Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Speranțele și rănile din Chile în așteptarea papei Francisc

De Domitia Caramazza

O vizită pastorală care va atinge realitățile concrete din Chile, îndeosebi din Santiago, unde trăiesc 40% dintre locuitorii țării.

Cardinalul Ezzati: sărăcia ne determină să creștem în caritate

Este enormă diferența dintre bogați și săraci, în respectivele ghetouri urbane. "Provocarea sărăciei, a prea multor oameni - spune cardinalul Ricardo Ezzati Andrello, arhiepiscop de Santiago - ne cheamă să creștem în caritate pentru a trăi ca frați, fii ai unui singur Tată. Cu demnitate, toți". Capitala, în acești ultimi ani, a devenit un oraș cosmopolit. Prezența haitienilor, venezuelanilor, columbienilor, bolivienilor, dominicanilor și ecuadorienilor a schimbat fața sa și linia pastorală a Bisericii, care a primit provocările și oportunitățile imigrației. Santiago este deschis culturii întâlnirii "pentru a fi casă comună". Confirmă asta mărturiile lui Maria De Los Santos, a lui Melba Vega și a lui Jefferson Menendez.

Mărturiile imigraților

Maria este din Republica Dominicană, unde a lăsat trei copii și trei nepoți. Are 60 de ani și trăiește de șase ani la Santiago "pentru a fi bunica" și a-i permite fiicei, căsătorită cu un chilian, să lucreze. O întâlnesc în parohia latinoamericană, odinioară comunitate parohială a italienilor imigrați la Santiago. "Mă simt bine pentru că Chile ne primește". Gândindu-se la papa Francisc, afirmă: "Vorbește la inima persoanelor. Acolo unde merge, duce pacea. Avem nevoie de asta".

În schimb Melba este din San Salvador, imigrată la vârsta de cincisprezece ani la Santiago, când era însărcinată cu un bărbat care după aceea a abandonat-o. de unsprezece ani stă împreună cu Juan. Este fericită de vizita papală și ține să dea un mesaj migranților: "Să lupte, să vină pentru a munci, să meargă pe calea cea dreaptă. Însă dacă vii să cauți o viață ușoară, îți spun: nu veni!".

Jefferson este din Ecuador, are douăzeci și doi de ani și trăiește în Chile de la vârsta de patru ani. Prezintă mărturia sa în timpul unei pauze într-un pelerinaj la Sanctuarul părintelui Hurtado, etapă a pelerinului Francisc la Santiago. Jefferson, plecat din parohia sa Nuestra Se?ora del Carmen di Keligura, este angajat, împreună cu fratele geamăn, în pastorația tineretului. "Așteptând vizita papei, realizăm comentarii-video la Evanghelia zilei pe care le publicăm pe youtube". Este o inițiativă care-i face curioși pe cei de vârsta sa. "Sper ca toți tinerii să înceapă să facă nouă evanghelizare". Există și imigrați care trăiesc în periferiile din Santiago sau în centrul capitalei dar înghesuiți în Cites, spații sociale în care o baie poate să fie folosită de opt persoane. Reprezintă una dintre fețele sărăciei chiliene.

Problema Mapuche-ilor

Prezența de imigrați este semnificativă și în orașul Iquique, unde Sfântul Părinte va merge în ultima zi a vizitei pastorale în Chile. Cu o zi înainte va fi la Temuco, și anume capitală a regiunii Araucania, în centrul dezbaterii publice pentru problema conviețuirii dificile cu poporul originar al Mapuche-ilor. Un popor indigen care de mulți ani luptă pentru revendicarea propriului pământ, astăzi proprietate a firmelor agricole și forestiere. Este vorba despre o temă complexă din punct de vedere istoric. "Gesturile pe care papa le va face vor fi profetice și vor vorbi despre apropierea Domnului Isus de oameni", subliniază cardinalul Ezzati. În ultimul an, mici grupuri de radicali au protestat incendiind circa zece biserici catolice și evanghelice, considerate expresii ale colonizării creștine. Însă majoritatea poporului Mapuche condamnă violența. "Există o cerere legitimă care n-a fost ascultată niciodată - explică arhiepiscopul de Santiago - și trebuie lucrat pentru a găsi motivele profunde ale violenței actuale".

Rănile familiale

O violență care nu face vâlvă este aceea ascunsă de zidurile familiale. Pastorația socială a Caritas din Santiago primește victimele anonime, femei, în Casa "Sfânta Ana", salvându-le de călăii lor. Una dintre ele, o femeie de patruzeci și șase de ani, în căutarea unei case unde să poată trăi senin cu copiii săi, are o singură așteptare cu privire la vizita papei: "Aștept pace, și pentru mine. Am în inimă ură și supărare, dar cred că pot să mă vindec". O altă victimă spune: "Mi-ar plăcea să-l pot întâlni pe papa și să pot fi ca acea femeie din Evanghelie care a atins mantia lui Isus și s-a vindecat. Toată lumea mă ignoră, măcar papa să mă privească".

Pequeno Cottolengo

Invizibili pentru cei mai mulți sunt și cei găzduiți de Pequeno Cottolengo din Santiago. Structură de trei sute de metri pătrați cu opt pavilioane, o școală pentru cei mai mici de douăzeci și cinci de ani, laboratoare, un parc și o biserică. Institutul găzduiește trei sute de persoane cu dezabilitate intelectuală și fizică ușoară, medie și grabă. Sunt două sute cincizeci cei care-i asistă. "Dezabilitatea socială, aceea a persoanelor abandonate, precum cea mai mare parte dintre ei, este cea mai rea formă de sărăcie". Cristian Glenz, directori executiv al operei orionine, este cel care mă însoțește într-un parcurs edificator în această periferie existențială. Glenz, inginer de 47 de ani, căsătorit având 4 copii, a lucrat mult timp în multinaționale. În urmă cu doi ani a decis să demisioneze și să administreze acest alt tip de antreprenoriat "pentru a reda altora toată binecuvântarea primită în viața mea și a le da vizibilitate". Dorește să primească aceste persoane ca acasă la el. "Marea provocare - afirmă Glenz - este a umaniza societatea prin intermediul lor și a combate cultura rebutului". Părintele Claudio, capelan de la Pequeno Cottolengo din Santiago și paroh al altor șapte comunități parohiale, amintește: "Papa Pius al X-lea l-a trimis pe don Orione în periferia romană de atunci (unde se află parohia Ognissanti [Toți Sfinții]), astăzi noi îl urmăm în periferiile existențiale, fideli papei așa cum a fost fondatorul nostru".

Sanctuarul național din Maipú

Opera lui don Orione este la numai 7 km de Sanctuarul național din Maipú, altă etapă a vizitei pastorale a papei Francisc la Santiago. "Sanctuarul marian a creat o geografie și o istorie a experienței creștine din Chile", explică părintele Carlos Cox Diaz, din comunitatea Schönstatt, rector al sanctuarului de doisprezece ani. Consideră providențială vizita Sfântului Părinte în 2018, "an în care se împlinesc 250 de ani de independență a Chilei și 250 de ani de la promisiunea solemnă a poporului chilian făcută Fecioarei de a edifica acest sanctuar". În interior a fost instalată o expoziție intitulată Episcopul de Roma, îngrijită de Ector Lanz, profesor de religie, pasionat de liturgie. Sanctuarul național va fi loc de întâlnire privilegiată cu tinerii.

Speranțele tinerilor

În contextul celui de-al X-lea Sinod de la Santiago, care preia aceeași temă a Sinodului Episcopilor din octombrie 2018, "Tinerii, credința și discernământul", se înscrie vizita pastorală a Sfântului Părinte. "Este o sărbătoare de speranță în care papa merge să reînnoiască spiritul misionar al tinerilor chilieni", subliniază episcopul auxiliar de Santiago, de 48 de ani, vice mare cancelar al Universității Catolice Pontificale din Chile, responsabil al Vicaría de la Esperanza Joven, mons. Cristian Carlos Roncagliolo Pacheco. Descrie astfel trăsăturile tinerești ale arhidiecezei sale: "Sunt tineri neliniștiți, în căutarea lui Dumnezeu, provocați de misiune, dar cu limita unui context secularizat". După aceea, așteptarea sa personală "ca să se umple de foc misionar inima lor, deoarece credința crește numai atunci când se împărtășește".

Întâlnirea cu universitarii

Universitatea Catolică Pontificală va fi loc de întâlnire a papei Francisc cu universitarii. "Mă surprinde vizita sa în Chile. Eu, pentru a-l întâlni, a trebuit să merg până la Cracovia, la Ziua Mondială a Tineretului". Sofia are douăzeci de ani, studiază jurnalism și mărturisește că nu l-a simțit niciodată așa de aproape pe Dumnezeu ca în acea ocazie. Și adaugă: "Mulți dintre noi cred, alții nu, ba chiar urăsc Biserica... Fie ca Francisc să poată arăta iubirea lui Cristos. Acest papă este iubire și poate să arate cum este cu adevărat religia catolică". Cu toate acestea, se pot număra șase mii de universitare de la Universitatea Catolică printre tinerii angajați în misiunile temporare din Chile. Unii dintre ei, în ianuarie, vor colabora la construirea de capele în periferia din Santiago. Numele originar al proiectului misionar este: 50 de capele pentru papa. În schimb alții sunt misionari în poblacion-un în care trăiesc. Jorge Hernandez, de 32 de ani, din Comunitatea Cristos eliberatorul, încearcă "să trăiască Evanghelia fără să facă prozelitism, făcându-i părtași pe alții de activitățile noastre, atenți la necesitățile lor, chiar și la aceea a unei simple îmbrățișări". Lui Jorge nu-i este frică să iasă din parohie pentru a merge în întâmpinarea acelor tineri care reprezintă o periferie existențială a țării pentru că sunt printre principalii consumatori de alcool și droguri. "Cred că una dintre provocările Bisericii - afirmă el - este să fie mai atrăgătoare și coerentă. Cine spune că nu se simte reprezentat de Biserică, din cauza scandalurilor, nu cunoaște comunitățile creștine care trăiesc în bucurie și sunt angajate în caritate".

Închisoarea pentru femei "San Joaquin"

Comunitate autentică de întâlnire privilegiată cu Cristos și a milostivirii lui Dumnezeu, altă etapă a vizitei pastorale a papei Francisc la Santiago, este pavilionul Catolic Mandela din Centrul penitenciar pentru femei "San Joaquin". Nelly Leon Correo, din Congregația Bunului Păstor, este capelană a închisorii. Ea îi va adresa bun-venit papei Francisc. "Sunt fericită și onorată. Cred că este o recunoaștere a slujirii pastorale a Congregației mele, prezentă în închisorile din Chile din 1855". Hermana Nelly, de origine campesina (de la țară), cea mai mică din opt frați, povestește despre o vocație adultă. "Studiam pedagogia la universitate și am intrat în Congregație în 1983". Lucrează în Centrul penitenciar pentru femeie San Joaquin de treisprezece ani. "Sunt fericită de vocația mea. Am dorit mereu să fac acest tip de slujire". O pasionează ca și creștină și ca femeie care recunoaște importanța rolului feminin în lume. În Chile "femeile deținute sunt considerate moarte".

Hermana Nelly, pentru a le reda demnitate și a le ajuta să se ridice din nou printr-un parcurs de incluziune socială și formare integrală a persoanei, decide să deschidă, împreună cu părintele Alfonso Baeza, o casă de primire, devenită în 2009 fundația Mujer levantate. Numele fundației face referință în mod explicit la Evanghelia lui Marcu, în care Isus îi poruncește tinerei crezute moarte să se ridice. "Și aceste femei nu sunt moarte, sunt deținute. Sunt private de libertate, nu de demnitatea de persoane. Provocarea este de a le hrăni cu iubirea lui Dumnezeu".

Istorii de convertire

Sunt mai multe victoriile obținute, în acest sens. Este vorba despre autentice convertiri de viață, ca aceea a uneia de treizeci și patru de ani, mamă a unui copil de opt ani, fiică a unui traficant de droguri. Avea șaptesprezece ani când l-au ucis pe tatăl într-o reglare de conturi. Devenită traficantă de droguri, decide să-l răzbune pe tatăl. După aceea, în închisoare, a învățat că răzbunarea nu înseamnă a face dreptate. Astăzi este o "persoană nouă". În schimb, Nancy, 41 de ani, mamă a cinci copii, termină ispășirea pedepsei pentru trafic de droguri. O întâlnesc în capela închisorii: "Voi putea merge să-l văd pe papa la Sanctuarul din Maipú. Aici am cunoscut iubirea lui Dumnezeu, grație lui hermana Nelly", afirmă cu bucurie. După aceea, cu lacrimi în ochi, spune că speră ca papa Francisc "să se apropie de deținutele bătrâne și invalide".

Carabinieri pentru protecția papei

În Chile, Arma Carabinierilor va fi responsabilă de siguranța papei în toate locurile în care va merge: "Ne vom coordona cu garda papală - explică părintele Lorenzo Torres Richelme, capelan al carabinierilor din zona a opta și responsabil al Oficiului Comunicații al Episcopatului Militar -. Papa este obișnuit să stea foarte aproape de oameni și oameni doresc să se apropie de el, asta dă un caracter deosebit pentru munca noastră". Lângă el este locotenentul Pamela Sandoval Echeverria, de la departamentul Comunicații sociale: "Este o mare misiune să pregătim serviciul pentru această vizită foarte așteptată și din partea Instituției. Siguranța papei este fundamentală". Este în tânără femeie pregătită să înfrunte situații de eventual pericol. Își dorește "ca prezența Sfântului Părinte să ducă la împărtășirea credinței, speranței, iubirii".

Un coleg de studii al tânărului Bergoglio

Biserica locală a desfășurat o intensă pregătire spirituală tocmai pentru a primi cum se cuvine mesajul Evangheliei prin cuvintele și mărturia papei Francisc. Deasupra tuturor urărilor este cea fraternă a părintelui iezuit Fernando Montes, fost rector al Universității Alberto Hurtado din Santiago și fost superior al iezuiților din Chile. A fost coleg de studii al tânărului Bergoglio în Casa Loyola și a colaborat cu el la capitlul general al Congregației: "Fie ca să se poată spune despre papa ceea ce se spunea despre părintele Hurtado - sfântul iezuit chilian -: trecerea sa este trecerea lui Dumnezeu în patria noastră".

(După Vatican News, 12 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat