Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Semne bune anul are!

Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, a avut loc primul curs pentru logodnici de anul acesta, organizat de către Oficiul pentru Pastorația Familiei. Au fost prezente cinci perechi de logodnici din mai multe parohii ale diecezei.

Întâlnirea s-a desfășurat ca de obicei într-un climat de bucurie și speranță, atât din partea celor care pregătesc noile familii, cât și a tinerilor logodnici, dornici să cunoască cât mai bine care este "premiul" care-i așteaptă atunci când își vor spune "da"-ul liber și responsabil pentru totdeauna, în sacramentul Căsătoriei.

Părintele Felician Tiba a dat startul întâlnirii vorbindu-le tinerilor logodnici despre măreția darului pe care Dumnezeu îl face fiecăruia în parte, atunci când la un moment al vieții îți este așezată aproape o ființă cu o demnitate imensă, un soț, o soție ca să împarți cu ea, cu el, totul. Bineînțeles acest dar venind din mâna Domnului, responsabilitatea de a-l îngriji bine, este imensă. De aceea prin sacramentul Căsătoriei, Dumnezeu dăruiește mirilor harurile necesare pentru ca iubirea lor umană să devină simbolul iubirii cu care îi iubește Dumnezeu: total, fidel, indisolubil și fecund.

A urmat Eugenia Dămătăr cu tema: "Căsătoria: «Bărbat și femeie i-a creat...»". Tocmai în această relaționare responsabilă dintre bărbat și femeie, este frumusețea vocației la căsătorie, o frumusețe care nu se află în afara relației dintre soți, ci în ei. Bărbatul și femeia, soțul și soția, sunt chemați să construiască cu artă frumusețea căsniciei lor.

S-a încercat să se facă o analiză la situația zilelor noastre răspunzând la unele dintre întrebările pe care și le punea și sfântul Ioan Paul al II-lea în catehezele sale despre iubirea umană: De ce nu mai înțelegem noi iubirea, bărbatul, femeia?

După prezentarea frumuseții vocației la căsătorie, a urmat o temă foarte provocatoare și actuală: Copilul; "produs" sau "dar"? Actul conjugal: "sărbătoare" sau "gropar"?. Doamna Maria Gherghel, coordonator și formator pe programe de promovare a reglementării nașterilor prin metode naturale, a explicat cum știe ea mai bine despre responsabilitatea enormă pe care o au soții în fața iubirii și a vieții.

La final a urmat un scurt moment de rugăciune, prânzul și fiecare ne-am întors la casele noastre, mulțumind Domnului pentru aceste momente de formare și comuniune.

A pregăti logodnicii să se căsătorească în Domnul, înseamnă pentru mine, a-i pregăti să înțeleagă ce face frumoasă și măreață o iubire. Societatea ne spune că ceea ce face frumoasă și măreață o iubire, este intensitatea sentimentelor noastre. Foarte frumos, tuturor ne plac zilele însorite, însă, nu toate zilele sunt pline de soare, uneori plouă, se întunecă. Și atunci, ce face frumoasă și măreață o iubire? Măreția căsătoriei creștine este a participa la arta de a iubi a lui Dumnezeu, soții creștini tind să se iubească cu iubirea lui Dumnezeu, prin harul lui Dumnezeu.

Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment sunt publicate pe pagina de facebook a părintelui Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei:


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat