Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Români prezenți la sfânta Liturghie celebrată de papa Francisc, de Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului

Duminică, 14 ianuarie, s-a celebrat Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului. În această zi specială, în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, papa Francisc a celebrat o sfântă Liturghie la care a dorit să invite imigranții și refugiații prezenți în Dieceza de Roma. Au participat peste 9.000 de persoane, și au concelebrat aproape 300 de preoți și episcopi.

Comunitatea catolică română de la San Vitale și Grotte Celoni a beneficiat de 800 bilete de intrare, și s-a bucurat de participarea parohului ei, pr. Isidor Iacovici, și a preoților români care sunt la Roma. Au mai fost prezenți în bazilică și credincioși greco-catolici și ortodocși, așa încât numărul românilor a depășit 800 de persoane. Doi dintre diaconii care au slujit la altar sunt originari din Dieceza de Iași, pr. diacon Andrei Lorenț (FDP) și pr. diacon Fabian Pitreți (FDP), care a și proclamat evanghelia.

Înainte de celebrare, alături de ceilalți capelani de la Roma, pr. Isidor Iacovici și Mons. Anton Lucaci au avut ocazia de a-l întâlni personal pe papa Francisc. Astfel, cei doi i-au putut reînnoi invitația de a vizita România.

Împreună cu celelalte steaguri naționale, tricolorul a fluturat în catedrala "Sfântul Petru", ca o piesă de seamă în marele mozaic al culorilor ce împodobesc Cetatea Eternă.

Emigranți de toate vârstele și de pe toate continentele s-au simțit ca acasă în bazilica pescarului din Galileea. Cântecele și rugăciunile în diferitele limbi și din diferite culturi au oglindit respectul față de diversitate, și ospitalitatea arătată celui care bate la ușă sau cere ajutor. Cuvintele cu care papa Francisc și-a deschis predica i-au îmbrățișat pe cei prezenți, pe fiecare în parte: "Unii ați ajuns în Italia de puțin timp, alții sunteți de mulți ani rezidenți și munciți, și alții constituie așa-numitele «a doua generație»". Mai departe, papa Francisc a lansat un apel la ospitalitate, la a deveni aproapele celuilalt și a-l iubi. Isus este prezent în cel sărac, în refugiați, în cei rebutați și în cei care cer azil. Toți suntem chemați să-i iubim așa cum ne iubim pe noi înșine. La sfârșitul predicii, papa a încredințat mijlocirii materne a preasfintei Fecioare Maria "speranțele tuturor migranților și refugiaților din lume".

La scurt timp după sfânta Liturghie, papa Francisc a transmis mesajul de la Angelus. Cu această ocazie, a anunțat că de acum înainte, din motive pastorale, Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului va fi celebrată în a doua duminică din septembrie. Următoarea, adică a o sută cincizecea, va fi celebrată duminică, 8 septembrie 2019.

Pr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 ianuarie: Români prezenți la sfânta Liturghie celebrată de papa Francisc, de Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat