Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Rugăciunea este muncă

Orice muncă este rugăciune, spun unii, și au dreptate. Dar și rugăciunea este muncă, și chiar una din cele mai grele. Numai să încerci să-ți aduni toată ființa și să mergi în fața lui Dumnezeu în rugăciune și ar fi de ajuns să transpiri ca un cal nărăvaș, după un galop de 100 km. Căci mădularele și simțurile noastre sunt ca niște copii capricioși și neastâmpărați: abia ai reușit să-ți tragi mintea, privirea, auzul, ochii, mâinile, picioarele lângă tine și, când să te apuci să te rogi, deja ai dispărut, ca măgarul în ceață. Mai ia-i de unde nu-s! Zburdă continuu, n-au stare, se iau la trântă, se vaită, se tăvălesc, iar când reușești din nou să-i aduni înapoi, deja timpul a trecut și trebuie să pleci. Abia ai deschis cartea de rugăciuni, și trebuie imediat să te scarpini în cap și pe spate. Exact acum, urgent, deși până acum două minute nu te mânca nimic! Reiau rugăciunea, cu hotărârea să nu mă mai gândesc la nimic altceva decât la rugăciune. Stomacul începe să facă nazuri; își cere și el drepturile naturale! N-apuc să mă ridic, să merg să-l omenesc cum se cuvine, că-mi amintesc că nu am răspuns la un mesaj pe facebook și la două emailuri. E urgent. Mă așez frumușel, și răspund cu toată delicatețea posibilă. Am terminat. În sfârșit! Soneria s-a declanșat. Sigur cineva îmi vrea binele și mă caută să-mi dea o veste bună. Numai bine! Postașul a adus facturile și mă bucur: abia aștept să le deschid și să merg bucuros să le plătesc.

Cum să te rogi, Vasilică, dacă mintea ta e la Vaslui, burta în frigider, ochii la reducerile de 90% din Mall, picioarele la Iași, auzul în pădure ascultând cântul unui greiere inexistent?

Închid cartea și necăjit mă întreb: Mă mai rog sau nu mă mai rog? E rugăciunea grea sau eu sunt cel căruia îi e greu să stea în rugăciune? Care pe care? Cine va învinge: distragerile, mâncărimile, lenea, ploaia, căldura excesivă, bolile de care sufăr? Mă uit la carte, mă uit și la mine! Mă așez și decid că orice ar mai apărea, nu-i voi mai da atenție; mă voi ruga cu ochii închiși și cu gândul numai la Dumnezeu. Încep să bolborosesc în taină rugăciuni vechi cât lumea. Spun jumătate și aud cum cineva vrea să se roage împreună cu mine; o muscă îmi zbârnâie și se așază pe nas. Felicitări, îmi spun! Ne vom ruga în doi. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu e un bondar, că sigur nu aș mai fi putut să-mi termin rugăciunea.

Termin și mă întreb din nou: o fi fost bună rugăciunea asta? O fi bine primită de Domnul? Îmi amintesc de o vorbă de duh și mă liniștesc: "De noi depinde să stăm în rugăciune: că e cald, că e frig, că ai chef, că n-ai chef, că simți prezența lui Dumnezeu, că n-o simți, tu roagă-te! Eficacitatea ei nu mai depinde de noi", deși aș putea fi puțin mai atent.

Ascultă, Doamne, căci robul tău vorbește!

Pr. Damian Pătrașcu


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat