Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (28 ianuarie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (cf. Mc 1,21-28) face parte din cea mai lungă relatare indicată drept "ziua la Cafarnaum". În centrul relatării de astăzi este evenimentul exorcismului, prin care Isus este prezentat ca profet puternic în cuvinte și în fapte.

El intră în sinagoga din Cafarnaum sâmbăta și începe să învețe; persoanele râmăm uimite de cuvintele sale, pentru că nu sunt cuvinte obișnuite, nu se aseamănă cu ceea ce ei ascultă de obicei. De fapt, cărturarii învață dar fără a avea o proprie autoritate. Și Isus învață cu autoritate. Isus, în schimb, învață ca unul care are autoritate, revelându-se astfel ca Trimisul lui Dumnezeu și nu ca un simplu om care trebuie să-și întemeieze propria învățătură numai pe tradițiile precedente. Isus are o autoritate deplină. Doctrina sa este nouă și Evanghelia spune că oamenii comentau: "O învățătură nouă dată cu autoritate" (v. 27).

În același timp, Isus se revelează puternic și în fapte. În sinagoga din Cafarnaum este un om posedat de un duh necurat, care se manifestă strigând aceste cuvinte: "Ce ai cu noi, Isus din Nazaret? Ai venit să ne distrugi? Știu cine ești: Sfântul lui Dumnezeu" (v. 24). Diavolul spune adevărul: Isus a venit pentru a-l ruina pe diavol, pentru a-l ruina pe demon, pentru a-l învinge. Acest duh necurat cunoaște puterea lui Isus și îi proclamă și sfințenia. Isus îi ceartă, spunându-i: "Taci și ieși din el!" (v. 25). Aceste puține cuvinte ale lui Isus sunt suficiente pentru a obține victoria sa asupra satanei, care iese din acel om "scuturându-l și strigând cu glas puternic" (v. 26).

Acest fapt îi impresionează mult pe cei prezenți; toți sunt cuprinși de teamă și se întreabă: "Ce-i asta? [...] El poruncește până și duhurilor necurate și ele i se supun" (v. 27). Puterea lui Isus confirmă autoritatea învățăturii sale. El nu rostește numai cuvinte, ci acționează. Astfel manifestă proiectul lui Dumnezeu cu cuvintele și cu puterea faptelor. De fapt, în Evanghelie vedem că Isus, în misiunea sa pământească, revelează iubirea lui Dumnezeu fie cu predicarea fie cu nenumărate gesturi de atenție și ajutor date celor bolnavi, celor nevoiași, copiilor, păcătoșilor.

Isus este Învățătorul nostru, puternic în cuvinte și fapte. Isus ne comunică toată lumina care luminează străzile, uneori întunecate, ale existenței noastre; ne comunică și forța necesară pentru a depăși dificultățile, încercările, ispitele. Să ne gândim la ce mare har este pentru noi să-l fi cunoscut pe acest Dumnezeu așa de puternic și așa de bun! Un învățător și un prieten, care ne indică drumul și se îngrijește de noi, în special atunci când suntem în nevoie.

Fecioara Maria, femeia ascultării să ne ajute să facem tăcere în jurul și înlăuntrul nostru pentru a asculta, în zgomotul mesajelor lumii, cuvântul cel mai autoritar care există: cel al Fiului său Isus, care vestește sensul existenței noastre și ne eliberează de orice sclavie, chiar și de cea a Celui Rău.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri a venit din Afganistan știrea dureroasă despre teribilul măcel terorist făcut în capitala Kabul, cu peste o sută de morți și numeroși răniți. În urmă cu puține zile un alt atentat grav, tot la Kabul, a semănat teroare și moarte într-un mare hotel. Până când va trebui să suporte poporul afgan această violență inumană? Să ne rugăm în tăcere pentru toate victimele și pentru familiile lor; și să ne rugăm pentru cei care, în țara aceea, continuă să lucreze pentru a construi pacea.

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Bolnavilor de Lepră. Din păcate această boală lovește încă mai ales persoanele mai nevoiașe și mai sărace. Acestor frați și surori le asigurăm apropierea și solidaritatea noastră; și să ne rugăm și pentru cei care îi asistă și se străduiesc pentru reinserarea lor în societate.

Salut familiile, parohiile, asociațiile și pe toți cei care au venit din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi pe studenții din Badajoz (Spania), pe credincioșii din Ljubljana (Slovenia) și pe cei din Veneția și din Veglie.

Cu mare afect salut tinerii și tinerele din Acțiunea Catolică din dieceza de Roma! Sper ca și făcând gălăgie să știți să faceți lucruri bune, nu-i așa? Dragi tineri, și anul acesta, însoțiți de arhiepiscopul vicar, de părinții și educatorii voștri și de preoții asistenți, ați venit numeroși la sfârșitul "Caravanei Păcii". Vă mulțumesc pentru această inițiativă. Mulțumiri, multe mulțumiri! Nu încetați să fiți instrumente de pace și de bucurie printre cei de vârsta voastră! Acum să ascultăm toți mesajul pe care prietenii voștri, aici alături de mine, ni-l vor citi.

[citirea mesajului]

[Se adresează celor doi copii care au citit mesajul]: "Mulțumesc, mulțumesc. Rămâneți aici. Salutați, salută, salută, fără frică!".

Și acum, împreună cu rugăciunile noastre pentru pace, fiecare dintre noi în inima sa se roagă pentru pace. împreună cu aceste rugăciuni se vor ridica la cer baloanele!

[lansarea baloanelor]

Ați văzut baloanele acestea? Când noi ne rugăm rău, când noi trăim o viață care nu este viața pe care o vrea Isus, rugăciunile noastre nu ajung și pentru aceasta trebuie să vină un ajutor pentru a le face să meargă sus. Când voi simțiți că rugăciunile voastre nu se înalță, căutați ajutorul cuiva.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog să nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat