Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un preot român în Consiliul prezbiteral al Diecezei de Roma

Începând cu 29 decembrie 2017, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității romano-catolice române de la San Vitale și Grotte Celoni, face parte din Consiliul prezbiteral al Diecezei de Roma. Numirea a primit-o din partea Excelenței sale Angelo de Donatis, vicarul papei pentru Dieceza de Roma.

Această numire reflectă atenția pe care Dieceza de Roma o arată față de fenomenul migrației, în general, și față de prezența numeroasă și activă a comunității catolice din România, în special. Totodată, datorită acestui semn de considerație, preocupările și întrebările românilor prezenți la Roma vor avea un ecou și în discuțiile din cadrul Consiliului.

Prima convocare la care a participat pr. Isidor a avut loc la 8 ianuarie 2018. Tematica a fost aceea a pastorației tineretului, corelată cu chestiunea familiei. S-a subliniat că familiile sunt invitate să ofere generației tinere o mărturie credibilă despre iubirea lui Dumnezeu care este prezent nu doar în biserică, ci și în momentele de rugăciune din viața domestică. S-a dezvoltat acest joc de cuvinte: tinerii au nevoie de familii familiarizate cu Dumnezeu.

Acest mesaj este oglindit și în textul amintirilor pe care pr. Isidor le oferă în acest an cu ocazia binecuvântării familiilor și a caselor: părinții au nobila misiune de a transmite generației tinere valorile credinței în Dumnezeu pe care le-au primit la sfântul Botez.

* * *

Consiliul prezbiteral, conform can. 495 § 1 din Codul de Drept Canonic, indică un grup de preoți care, reprezentând clerul diecezei, formează un fel de senat al episcopului. Consiliului îi revine datoria de a-l ajuta pe episcop în conducerea diecezei, ca să fie promovat în cel mai înalt grad binele pastoral al porțiunii poporului lui Dumnezeu încredințate Episcopului.

Can. 500 menționează faptul că episcopului diecezan îi revine datoria să convoace Consiliul prezbiteral, să-l prezideze și să stabilească problemele ce trebuie dezbătute în cadrul lui sau să le accepte pe cele propuse de către membri. Alineatul 2 al aceluiași canon specifică: Consiliul prezbiteral are numai vot consultativ; episcopul diecezan să-l audieze în chestiunile de importanță majoră, însă de consimțământul lui are nevoie numai în cazurile stabilite în mod expres de drept.

Consiliul prezbiteral nu poate niciodată să acționeze fără episcopul diecezan, căruia îi revine în exclusivitate și grija de a da publicității cele care au fost stabilite conform § 2.

Pr. Iulian Robu


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat