care a avut ca protagoniste toate Bisericile europene.

Invitația și "speranța". Papa a fost invitat să meargă în bazilica minoră "Sfânta Sofia" la Roma și a primit invitația imediat făcând din "Sfânta Sofia" prima sa vizită la o parohie romană în anul 2018. "Sperăm - adaugă Șevciuc - ca acest lucru să poată fi profetic, adică să poată îndrepta picioarele noastre spre pacea în ținutul ucrainean". Papa a fost invitat de mai multe ori să meargă în Ucraina fie de guvern fie de episcopii latini și bizantini. Preafericirea Sa nu ascunde că dacă, la nivel de bază, dezbinarea dintre Bisericile creștine nu se înțelege, după conflictul din Donbass "s-au înăsprit tensiunile dintre Bisericile instituționale din Ucraina". Însă "oamenii așteaptă de la Biserică o lumină pentru a ieși din criză și a construi căi de pace și de viitor în țară pe baza valorilor creștine".

Ucrainenii din Italia, câți sunt și ce fac. Îl vor primi pe papa, duminică 28 ianuarie, cel puțin trei mii de persoane. Sunt în general imigrați și femei "constrânse să-și părăsească patria pentru a câștiga din ce să trăiască și să trimită bani pentru a întreține familia în Ucraina". De fapt, "Sfânta Sofia" este punct de referință pentru numeroasa comunitate ucraineană din Roma. Ucrainenii în Italia sunt în mod oficial 200 de mii, însă în realitate nu se numără cel puțin dublul și reprezintă a cincea populație străină prin număr. La Roma, ucrainenii sunt 14 mii. Numărul lor crește în fiecare an și pentru a veni în întâmpinarea exigențelor de tip pastoral, pe tot teritoriul italian, există 145 de comunități greco-catolice ucrainene, cu 62 de preoți. Este un popor cu credință profundă: în fiecare duminică, comunitățile greco-catolice văd prezența a circa 17 mii de credincioși, o cifră care se ridică la peste 70 de mii în timpul festivităților. Este a treia oară când un papă vizitează bazilica minoră "Sfânta Sofia": primul a fost Paul al VI-lea care a consacrat-o în 1969. Papa va fi primit de Șevciuc, care-l va conduce în bazilică. Acolo se va ține o scurtă rugăciune și un cântec de Crăciun. De fapt, credincioșii din Bisericile orientale încă sunt în perioada Crăciunului care se va termina la 18 februarie cu sărbătoarea prezentării lui Isus la templu. Apoi, Preafericirea Sa va adresa un salut și va prezenta comunitatea ucraineană. Și papa va ține un discurs, îi va saluta pe reprezentanții comunității și va merge în rugăciune în cripta bazilicii unde este înmormântat episcopul Stepan Chmil, de care Francisc era deosebit de legat. De fapt, părintele Chmil l-a învățat să asiste la Liturghia de rit ucrainean, deschizându-l la o "liturgie diferită".

După aceea papei îi vor fi prezentate persoanele care au primit anul acesta "decorațiile" fericitului martir Emilian Kovch, mort în lagărul de concentrare din Majdanek, dându-și viața pentru a salva evrei în timpul Shoah. "Când ne întreabă cine sunt ucrainenii din Italia și ce misiune vor să desfășoare în această țară - a conchis Șevciuc - noi spunem că fericitul Kovch este răspunsul nostru: suntem aici în Italia pentru a construi punți".

(După agenția SIR, 27 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat