Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Celălalt Francisc: „Cardinali, prieteni și rude povestesc «fără filtre» cine este papa Bergoglio”

Obiectivul ambițios, declarat deja pe coperta cărții, este să ofere cititorului un portret al „celuilalt Francisc”, adică să relateze „tot ceea ce nu v-au spus niciodată despre papa”. Lucrare care nu este ușoară, dată fiind cantitatea impunătoare de volume dedicate deja lui Francisc care deja aglomerează rafturile librăriilor.

Autoarea este jurnalista nord-americană – dar transplantată la Roma – Deborah Castellano Lubov, vaticanistă de la Zenit. „Celălalt Francisc” (publicată în italiană de prestigioasa editură Cantagalli din Siena, dar va fi tradusă în curând în engleză) conține o prefață a secretarului de stat al Vaticanului, cardinalul Parolin, și 14 interviuri luate unor personalități din Curia Romană și din Biserica răspândită în cele cinci continente, rude și prieteni ai pontifului argentinian.

În aceste 200 de pagini nu lipsesc știri curioase, informații, revelații, opinii originale și uneori chiar curajoase despre papa argentinian și diferite probleme de actualitate ridicate de el. Jorge Mario Bergoglio este un om simplu și afabil, căruia îi place mult să glumească, dar este și papa care a știut să impună atenției întregii omeniri temele mai îndrăgite de el: demnitatea omului, globalizarea sălbatică, distribuirea bogățiilor, salvgardarea creației.

***

Prefața: cardinal Pietro Parolin

Cei intervievați: cardinal Gerhard Müller, arhiepiscop Georg Gänswein, cardinal Timothy Dolan, cardinal George Pell, cardinal Peter Turkson, Maria Elena Bergoglio, cardinal Kurt Koch, părintele Federico Lombardi, SJ, patriarh Fouad Twal, arhiepiscop Joseph Edward Kurtz, cardinal Wilfrid Fox Napier, cardinal Charles Maung Bo, Adrian Pallarols și rabin Abraham Skorka .

***

Cine este „celălalt Francisc” la care faci referință în titlu?

Un om care înainte de toate se simte și vrea să fie considerat și tratat ca o persoană „normală”. Chiar dacă acum, mi-a spus cardinalul Koch, nu mai poate să treacă prin piața Navona și să se oprească la bar ca să ia un cappuccino, s-a plâns odată patriarhului Bartolomeu.

Din multe interviuri de-ale tale s-ar spune că este și un om foarte glumeț…

Exact! Și cardinalul Dolan de New York s-a confruntat cu asta, pentru că este destul de corpolent: „Dar așa m-am simțit imediat în largul meu cu el”, mi-a povestit el. Sau rabinul Abraham Skorka, devenit apoi mare prieten al său. La prima lor întâlnire erau în biserică la Buenos Aires, după o celebrare solemnă. Cardinalul Bergoglio i-a spus o glumă despre pui, supranume folosit de suporterii adversari pentru a-i lua în râs pe jucătorii de la River Plata. Era un mod de a ironiza cu privire la rezultatele foarte rele ale acelei echipe, dar foarte nepotrivit în situația aceea. Astfel Skorka, suporter al lui River, a reacționat foarte rău. Apoi a înțeles că era un mesaj printre rânduri: „Tratează-mă fără formalități, ca pe o persoană oarecare!”

Cum s-a născut ideea de a scrie această carte?

Începutul pontificatului lui Bergoglio a coincis, mai mult sau mai puțin, cu începutul activității mele de corespondent din Vatican pentru Zenit. Francisc și-a atras imediat multe atenții, datorită tuturor noutăților aduse înăuntrul și în afara Bisericii. În această atmosferă de mare fervoare, pentru jurnaliștii care se ocupă să urmărească știrile din Vatican, am simțit nevoia să mă confrunt adesea cu voci într-adevăr experte. Așa s-au născut multe interviuri, zi după zi, în desfășurarea muncii mele, și multe prietenii. Apoi m-am întrebat dacă ar fi disponibile pentru a relata cum îl văd ei pe Francisc, cu un interviu mai puțin grăbit și mai raționat decât de obicei. Și iată aici rezultatul.

Cu privire la interviuri, Francisc a acordat mult mai multe decât orice alt predecesor. Există unele culise curioase pe care le-ai descoperit cu privire la ele?

Multe! De exemplu, odată, în timpul unuia dintre interviurile din avion se vorbea despre Benedict al XVI-lea în Vatican. „Este ca și cum am avea bunicul înțelept în casă”, a spus Francisc. Apoi s-a gândit din nou și imediat ce a aterizat la Roma i-a spus imediat cu preocupare Monseniorului Gänswein, prefect al Casei Pontificale și secretar particular al papei emerit: „Astăzi am spus un lucru un pic tare… sper că Benedict al XVI-lea nu se supără!”

Cu privire la raportul dintre Francisc și Benedict s-a spus și s-a scris mult, adesea și cu multă superficialitate, inventând contrapoziții… Este adevărat?

E suficient să spun că sora lui Francisc, așadar, o sursă privilegiată de știri, a relatat jurnalistului și prietenului meu Michael Hesemann, căruia îi mulțumesc că mi-a permis să includ acest prețios interviu al său în carte. „Îmi datorezi ascultare. Dacă vei fi ales, va trebui să accepți”, i-a spus papa Ratzinger cardinalului Bergoglio, când s-au întâlnit ultima dată înainte de conclav.

Ce altceva interesant ați descoperit cu privire la biografia pre-pontificat a papei Bergoglio?

Înainte de toate faptul că vestita bunică a lui Bergoglio a fost o antifascistă ferventă, acela fiind motivul pentru care familia a fost aproape constrânsă să părăsească Italia pentru a merge în Argentina. Apoi un episod care este de atunci când Jorge, după ce a terminat școala superioară, i-a spus mamei că vrea să devină medic. Ea era așa de mulțumită încât a eliberat imediat o cameră mică pentru ca el să poată studia liniștit, însă într-o zi a găsit acolo numai cărți de filozofie, teologie, latină. Explicația a fost că într-adevăr voia să devină medic, dar al sufletelor…

Celălalt conațional al papei pe care l-ai intervievat, Adrian Pallarols, cine este?

Adrian este un aurar din Buenos Aires, un prieten foarte drag al papei. Nu aș vrea să stric cititorului surpriza. Vă spun numai că tocmai Bergoglio a fost cel care a celebrat căsătoria sa în urmă cu mult timp. Problema era că parohul care a ținut cursul pentru logodnici lui Adrian și soției sale era capricios cu toți. Când Bergoglio l-a sunat la telefon, prezentându-se ca „părintele Jorge”, pentru a se pune de acord pentru celebrarea căsătoriei lui Adrian, el a început cum era obiceiul său să strige și să apostrofeze, până când a descoperit că… restul citiți-l voi.

Revenind asupra temei raportului dintre Francisc și mass-media în general, ce ai învățat?

Mi se pare importantă evaluarea Monseniorului Gänswein: mass-media n-au fost niciodată așa de bine dispuse cu papa Ratzinger așa cum sunt astăzi cu Bergoglio. Chiar dacă Francisc, am învățat de la fostul director al Sălii de Presă a Vaticanului, părintele Lombardi, nu apreciază mereu întrebările jurnaliștilor în timpul călătoriilor în avion. Adesea chiar rămâne dezamăgit, pentru că nu le găsește interesante sau pentru că jurnaliștii întreabă orice le trece prin cap în loc să rămână asupra conținuturilor sau episoadelor mai semnificative din fiecare călătorie.

Se spune că „normalitatea”, sobrietatea lui Francisc, care, de exemplu, trăiește într-un spațiu foarte mic față de marile apartamente ale unor cardinali, a adus multă descumpănire în Vatican.

În parte acest lucru e adevărat, dar nici nu trebuie exagerat. Când am mers să-l intervievez pe cardinalul Turkson în birourile din dicasterul său, vorbeam despre măreția acelor spații. El mi-a spus că reședința sa este la fel de spațioasă și că după un prieten al său arhitect dintr-o cameră s-ar putea face patru, e adevărat, dar desigur nu într-un edificiu cu o structură antică așa cum este acela! Și oricum, pentru a mobila casa sa – când a ajuns la Roma – știți unde a mers cardinalul Turkson? La Ikea!

Francisc i-a făcut pe toți să înțeleagă bine că nu suportă adulatorii; vrea să audă de la toți ceea ce gândesc cu adevărat. Și atunci, printre evaluările și opiniile exprimate de diferiții cardinali și episcopi, este vreuna care te-a surprins prin franchețea sa?

Întorcându-ne la interviurile din avion, îmi vine în minte patriarhul emerit de Ierusalim al latinilor, Preafericirea Sa Fouad Twal. În zborul de întoarcere din Polonia, în iulie 2016, s-a vorbit despre terorism și islam. Este adevărat, mi-a spus el, că șeful Bisericii Catolice nu poate spune explicit totul despre islam. Însă a fost surprinzător, după părerea lui, să-l audă pe papa explicând că violența există în toate religiile, inclusiv catolicismul, și că nu poate să fie acuzată numai o religie. Sau cardinalul Napier de Durban, Africa de Sud, cu privire la exortația post-sinodală Amoris laetitia. Cum reușește Biserica africană să nu-și piardă credibilitatea, se întreabă el? De fapt, acum ar trebui spus africanilor că în urmă cu 200 de ani a greșit predicând că pentru a deveni creștini trebuiau abandonate obiceiuri ca poligamia; pentru că astăzi se poate primi împărtășania chiar dacă ai mai mult de o soție, pentru că nu le poți întoarce spatele.

În lista celor intervievați figurează și personalități ale Bisericii considerate mai puțin în sintonie cu papa Francisc. De ce ai voit să incluzi și aceste voci în carte?

Eu cred că varietatea de opinii și de puncte de vedere este o calitate, nu un defect, pentru o carte de acest gen. De aceea este, de exemplu, și cardinalul Müller, devenit „fost” prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței chiar în timp ce cartea era la tipar; un om cu siguranță foarte diferit de Francisc prin proveniență, orientări, mentalitate. Deci cu atât mai mult are efect să-l auzi spunând care este impresia cea mai puternică pe care i-o face Francisc: când îmbrățișează bărbați și femei care au chiar fața deformată de o boală gravă, fără acel dezgust care ar fi pur și simplu natural. Desigur, recunoaște și Müller, este ușor de predicat iubirea față de aproapele, dar este mai greu de practicat.

Este și cardinalul Charles Maung Bo, arhiepiscop de Yangon, în Myanmar, o țară cu siguranță „de la periferie” pentru Biserica catolică, dar pe care Francisc a decis s-o onoreze făcând o călătorie până acolo…

Nu „periferie”, ci „periferia periferiilor”, m-a corectat cardinalul! Și o Biserică ce a suferit foarte mult, în 60 de ani de dictatură „inumană”, a definit-o el însuși. Niciun contact cu restul lumii, misionarii străini expulzați în doar o noapte… Nu numai „periferie”, ci o țară uitată de lume, în afară de Biserică și acum de Francisc.

(După Zenit, 12 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat