Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Predică la duminica a 4-a de peste an - Anul B - 2018

Voi ridica pentru ei din mijlocul fraților lor un profet ca tine (cf. Dt 18,18)

Evanghelia de astăzi ne spune: "În sinagoga lor era un om, care avea un duh necurat. El a început să strige: Ce avem noi a face cu tine, Isuse din Nazaret? Ai venit să ne pierzi? Te știu cine ești: Ești Sfântul lui Dumnezeu! Isus l-a certat, și i-a zis: Taci, și ieși afară din omul acesta! Și duhul necurat a ieșit din el, scuturându-l cu putere, și scoțând un strigăt puternic. Toți au rămas înmărmuriți, așa că se întrebau unii pe alții: Ce este aceasta? O învățătură nouă! El poruncește ca un stăpân chiar și duhurilor necurate, și ele îl ascultă!" (Mc 1, 23-27). Da, duhurile necurate ascultă pentru că a sosit profetul cel mare și puternic anunțat în vechime (cf. Dt 18,15)..

Cercetând Scripturile și căutând să facem o anumită sistematizare, vom vedea că Fiul lui Dumnezeu a venit în lume și în istorie cu următoarele scopuri: pentru a strica lucrările diavolului (cf. 1In 3,8); să ne aducă o imagine din cer a omului nou (cf. Ef 4,24); să se identifice cu noi și să se asemene cu noi în toate lucrurile, afară de păcat, ca să ne poată mântui (Evr 2,10-17); să ni-l facă cunoscut pe Tatăl (In 1,18; Mt 11.27); să ne aducă învățătura corectă a lui Dumnezeu (Evr 1,1-2; In 12,48-50); să trăiască o viață de om desăvârșit și să devină astfel modelul nostru (In 8,46; Mt 11,28-29; 1In 2,6); ca să moară în locul nostru (Mt 20,28; Mc 10,45); ca să poată deveni Mijlocitorul nostru în calitate de Marele nostru Preot (1Tim 2,5; Evr 2,17; 1In 2,1-2); ca să se unească cu noi și astfel noi să trăim împreună cu el (1Tes. 5,9-10); ca să ne dea calitatea de fii ai lui Dumnezeu (In 1,11-13; 3,14), sau, după cuvintele lui sfântului Atanasie (295-373): "să devină ceea ce suntem noi, pentru ca noi să putem deveni ceea ce este el".

Chemarea evangheliei și a lecturilor de astăzi este să-l urmăm pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, autorul mântuirii și fericirii noastre și să-l respingem pe diavol, autorul suferințelor și morții noastre.

Demonii, despre care vorbește evanghelia de astăzi (cf. Mc 1,21-28), sunt îngeri căzuți care îi slujesc lui satana și îi chinuiesc pe oameni "Și balaurul cel mare, șarpele cel vechi, numit diavolul și satana, acela care înșală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ; și împreună cu el au fost aruncați și îngerii lui" (Ap 12,9).

Cartea Genezei îl prezintă pe diavol sub chip de șarpe (cf. Gen 3,1-7). Sfântul Petru ni-l prezintă pe diavol sub figura unui leu care mugește, mereu gata să sfâșie (cf. 1Pt 5, 8-9). Iar Cartea Apocalipsului îl prezintă ca pe un "balaur cu multe capete" care prigonește Biserica (cf. Ap 12,3; 13,11; 20,2). Iar Isus îl prezintă pe diavol ca pe "ucigașul de la început, mincinosul și tatăl minciunii" (cf. In 8,44). El a reușit să-i ducă la cădere pe Adam și Eva (cf. Gen 3,1-7) și a devenit "principele acestei lumi" (2Cor 4,4), acuzatorul fraților noștri (cf. Ap 12,10). Prin păcatul strămoșesc, "toată lumea a fost pusă sub cel rău" (1In 5,19) și diavolii sunt "stăpânitorii acestei lumi întunecate" (Ef 6,12). De aceea, diavolul este marele dușman al omului. Este chiar "dușmanul numărul unu al omului".

Iată, din Biblie, câteva curiozități despre diavol:

Diavolul este cel mai mare mincinos, pentru că: promite ce-i mai bun dar plătește cu ce-i mai rău. Promite cinste și plătește cu rușine. Promite plăcere și plătește cu durere. Promite câștig și plătește cu pagubă. Promite viață și plătește cu moartea. Singur Dumnezeu plătește așa cum promite, cu viața veșnic fericită.

Diavolul, imitatorul lui Dumnezeu, se crede și el un dumnezeu, căci: are propria trinitate: diavolul, fiara și prorocul mincinos (cf. Ap 16,13); are propria biserică, "sinagoga Satanei" (cf. Ap 2,9); are proprii slujitori (cf. 2Cor 11,4-5); are propriul sistem teologic (cf. 1Tim 4,1); are propriul sistem ceremonial (cf. 1Cor 10,20); are propria doctrină (cf. Gal 1,7-8); are propriul scaun de domnie (cf. Ap 13,2); are proprii săi închinători (cf. Ap 13,4).

Iată și câteva dintre strategiile lui satan contra oamenilor: orbește mințile (cf. 2Cor 4,4); smulge sămânța cea bună a Cuvântului (cf. Mt 13,19); amăgește cu un fals sentiment al siguranței (cf. Lc 11,21); pune curse în calea oamenilor (cf. 2Tim 2,25-26); se preface într-un înger de lumină (cf. 2Cor 11,13-14); amăgește pe cei ale căror minți nu s-au supus adevărului (cf. Ap 12,9); amestecă adevărul cu minciuna (cf. Mt 13,25-28) și și strică mărturia din interior prin mărire deșartă, persecuție, spirit de partidă, subversiuni și erezii (cf. Fap 5,1-6; 2Pt 2,1-2).

Deci, diavolul are strategia sa care ajunge să piardă multe suflete. Iată o fabulă grăitoare: Odată, un păianjen a țesut o pânză frumoasă într-o casă veche. A ținut-o curată și frumoasă, astfel că zburătoarele o vizitau pe măsură. În momentul când un "vizitator" intră, o curăță imediat, pentru ca nu cumva să devină suspicios. Un fluture "inteligent" s-a apropiat într-o zi de plasă. Bătrânul păianjen i-a spus: "Vino și așază-te!" "Nu, domnule, nu văd alți fluturi în casa ta, nu merg singur". Dar a văzut jos o mare mulțime de fluturi dansând în jurul unei foi gri de hârtie. Nu s-a temut pentru că acolo erau o mulțime de fluturi și s-a pregătit pentru aterizare. Chiar atunci o albină i-a strigat: "Nu te așeza, e o foaie cu lipici!" Fluturele a murit acolo. Ce ar câștiga un fluture dacă scapă de plasa de păianjen, doar că sfârșește pe foaia cu lipici?

Pe câți nu-i pierde și astăzi diavolul, prin mulțimea care aleargă pe calea cea largă a păcatului? "Intrați pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, și mulți sunt cei ce intră pe ea" (Mt 7,13).

Cafarnaum, unde a intrat astăzi Isus cu ucenicii săi, simbolul "Galilei păgânilor", o cetate cu căi largi spre pierzare (cf. Mt 7,13), o cetate cu multe plase țesute de diavol, o cetate cu multe foi cu lipici dulce și amețitor. Această cetate, unde și în sinagogă era un îndrăcit, va deveni un centru al evanghelizării lui Isus, profetul vestit și așteptat, căci aici erau prea multe victime ale satanei. Cafarnaum era un port, unul dintre acele locuri de trecere, de amestec de oameni, un loc cu ape tulburi unde satana pescuiește nestânjenit. Tocmai aici a venit Isus, profetul anunțat de Moise și dorit de oameni (cf. Dt 18,15) ca să-și înceapă munca apostolică, pentru ca lumina și viața nouă să înceapă de aici, unde domnesc întunericul și moartea (cf. Mt 4,16).

Dar tot aici la Cafarnaum putem vedea diferența dintre Isus șu cărturarii vremii care nu făceau altceva decât să repete niște lecții învățate de la alți rabini. Însă Isus vorbește cu autoritate și prin cuvântul său atotputernic: luminează inimi, scoate pe diavoli, vindecă boli, potolește furtuni, învie morți. Astăzi, deși vrăjmașul este nevăzut, bătălia noastră cu el este reală și personală: "Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești" (Ef 6,12).

Dar cu toate acestea, veștile pe care le primim de la Cafarnaum, din cetatea de întuneric stăpânită de diavol și moarte, sunt foarte bune: Isus este infinit mai puternic decât satana, pe care îl scoate afară dintr-un suflet cu un singur cuvânt: "Taci și ieși din el!" (Mc 1,25), căci: "Fiul lui Dumnezeu s-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului" (1In 3,8). Ba mai mult, Isus ne-a dat și nouă puterea de a-i scoate pe diavoli: "Isus i-a chemat pe cei 12 ucenici ai săi, și le-a dat putere să scoată afară duhurile necurate, și să tămăduiască orice fel de boală și orice fel de neputință" (Mt 10,1). Și iarăși, într-una din zile, ucenicii, întorcându-se seara din misiune, i-au raportat entuziasmați lui Isus succesele realizate în cursul zilei: "Doamne, chiar și diavolii ni s-au supus în numele tău". Isus le-a zis: "L-am văzut pe satana căzând din cer ca un fulger. Iată că v-am dat puterea să călcați peste șerpi și peste scorpioni și peste toată puterea vrăjmașului, și nimic nu vă va putea vătăma. Totuși, să nu vă bucurați de faptul că duhurile rele vi se supun, ci bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri" (Lc 10,17-20).

Fecioara Maria, prin Fiul ei Isus, prima dintre oameni, îi "zdrobește capul satanei" (Gen 3,15). Autorul cărții "Cântarea cântărilor" întreabă uimit: "Cine este aceasta care se înalță ca aurora, frumoasă ca luna, aleasă ca soarele, înfricoșătoare ca o armată gata de luptă?" (Ct 6,9). Acestuia îi răspunde sfântul apostol Ioan, în Apocalips: "Este Femeia învăluită în soare, cu luna sub picioare și cu o cunună de douăsprezece stele pe cap. Este Femeia care a născut un fiu, un copil de parte bărbătească, ce are să cârmuiască toate neamurile cu un toiag de fier" (cf. Ap 12,1.5). Iar Biserica ne învață că este Neprihănita, Doamna biruințelor, groaza diavolilor.

Da, Maria, prin Isus Fiul ei, a zdrobit capul diavolului care o amăgise pe Eva. Pictorul italian Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) are un tablou în care redă în mod plastic victoria Mariei asupra diavolului. El îl prezintă pe Isus călcând pe capul diavolului în chip de șarpe, iar pe Maica Domnului o prezintă apăsând pe piciorul lui Isus, pentru a-l strivi mai bine. Orice om îi poate strivi capul satanei, o fiară cu multe capete, călcând cu Isus peste el.

Sfânta Bernadeta Soubirous (1844-1879), călugăriță franceză, vizionara de la Lourdes, confirmă acest adevăr, spunând că a văzut într-o parte a grotei aparițiilor o turmă mare de diavoli agitați care scoteau urlete infernale. Atunci a fost de ajuns o simplă privire a Neprihănitei, ca diavolii s-o ia la goană. Beelzebul, diavolul, în fața Fecioarei Maria s-a arătat slab ca un "zeu al muștelor" (cf. Mt 12,24)!

Apropo de "muște", diavolul îi desconsideră pe oameni până acolo că îi tratează ca pe niște muște, ademenindu-i la păcat prin plăcerile simțurilor. Ca să ne prindă îi este suficientă o poftă ca la Eva (cf. Gen 3,1-7), o "privire lipsită de modestie" ca a lui David, care s-a uitat la Betsabea (cf. 2Sam 11,2-26), o lăcomie ca a lui Esau, care a cedat dreptul de întâi născut pentru un "blid de linte" (cf. Gen 25,29-34), sau o alipire de bani, ca ale lui Iuda, Anania și Safira (cf. Mt 26,15; Fap 5,1-10). Dar nu i-a mai mers cu Isus în pustiu (cf. Mt 4,1-11) și nici cu sfinții săi.

Pe sfânta Gema Galgani (1878-1903), Dumnezeu a înștiințat-o zicând: "Te voi face să-i calci în picioare pe diavoli. Pregătește-te, fiica mea"!

O legendă din Evul Mediu ne spune că un mic rege al normanzilor, neputând cuceri Toscana prin luptă, s-a prefăcut că este mort. Generalii săi le-au spus celor din Toscana că regele lor a lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat în catedrala din Toscana. Cei din Toscana au crezut și au permis înmormântarea. Numai că regele înmormântat era viu. Noaptea a ieșit din mormânt, a deschis porțile și Toscana a fost cucerită.

Aceasta este și arta diavolului de a-i amăgi pe oameni că el este mort, ba chiar că nici nu există. Înșelați astfel, diavolul poate să-i trateze pe oameni ca pe niște marionete. Odată, Padre Pio din Pietrelcina (1887-1968) a ascultat o predică în care predicatorul nu făcea altceva decât să se întrebe retoric dacă într-adevăr diavolul nu există, cum zic unii. Numai la sfârșit predicatorul a încheiat afirmând existența diavolului. După predică, Padre Pio l-a făcut atent pe predicator că atunci când mai vorbește despre diavol, să spună clar că el există. Numai nebunii îndrăznesc să nege existența diavolului.

Cea mai obișnuită și ușoară metodă de a-i îndepărta pe diavoli de la noi este să ne predăm viața lui Dumnezeu și să rezistăm diavolului. Și atunci satana va fugi de la noi. Este scris în Biblie: "Supuneți-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului și el va fugi de la voi" (Iac 4,7).

Moise, după o perioadă oscilantă de 40 de ani de viață, între Dumnezeu și satana, în cele din urma i-a încredințat viața lui numai lui Dumnezeu. Și după aceasta Dumnezeu l-a chemat și l-a trimis, să învețe poporul evreu să-și predea și el viața lui Dumnezeu. Toți câți și-au predat viața lor lui Dumnezeu au ajuns cu bine în Țara Canaanului, iar cei care l-au refuzat pe Dumnezeu pentru diavol, pentru zeii Egiptului, au pierit în pustiu. La Marea Roșie și în pustiu, Dumnezeu a biruit peste zeii Egiptului și peste cei care nu s-au lepădat de ei.

Domnul i-a vorbit lui Moise și i-a spus: "Voi ridica între voi, dintre frații voștri, un profet ca tine" (Dt 18, 15). Această profeție ne-a avut în vedere și pe noi creștinii. Isus ne-a făcut profeți la botezul nostru (cf. 1Pt 2,9). Spune și altora despre Isus, chemă-i și pe alții să-și predea viața lor lui Isus. În aceasta constă puterea noastră de a-i scoate pe diavoli, de a ne împotrivi lor, descoperindu-le slăbiciunea în fața lui Isus, căci diavolul descoperit fuge. Apropo, de aceea trebuie să-i spunem și noi duhovnicului șicanele pe care ni le face satana, căci descoperit fuge și ne lasă în pace.

Paul a avut și el la început o viață oscilantă, între Dumnezeu și satana, dar într-o zi s-a întors la Dumnezeu, căruia i-a predat pentru totdeauna viața și sentimentele lui. Și mereu se lăuda cu puterea lui în Cristos. Și pe el Dumnezeu l-a chemat și l-a trimis să-i convingă și pe alții să facă la fel. Și câți și-au predat viața lor lui Dumnezeu, câți s-au încrezut în Isus, s-au mântuit.

Sfântul Paul ne învață astăzi în lectura a doua că putem trăi fără griji excesive cu privire la lucrurile pământești, că putem avea mereu inima ocupată cu cele ale Domnului, că putem căuta cum să-i plăcem Domnului, ducând o viață de continență, o viață curată (cf. 1Cor 7,32-35). Iată avantajul slujitorului lui Dumnezeu care este necăsătorit, în raport cu cel căsătorit! Sfântul Paul a primit și el harul acesta, pe care mulți nu-l înțeleg (cf. Mt 19,11). Pe vremea Sfântului Paul, ca și astăzi, oamenii erau preocupați excesiv de avere, distracții și plăceri. Sfântul Paul, conștient că este profet al timpului și locului său, a strigat la acei oameni veniți din păgânism, că nu-i totul numai aici, că există și o viață veșnică cu bogății, cu bucurii și plăceri mult mai mari, plus un ospăț veșnic (cf. 1Cor 2,9).

Repet iarăși, să ne punem și noi viața în mâinile lui Dumnezeu, și apoi să pornim de a vorbi și altora despre această înțelepciune pentru viața veșnică. Diavolul va fugi și de la noi și de la alții. Dar dacă n-o facem, diavolul ne va ruina și pe noi și pe alții.

Nu este nici comod și nici ușor să fim astăzi profeți într-o lume care vrea să aibă totdeauna și pretutindeni numai semafoare verzi, o lume care vrea să-l înlocuiască pe Dumnezeu cu un cult al bunăstării și al consumismului strigător la cer, o lume care nu respectă viața, drepturile și demnitatea persoanei umane, începând cu fază embrionară. Cu un cuvânt într-o lume căreia îi place să slujească la doi stăpâni, și lui satan și lui Cristos (cf. Lc 16,13).

Profeția nu este altceva decât cuvântul lui Dumnezeu pus pe buzele creștinilor, laici și persoane consacrate deopotrivă, care mereu trebuie să meargă împotriva curentului, riscând ofense și împotriviri până la sânge (cf. Evr 12,4). Cristos, apostolii și sfinții au urmat această cale. Deci și noi, chiar de vom avea de suferit pentru asta, nu trebuie să renunțăm de fi profeți, și atunci Dumnezeu ne va binecuvânta în timp și în veșnicie. Amin.

Pr. Ioan Lungu

* * *

Duminica a 4-a de peste an. Predici la Radio Iași


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat