Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei în sărbătoarea Botezului Domnului 2018

Duminică, 7 ianuarie 2018, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului pentru 34 de nou-născuți, 16 băieți și 18 fetițe. După citirea Evangheliei, papa a rostit liber omilia a cărei transcriere o prezentăm în continuare.

Dragi părinți,

Voi aduceți la Botez pe copiii voștri și acesta este primul pas pentru acea misiune pe care o aveți, misiunea transmiterii credinței.

Dar noi avem nevoie de Duhul Sfânt pentru a transmite credința, singuri nu putem. A putea transmite credința este un har al Duhului Sfânt, posibilitatea de a o transmite; și pentru aceasta voi aduceți aici pe copiii voștri, pentru ca să-l primească pe Duhul Sfânt, să primească Treimea - pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt - care va locui în inimile lor.

Aș vrea să vă spun numai un lucru, care se referă la voi: transmiterea credinței se poate face numai "în dialect", în dialectul familiei, în dialectul tatălui și al mamei, al bunicului și al bunicii. Apoi vor veni cateheții să dezvolte această primă transmitere, cu idei, cu explicații... Dar nu uitați asta: se face "în dialect", și dacă lipsește dialectul, dacă acasă nu se vorbește între părinți acea limbă a iubirii, transmiterea nu este atât de ușoară, nu se va putea face. Nu uitați asta. Misiunea voastră este să transmiteți credința dar s-o faceți cu dialectul iubirii din casa voastră, din familie.

Și ei [copiii] au propriul "dialect", care ne face bine să-l auzim! Acum toți sunt liniștiți, dar este suficient ca unul să dea tonul și apoi orchestra urmează! Dialectul copiilor! Și Isus ne sfătuiește să fim ca ei, să vorbim ca ei. Noi nu trebuie să uităm această limbă a copiilor, care vorbesc așa cum pot, dar este limba care-i place atât de mult lui Isus. Și în rugăciunile voastre fiți simpli ca ei, spuneți-i lui Isus ceea ce vine în inima voastră așa cum spun ei. Astăzi o vor spune cu plânsul, da, așa cum fac copiii. Dialectul părinților care este iubirea pentru a transmite credința și dialectul copiilor care trebuie primit de părinți pentru a crește în credință.

Acum vom continua ceremonia; și dacă ei încep să țină concertul este pentru că nu sunt comozi, sau le este prea cald, sau nu se simt în largul lor, sau le este foame... Dacă le este foame, alăptați-i, fără frică, dați-le să mănânce, pentru că și acesta este un limbaj de iubire.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat