Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Două ore și jumătate cu bolnavii mici

De Gianluca Biccini

"Copiii se exprimă mai bine cu gesturile decât cu cuvintele. Desenele pe care le fac sunt gesturi care vin din inima lor... și de atâtea ori ne mângâie sufletul". În câteva rânduri autografe, papa a sintetizat emoțiile simțite în timpul vizitei neașteptate de două ore și jumătate, făcută în ajunul Epifaniei în sediul din Palidoro al spitalului pediatric "Bambino Ges?".

Data pusă la subsol de pontif după semnătura sa va rămâne de neșters în amintirea sa și a multor persoane, pentru că aceea din după-amiaza zilei de 5 ianuarie 2018 a fost una dintre cele mai lungi și intense "vineri ale milostivirii" trăite de când le-a instituit la jubileul extraordinar din urmă cu doi ani.

În mașină Francisc a ajuns în spital, situat la treizeci de kilometri în nordul Romei, la trei fără cinci minute. Însoțit de adjutantul de cameră Zanetti, a fost primit de președinta Mariella Enoc și de monseniorul Sapienza, regent al Prefecturii Casei Pontificale. Și imediat a început să strângă mâinile celor prezenți, deja la intrarea în pavilionul principal care poartă numele "Paul al VI-lea", papa care în urmă cu patruzeci de ani, în 1978, a dăruit spitalului gestionarea activității încetate a operei pontificale de asistență, specializată în îngrijirea poliomielitei.

Totul în structura sanitară amintește de lumea copilăriei: de la pătuțurile colorate la desenele și la tablourile atârnate de-a lungul pereților, de la televizoarele care transmit numai desene animate la țarcurile care în grădina exterioară au forma de animale cum sunt elefănțeii. Și în aceste zile de sărbătoare nu puteau să lipsească în diferitele locuri iesle cu Pruncușorul adorat de magi și pomii de Crăciun împodobiți cu globuri și peteală.

Parcurgând coridoarele lungi, ale căror ziduri transpiră durere și speranță, Francisc a intrat aproape pe vârful picioarelor în fiecare dintre camerele din cele pavilioane cu circa 160 de paturi. De la părinți sau direct de la micii internați a cerut informații despre starea de sănătate. "Cum te simți?", întrebarea cea mai frecventă, urmată de un gest afectuos: o mângâiere pe cap, o binecuvântare cu semnul crucii, dar și un sărut, o îmbrățișare - unele foarte prelungite - și chiar un deget mare ridicat, un "bate un cinci", cu stilul său simplu și direct. Și pentru acele mame și acei tați curajoși întâlniți mereu un cuvânt de alinare pentru a le revărsa forță în încercare. "Câtă durere!", comentariul său frecvent în momentele de înduioșare mai mare.

Papa a lăsat în dar rozarii, dar mai ales atâtea jucării: ferma animalelor, păpuși și păpușele de pânză, cărămizi pentru construcții, albume cu figurinele fotbaliștilor, jocuri video și păpuși ale super-eroilor. Dar aici adevărații eroi ai cotidianului nu îmbracă măști și niște mantii; maxim măștile mici de hârtie pe gură și halatele și învelitorile de pantofi sterile de unică folosință, de obicei verzi, pentru a nu aduce infecții din exterior. Sunt medici, infirmieri, cei care transportă lectici, voluntarii, chiar cei din familiile copiilor, care cu iubire și răbdare infinită se dedică pentru a le alina suferințele. Și astfel la vederea papei, care nu înceta să repete cuvinte de recunoștință, sunt unii care izbucnesc în lacrimi, care plâng de bucurie, care rămân nemișcați, aproape paralizați datorită întâlnirii neașteptate.

Urcând cu liftul la etajul al doilea, Francisc a mers înainte de toate în secția de chirurgie, unde a găsit copii mici veniți de la intervenții operatorii: unii sunt nou-născuți și cel mai mic are doar douăzeci de zile. În schimb Giovanna are 15 ani și suferă de o gravă patologie de când s-a născut. "Și mama sa luptă cu ea", îi spune șefa de salon capabilă încă să fie uimită în pofida experienței de mai mulți ani de serviciu. Un tată tânăr alături de primul născut bolnav îi prezintă pontifului în telefon video pe soție și pe ceilalți doi copii care sunt cu ea.

Printre copiii internați unii sunt deosebit de activi și vorbăreți, alții încă dorm: de altfel, aici sunt unii care sunt în stare de comă de peste un an. Oricum, fetițele se arată mai întreprinzătoare și curioase; răspund punând la rândul lor întrebări. "Te iubesc" este desenul dăruit papei de Eleni, în timp ce Ludovica a colorat în roșu o inimă mare. "Aceasta este inima ta?", o întreabă Francisc. "Ești pricepută", o încurajează el.

De-a lungul coridoarelor, de unde se vede marea aproape, pontiful s-a oprit pentru câteva selfie-uri cu lucrătorii de la 118, muncitorii, cei de la întreținere, de la pază, personalul de la curățenie: toți acei bărbați și acele femei care contribuie la viața zilnică pe holurile spitalului. Pentru toți un "mulțumesc pentru ceea ce faceți".

Pe jos, Francisc a coborât apoi la etajul întâi, unde este pediatria multispecialistă. Cea care-i spune bun-venit, printre alții, este o infirmieră născută chiar în ziua lui. "Dar nu în același an", a precizat papa cu o glumă, ca și cum ar fi voit să dilueze climatul de suferință. Așa cum a făcut în mod involuntar un micuț de doi ani și jumătate de origine română pentru care trezirea din odihna de după-amiază a fost un moment magic. Francisc a intrat în salonul lui în timp ce el încă dormea. Deschizând ochii l-a văzut pe bărbatul îmbrăcat în alb și zgâindu-și ochii de incredulitate a exclamat: "Este papa!", provocând zâmbetul celor prezenți.

Coborând scările unui alt etaj, pontiful a vizitat după aceea secția de urgențe cu saloanele pentru observație temporară, salonul de ghipsuri și cel de urgențe. În sfârșit, parcurgând un coridor s-a îndreptat spre ultimul pavilion. Pe pereți desene realizate în ludoteca interioară "Castelul viselor": toate sunt inspirate din povești și din istorii de la Disney.

Deosebit de emoționantă este oprirea în secția de reanimare, deschisă 24 de ore din 24. "Părinții pot să rămână cât vor, dar pentru cazurile cronice noi îi invităm să se odihnească, să iasă", a explicat medicul primar făcând aluzie la acea umanizare a suferinței care caracterizează stilul de asistență de la spitalul "Bambino Ges?". De altfel, în numele continuității terapeutice, unele parcursuri de reabilitare se prelungesc cu mult peste vârsta majoră a pacientului. Ca în cazul unei tinere de douăzeci și doi de ani care de când s-a născut face un du-te-vino cu casa. "Adesea în terapiile domiciliare, mamele și tații devin primii noștri colaboratori", a adăugat medicul. Și pentru cei din afara sediului există posibilitatea de a dormi într-una dintre cele 33 de camere din structura de primire care se află în cadrul complexului din Palidoro.

În partea concluzivă a vizitei pontiful a trecut și prin localurile expoziției "Dragă papa Francisc, îți dăruiesc un desen", unde a lăsat mesajul său autograf pe registrul de vizitatori, concluzând cu obișnuitul: "Cu binecuvântarea mea și, vă rog, rugați-vă pentru mine".

Ultima etapă secția de reabilitare neurologică și neuro-reabilitare multispecialistă, unde un tânăr "sărbătorea" o zi de aniversare cu totul specială: a doua aniversare a transplantului său de inimă. În salonul vecin îmbrățișarea tandră pentru o fetiță indiană și pentru doi nord-africani de vârsta ei: unul libian și unul libanez. Amândoi se numesc Mohamed și al doilea face pe "mediatorul cultural" cu părinții care nu vorbesc italiană.

Pe la 17.30, înainte de a-și lua rămas bun, papa a primit din mâinile lui Mariella Enoc o statuetă din lemn care-l reprezintă pe sfântul Iosif: "însă acesta este în picioare, treaz", a afirmat președinta, referindu-se la devoțiunea pontifului față de sfântul care doarme. A realizat-o un tânăr artizan din Bangui, unde tocmai din voința lui Francisc, spitalul roman duce înainte un proiect de formare de medici pentru centrul pediatric local.

(După L'Osservatore Romano, 9 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat