Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Amazonia, cardinalul Hummes: "Va fi o vizită istorică"

Vizita papei Francisc în Amazonia va fi, „fără îndoială, o vizită istorică” și „promițătoare” pentru toate populațiile indigene care locuiesc acolo. Asta afirmă cardinalul Claudio Hummes, fondator și președinte al REPAM (Rețea Eclezială Pan-Amazoniană), precum și prieten de lungă durată al lui Bergoglio, într-un interviu la Vatican News, referitor la etapa de vinerea viitoare a pontifului la Puerto Maldonado, în cadrul iminentei călătorii în Peru.

„Papa Francisc va realiza, fără îndoială, o vizită istorică, profund semnificativă și promițătoare și pentru toată Amazonia”, spune cardinalul subliniind legătura acestei vizite cu Sinodul special pentru Amazonia convocat de Francisc pentru anul 2019. „În întâlnirile pe care REPAM le-a putut face până acum cu indigenii, ei cereau cu insistență ca Biserica Catolică să nu-i abandoneze și cereau o prezență fizică mai mare, adică preoții misionari să fie mai frecvent la ei, în comunitățile lor, o apropiere zilnică mai permanentă. Spuneau că au încredere în Biserica Catolică”.

De fapt, explică Hummes, „majoritatea creștinilor dintre ei se declară catolici, însă se plâng pentru că astăzi prezența misionarilor în comunitățile lor este mai mică decât odinioară, recunosc că Biserica Catolică apără și promovează drepturile lor și demnitatea lor, cultura lor, dreptul la pământ, dreptul la o educație adecvată, la sănătate și așa mai departe. De asemenea au nevoie de mai mulți misionari, preoți cu ei și o apărare angajantă a drepturilor lor, mai ales dreptul la pământ”.

Apoi, referindu-se la întâlnirea cu papa la Puerto Maldonado, mic oraș care se înalță în zona amazoniană peruană, populațiile „poartă aceste așteptări și cereri”. „Va fi cu siguranță pentru ei o experiență unică întâlnirea cu Sfântul Părinte – afirmă cardinalul –. Vor fi profund recunoscători papei și bucuroși să-l poată întâlni și au încredere că vizita papei în ținutul amazonian va fi o binecuvântare a lui Dumnezeu și o încurajare pentru popoarele lor”.

(După Vatican Insider, 13 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat