Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Șantier în fermentare

Într-un interviu luat cardinalului Farrell bilanțuri și perspective ale Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

De Nicola Gori

Un "șantier abia deschis, dar deja în fermentare, gata să primească provocările mereu noi pe care societatea le impune și să mărturisească valorile evangheliei și magisteriul Bisericii despre tematici de mare actualitate pentru viața eclezială și socială. Acesta este Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, instituit de papa la 15 august 2016 și condus de cardinalul prefect Kevin Joseph Farrell, care în acest interviu la L'Osservatore Romano face un bilanț al activităților organismului și indică perspectivele de lucru din noul an.

Puteți trasa un prim bilanț al activității dicasterului?

Un an este un timp scurt pentru o realitate complexă și articulată ca aceea a noului dicaster, care cuprinde competențele și funcțiunile care au aparținut până acum Consiliilor Pontificale pentru Laici și pentru Familie, practic aproape întregul popor al lui Dumnezeu! Provocarea este formidabilă pentru că îndatoririle sunt "promovarea vieții și a apostolatului credincioșilor laici, îngrijirea pastorală a familiei și a misiunii sale, conform planului lui Dumnezeu și pentru tutelarea și sprijinirea vieții umane", cum este scris în statut. Așadar, mai mult decât despre bilanț se poate vorbi despre șantier abia deschis, și în sensul material, de vreme ce încă trebuie să fie efectuate lucrările de adaptare și restructurare a locurilor pentru a putea avea tot personalul și birourile în același etaj. La 1 septembrie a început slujirea efectivă secretarul, părintele Alexandre Awi Mello; la 7 noiembrie, papa le-a numit pe Linda Ghisoni subsecretar pentru secțiunea laici și pe Gabriella Gambino subsecretar pentru secțiunea viață. Însă peste toate, știrea cea mai semnificativă a fost vizita papei Francisc, la 30 octombrie. Salutându-l pe pontif și mulțumindu-i, cu această ocazie, am prezentat că marea provocare pe care o înfruntăm este aceea de a intra într-o nouă mentalitate de muncă, de colaborare și de slujire. Această nouă mentalitate comportă înainte de toate a raționa în termeni de un singur dicaster, de un singur nou "corp", compus e adevărat din diferite organe, dar care trăiește, se mișcă și acționează ca un tot. În munca obișnuită și zilnică multă - vizite ad limina ale episcopatelor, raport cu mișcări și asociații laicale și de pastorație familială - se evidențiază îndeosebi misiunea de a coordona și a organiza două mari evenimente: Ziua Mondială a Tineretului și Întâlnirea Mondială a Familiilor.

Să pornim de la aceasta din urmă. Care sunt așteptările pentru următoarea adunare programată în august în Irlanda?

Așteptările sunt multe, nu numai pentru întâlnirea în sine ci și pentru provocarea de a propune "Evanghelia familiei: bucurie pentru lume", temă aleasă de papa Francisc pe fundalul exortației apostolice post-sinodale Amoris laetitia. În scrisoarea pe care mi-a adresat-o, pontiful se întreba: "Familia continuă să fie veste bună pentru lumea de astăzi?". Și imediat adăuga: "Eu sunt sigur că da! Și acest «da» este trainic întemeiat pe planul lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu este «da»-ul său spus întregii creații și inimii ei, care este omul". Cu evenimentul de la Dublin este legată așteptarea de a admira frumusețea iubirii familiale concrete, formată din gesturi zilnice, din obișnuința de a spune "te rog, mulțumesc, scuze" și din atenția față de fragilitatea fiecăruia. Nutrim speranța vie a prezenței papei la zilele conclusive.

Cum vă pregătiți pentru întâlnire?

Pregătirea acestei întâlniri este importantă în toate diecezele și în parohii, tot atât ca și celebrarea finală din Irlanda. În scurt timp vor fi publicate cele șapte cateheze internaționale de pregătire, una pentru fiecare lună. Împletind textul din Amoris laetitia și viața familiei din Nazaret, catehezele vor să arate actualitatea profetică a Evangheliei familiei. De la o privire concretă la familiile de astăzi (prima), la actualitatea Cuvântului lui Dumnezeu în cotidianul familial (a doua) pentru a ajunge la visul pe care-l are Dumnezeu pentru fiecare familie (a treia), și acolo unde există fragilități și slăbiciuni (a patra); familia este adevăratul generator al unei culturi noi, aceea a vieții (a cincea), a speranței (a șasea) și a bucuriei (a șaptea).

În schimb cum înaintează organizarea ZMT 2019 la Panamá?

Încă de la început, drumul spre Panamá s-a caracterizat ca un pelerinaj marian, conform indicațiile papei Francisc însuși: "Este la inima mea ca voi tinerilor să puteți merge nu numai comemorând trecutul, ci având și curaj în prezent și speranță pentru viitor". Sunt atitudinile tinerei femei din Nazaret. În etapele spre marea întâlnire a tinerilor, va fi fundamentală și aceea a Sinodului Episcopilor, în octombrie, despre tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional": un sinod special în temă dar și în metodologia de consultare directă a tinerilor. Este clar, în intenții și în gesturi, că pontiful a trasat un parcurs de mare sintonie între sinod și ZMT din Panamá. Mai concret au fost și vor urma întâlniri între dicaster și comitetul organizator local.

Ce zi va fi aceea din Panamá?

Ziua aceea care se va trăi va fi cu siguranță o ZMT foarte mariană și foarte centro-americană, conform imaginii folosite de secretarul nostru, părintele Alexandre. Mai în concret se lucrează la planificarea principalelor evenimente ale zilei, la realizarea unui fond de solidaritate, la găzduirea participanților, la catehezele pregătitoare, la compoziția "rucsacului pelerinului" și la tema vastă a comunicării. De multe luni, continuă pelerinajul simbolurilor ZMT; după Mexic, crucea tinerilor a fost în Cuba, în Santo Domingo, în Haiti; tocmai a ajuns în Porto Rico și în curând va ajunge în tot Centrul Americii. Și după cea din Roma în aprilie anul trecut - circa 270 participanți, provenind din 103 țări și 44 mișcări și comunități - sunt în curs de perfecționare aspectele pastorale și logistice ale celei de-a doua întâlniri internaționale de pregătire a ZMT, care se va ține de la 7 la 9 iunie 2019 în Panamá.

Ați lansat recent materialul video Goodnews și o newsletter în diferite limbi. Care este importanța comunicării în strategia dicasterului?

Natura, istoria și perspectivele dicasterului arată bogăția conținuturilor, varietatea subiecților implicați și obiectivele de dobândit. Este vorba, ca s-o spunem cu un cuvânt rezumativ, de a contribui concret la noua evanghelizare. Cu cuvinte încărcate de semnificație, o spune scrisoarea apostolică Sedula Mater cu care papa Francisc a instituit dicasterul: "Noi înșine ne-am străduit prompt să dispunem orice lucru pentru ca bogățiile lui Cristos Isus să se reverse corespunzător și îmbelșugat printre credincioși". Pentru "a revărsa" Evanghelia, comunicarea este în mod structural necesară și strategică pentru că este mereu în slujba conținuturilor, făcând parte din însuși procesul de construire a mesajului și nu ca un simplu adaos al său.

Și voi sunteți într-un fel implicați în reforma comunicării voită de papa Francisc?

Este sub ochii fiecăruia cum reforma voită și inaugurată de papă s-a referit, în mod vizibil, concret și clarvăzător, la noul sistem comunicativ al Sfântului Scaun; la o reformă în căutarea unor "criterii și modalități noi pentru a comunica Evanghelia milostivirii la toate neamurile, în inima diferitelor culturi, prin mass-media pe care noul context cultural digital le pune la dispoziție", așa cum le-a spus Francisc participanților la adunarea plenară a Secretariatului pentru Comunicare. În cadrul nostru vrem să ne mișcăm pe aceeași linie, chiar dacă este o simplitate a mijloacelor și resurselor. Sunt conștient că nu se improvizează comunicarea și că are nevoie de pregătire, însoțire și verificare; dar sunt și încrezător pentru că vrem să ne inserăm în marele flux comunicativ deja în desfășurare în fiecare domeniu al realității ecleziale, atât centrale cât și periferice. Tocmai interesul răspândit față de realitățile particulare constituie o ocazie privilegiată pentru a construi și a consolida relații cu diferitele conferințe episcopale și cu celelalte realități asociative implicate.

Al treilea domeniu al muncii dicasterului este viața. Asupra căror inițiative lucrați și care sunt formele de colaborare cu Academia Pontificală pentru Viață?

Ar fi suficiente câteva referințe la actualitate pentru a înțelege că tema tutelării și sprijinului adus vieții umane sunt esențiale pentru competențele explicite ale dicasterului nostru, chemat să susțină și să coordoneze inițiativele în favoarea procreării responsabile și pentru "tutelarea vieții umane de la zămislirea sa până la sfârșitul său natural", pe baza nevoilor și particularităților persoanei în diferitele faze evolutive. Asta amintește și de raportul cu organizațiile și asociațiile care ajută femeia și familia să "primească și să păzească darul vieții și să prevină recurgerea la avort", precum și sprijinul dat inițiativelor pentru ajutorarea femeilor care au avortat. Călăuză la care nu se poate renunța și călăuză sigură sunt învățătura morală catolică și magisteriul Bisericii, alăturate și susținute de studiile despre marile teme de biomedicină și drept referitoare la viața umană; o atenție deosebită este datorată și ideologiilor care se dezvoltă legate de viața și de neamul omenesc. Acest spectru foarte amplu de teme și competențe este în comun cu alte organisme ale Sfântului Scaun - congregații și academii - chiar dacă perspectiva noastră specifică este îndeosebi pastorală și situată în cadrul familiei. Competență, cu privire la aceste teme, are Gabriella Gambino, subsecretar al secțiunii viață. Referitor la formele de colaborare cu Academia Pontificală pentru Viață, conform normelor din statut care o indică drept "legată cu acest dicaster, care se folosește de competența sa", în afară de reprezentanța delegatului nostru monseniorul Carlos Simón Vasquez în sânul consiliului director al Academiei, vor fi concordate câteva linii specifice de cercetare și de racord.

Numirea celor două femei subsecretar se inserează în angajarea pentru valorizarea rolului femeii în Biserică. Ce spațiu au femeile în activitatea dicasterului?

Deja statutul dicasterului spune că cei trei subsecretari sunt laici; actualmente mai lipsește cel pentru secțiunea familie. Statutul mai spune că printre membrii dicasterului sunt "credincioși laici, bărbați și femei, celibatari și căsătoriți, angajați în diferite domenii de activitate și provenind din diferitele părți ale lumii, așa încât să oglindească universalul caracter al Bisericii". Pentru aceasta dicasterul este un loc privilegiat și emblematic al Bisericii catolice unde femei și bărbați colaborează împreună pentru binele întregii comunități ecleziale și în care diferența dintre genuri nu este numai ocazie de colaborare, ci și de coresponsabilitate efectivă. Actualmente personalul, între superiori, oficiali și personal tehnic, este împărțit egal între bărbați și femei; între acestea, în afară de cele două subsecretare, și Marta Rodriguez responsabilă de secțiunea femeie din dicasterul nostru.

(După L'Osservatore Romano, 12 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat