Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (7 ianuarie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sărbătoarea de astăzi a Botezului Domnului încheie timpul Crăciunului și ne invită să ne gândim la Botezul nostru. Isus a voit să primească botezul predicat și administrat de Ioan Botezătorul în Iordan. Era vorba despre un botez de pocăință: cei care se apropiau de el exprimau dorința de a fi purificați de păcate și, cu ajutorul lui Dumnezeu, se angajau să înceapă o viață o viață nouă.

Înțelegem așadar marea umilință a lui Isus, Cel care nu avea păcat, stând la rând cu penitenții, amestecat printre ei pentru a fi botezat în apele râului. Câtă umilință are Isus! Și făcând astfel, El a manifestat ceea ce am celebrat la Crăciun: disponibilitatea lui Isus de a se cufunda în râul umanității, de a lua asupra sa lipsurile și slăbiciunile oamenilor, de a împărtăși dorința lor de eliberare și de depășire a tot ceea ce îndepărtează de Dumnezeu și face străini de frați. Ca la Betleem, și de-a lungul malurilor Iordanului Dumnezeu își menține promisiunea de a lua asupra sa soarta ființei umane, și Isus este Semnul tangibil și definitiv al acestui lucru. El ne-a luat pe noi toți asupra sa, ne ia pe noi toți asupra sa, în viață, în zilele.

Evanghelia de astăzi subliniază că Isus, "îndată ce s-a ridicat din apă, a văzut cerurile deschise și Duhul, ca un porumbel, coborând spre el" (Mc 1,10). Duhul Sfânt, care a acționat încă de la începutul creației și l-a condus pe Moise și poporul în pustiu, acum coboară în plinătate asupra lui Isus pentru a-i da forța de a îndeplini misiunea sa în lume. Duhul este artizanul botezului lui Isus și al botezului nostru. El ne deschide ochii inimii spre adevăr, spre tot adevărul. Împinge viața noastră pe cărarea carității. El este darul pe care Tatăl l-a oferit fiecăruia dintre noi în ziua botezului nostru. El, Duhul, ne transmite duioșia iertării divine. Și tot El, Duhul Sfânt, face să răsune Cuvântul revelator al Tatălui: "Tu ești Fiul meu" (v. 11).

Sărbătoarea Botezului lui Isus invită pe fiecare creștin să comemoreze propriul botez. Eu nu pot să vă pun întrebarea dacă voi vă amintiți ziua botezului vostru, pentru că majoritatea dintre voi erați copii, ca mine; când eram copii, am fost botezați. Dar vă pun o altă întrebare: voi știți data botezului vostru? Cunoașteți în ce zi ați fost botezați? Fiecare să se gândească. Și dacă nu cunoașteți data sau ați uitat-o, întorcându-vă acasă, întrebați-o pe mama, pe bunica, pe unchiul, pe mătușa, pe bunicul, pe nașul, pe nașa: ce dată? Și data aceea trebuie s-o avem mereu în amintire, pentru că este o dată de sărbătoare, este data sfințirii noastre inițiale, este data în care Tatăl ni l-a dăruit pe Duhul Sfânt care ne determină să mergem, este data marii iertări. Nu uitați asta: care este data botezului meu?

Să invocăm ocrotirea maternă a Mariei Preasfinte, pentru ca toți creștinii să poată înțelege tot mai mult darul Botezului și să se angajeze să-l trăiască în mod coerent, mărturisind iubirea Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini din Italia și din diferite țări. Salut îndeosebi credincioșii care provin din Coreea de Sud și pe cei din Biella.

Și anul acesta, în această sărbătoare a Botezului lui Isus, am avut bucuria de a boteza câțiva copii, 34. Asupra lor și asupra tuturor copiilor care au fost botezați recent invoc ocrotirea maternă a Născătoarei de Dumnezeu, pentru ca, ajutați de exemplul părinților lor, al nașilor și al nașelor, să crească drept discipoli ai Domnului.

Urez tuturor o duminică frumoasă și un drum bun în anul care a început de puțin timp, grație luminii pe care ne-a dăruit-o Isus la Nașterea sa.

Nu uitați tema pentru acasă: care este data botezului meu? În ce zi am fost botezat sau botezată? Ați înțeles?

Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat