Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa celebrează în avion căsătoria unui steward și a unei hostess

De Andrea Tornielli

"Acest sacrament înseamnă mult...". Carlos și Paula încă au lacrimi în ochi. Până cu puține minute înainte au servit sandviciuri și băuturi pasagerilor din zborul Santiago-Iquique. El este un steward, ea este o hostess.

Trebuiau să se căsătorească în biserică în 2010, însă cutremurul a distrus parohia lor din Santiago, astfel s-au căsătorit numai civil. Dar acum sunt soț și soție și pentru Biserica Catolică deoarece pentru prima dată un papă a celebrat o căsătorie în avion.

Când au mers să facă fotografia de protocol cu Francisc, i-au spus că cereau o binecuvântare. Papa i-a întrebat dacă erau căsătoriți, ei au răspuns că erau căsătoriți, dar numai civil din cauza cutremurului. Bergoglio pe neașteptate și-a propus să-i căsătorească acolo.

Proprietarul companiei aeriene Latam, Ignacio Cueto, a fost primul martor; al doilea a fost monseniorul Mauricio Rueda, prelatul columbian organizator al călătoriilor papale. Pontiful a celebrat ritualul în timp ce Airbus-ul zbura la o înălțime de 36 de mii de picioare (11 mii de metri). Și, așa cum a povestit Carlos jurnaliștilor, le-a spus celor doi miri: "Căsătoria este sacramentul care lipsește în lume, sperăm ca acest lucru pe care l-ați făcut voi să fie de inspirație pentru alte cupluri". În sfârșit, le-a dat în dar două rozarii.

Imediat după aceea a fost redactat un certificat de căsătorie pe o foaie normală A4, în care se citește în spaniolă: "La 18 ianuarie 2018, în timpul zborului papal de la Santiago la Iquique, dl. Carlos Ciuffardi Elorriaga și dna. Paula Podest Ruiz au încheiat căsătoria, în prezența martorului Ignacio Cueto. Sfântul Părinte Papa Francisc a primit consimțământul" (Iată fotografia)

"Înainte de a ne declara soț și soție - povestește Carlos, care are origini italiene - papa m-a întrebat zâmbind: dar tu ești sigur cu adevărat?".

Carlos Ciuffardi, 41 de ani, și Paula Podest Ruiz, 39 de ani, au două fiice, Rafaella de 6 ani și Isabella de 4 ani. Cu bucurie au anunțat vestea colegilor și jurnaliștilor. Prima căsătorie celebrată de un papă pe cer.

(După Vatican Insider, 18 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

O înregistrare video de la acest eveniment poate fi vizionată pe site-ul Vatican Insider: www.lastampa.it/vaticaninsider.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat