Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă pentru prezentarea Catehezelor Internaționale ca pregătire la a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor din Dublin (21-26 august 2018)

Joi, 25 ianuarie 2018, la Sala de Presă a Sfântului Scaun s-a ținut Conferință de presă pentru prezentarea Catehezelor Internaționale ca pregătire la a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor din Dublin care va avea loc de la 21 la 26 august 2018. Au intervenit cardinalul Kevin Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață; și dr. Marco Tibaldi, consultant teologic al proiectului "Marele mister" și autor al itinerarului muzical alăturat catehezelor. Cele șapte cateheze, itinerarele muzicale și materialele video integrale ale părților artistice vor fi disponibile în cinci limbi on line pe situl Dicasterului (www.laityfamilylife.va) de la 2 februarie. Prezentăm intervențiile celor doi conferențieri.

Intervenția cardinalului Kevin Farrell

În scrisoarea de convocare din 25 martie 2017, papa însuși a voit să dea câteva indicații despre temă pentru ca familiile să poată aprofunda reflecția și împărtășirea cu privire la conținuturile din Amoris laetitia, întrebându-se: "Continuă Evanghelia să fie bucurie pentru lume? Continuă familia să fie veste bună pentru lumea de astăzi?". Întâlnirea de la Dublin merge la inima raportului dintre Evanghelie și lumea de astăzi și nodul este tocmai familia. Papa Francisc, bazându-se pe planul lui Dumnezeu, a răspuns la întrebare: da! Familia încă este o veste bună pentru ziua de azi. Cu privire realistă și cu limbaj nemijlocit papa a amintit experiența comună de fragilitate și slăbiciune pe care o trăiesc zilnic și necesitarea unei atitudini umile care să ne determine să ne reeducăm, să însoțim, să discernem și să-i ajutăm pe toți și pe fiecare. Visul papei Francisc, încredințat întâlnirii de la Dublin, este acela al "unei Biserici în ieșire, nu autoreferențială, o Biserică milostivă... și știm cât de mult familiile creștine sunt locuri de milostivire și martori ai milostivirii".

După aceea, papa încredința dicasterului nostru misiunea de "a declina învățătura din Amoris laetitia" pentru a ajuta familiile pe drumul lor. În această perspectivă, astăzi, la șapte luni de la zilele irlandeze, oferim un ajutor în parcursul de pregătire: șapte cateheze - simple și stimulante - pentru a ritma pașii de apropiere a diecezelor, dar și ai parohiilor și ai fiecărei familii.

Cele șapte cateheze sunt construite în jurul paginii evanghelice a pierderii lui Isus în vârstă de doisprezece ani și a regăsirii sale în templu (Lc 2,41-52), arătând o împletire între textul din Amoris laetitia și evenimentul singular al Sfintei Familii din Nazaret dezvăluind cât de actuală și profetică este vestirea Evangheliei familiei.

Rezum în câteva cuvinte temele celor șapte cateheze. Se pornește de la o privire concretă spre familiile de astăzi (prima), indicând actualitatea Cuvântului lui Dumnezeu capabil să lumineze cotidianul familial dintre zidurile casei (a doua) pentru a ajunge la marele vis pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare familie (a treia), și acolo unde fragilitatea și slăbiciunile par să-l strice (a patra). Toate acestea fac în așa fel încât familia să fie în lume generatoare a unei culturi noi, aceea a vieții (a cincea), a speranței (a șasea) și a bucuriei (a șaptea). Fiecare cateheză începe cu o rugăciune și se încheie cu câteva întrebări care pot fi împărtășite în familie sau în comunitatea eclezială.

Cei șapte pași ai catehezelor sunt însoțiți de un emoționant itinerar muzical cu tot atâtea piese interpretate de maestrul Bocelli în concertul din bazilica Sagrada Familia din Barcelona. Despre asta vă va explica dr. Marco Tibaldi care a colaborat la proiect.

Catehezele și itinerarul muzical vor fi disponibile online pe situl nostru și vor putea fi descărcate în cinci limbi din 2 februarie, sărbătoarea liturgică a Prezentării la templu. Ca un alt material ajutător vor fi realizate, lunar, mici materiale video de rezumat, utile pentru proiecții în grupuri și parohii. Și acestea vor fi disponibile pe situl www.laityfamilylife.va și pe canalul YouTube a dicasterului.

Intervenția lui dr. Marco Tibaldi

Pregătirea pentru A IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor din 21-26 august 2018 prezintă câteva noutăți importante și semnificative care se referă fie la modalitățile de utilizare și divulgare a materialelor fie la conținutul lor.

Prima decizie strategică este aceea de a face disponibile toate materialele în format digital, pentru a permite o divulgare gratuită și capilară a lor, și pentru cei care eventual n-ar avea ocazia să le vizioneze în formatul tradițional tipărit, în timp ce ar putea să se apropie de ele dacă "sunt întâlniți" în timpul unei navigări pe web. Cu asta se vrea să se favorizeze în mod deosebit apropierea de lumea tineretului și de lumea nativilor digitali tot mai numeroși.

În al doilea rând, s-a decis să se confecționeze o serie de produse multimediale cu scopul de a face să fie mai implicatoare itinerarele de formare, prin folosirea muzicii și a limbajului vizual.

Pentru aceste motive, au fost stabilite trei tipuri de texte conectate organic între ele. Primul este constituit din șapte cateheze care tratează câteva teme decisive din exortația post-sinodală a papei Francisc Amoris laetitia, declinate pornind de la un text biblic unic care este ca un cadru de ansamblu (pierderea și regăsirea lui Isus în templu, în Lc 2,41-52).

Sunt scurte idei de reflecție biblice și existențiale, care vor să actualizeze în viața cuplului sugestiile din Amoris laetitia. Fiecare dintre ele se termină cu câteva întrebări pentru a ușura asimilarea personală și implicare cititorilor și într-o dinamică de grup.

Al doilea tip de texte este constituit din șapte materiale video muzicale, cu respective bilete de ghid pentru ascultare și conectare la cateheze, cu piese interpretate sau alese de maestrul Andrea Bocelli, în cadrul proiectului Marele mister. Evanghelia familiei școală de umanitate pentru timpurile noastre, pe care Dicasterul pentru Familie, Laici și Viață, împreună cu maestrul, l-a început din 2015. Este vorba despre întâlniri care se desfășoară în cadrul marilor bazilici europene (până acum Sagrada Familia din Barcelona, Sanctuarul "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Cracovia și Bazilica "Sfântul Ștefan" din Budapesta) în care se alternează momente de cateheză despre temele iubirii și familiei cu interpretarea de piese de muzică sacră legate de temele propuse. Șapte dintre aceste piese au fost selecționate și comentate cu scopul de a folosi și forța muzicii și a interpretării maestrului Bocelli pentru a prezenta în mod implicator temele tratate în cateheze și în Amoris laetitia.

Al treilea tip de material este constituit dintr-o serie de șapte materiale video, dintre care acum îl vom vedea pe primul, de prezentare a ansamblului proiectului formativ. Ele vor să fie un instrument multimedial pentru a trezi curiozitatea, a motiva și a însoți profitarea completă a itinerarului formativ. Pot să fie utilizate și ca sinteză eficace a conținuturilor propuse, deoarece repropun fie în cheie simbolică fie în cheie textuală ideile principale ale conținutului catehezelor biblice, textul interpretat sau ales de maestrul Bocelli și câteva chei pentru a-l putea folosi în întâlnirile formative.

Toate materialele sunt traduse în cinci limbi și pot fi descărcate de pe situl dicasterului (www.laityfamilylife.va) începând din 2 februarie.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat