Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 ianuarie 2018)

Iubiți frați și surori, sărbătoare frumoasă!

Astăzi, sărbătoarea Epifaniei Domnului, Evanghelia (cf. Mt 2,1-12) ne prezintă trei atitudini cu care a fost primită venirea lui Cristos Isus și manifestarea sa lumii. Prima atitudine: căutare, căutare atentă; a doua: indiferență; a treia: frică.

Căutare atentă: magii nu ezită să pornească la drum pentru a-l căuta pe Mesia. Ajunși la Ierusalim întreabă: "Unde este regele nou-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm" (v. 2). Au făcut o călătorie lungă și acum cu mare atenție încearcă să găsească unde poate să fie Regele nou-născut. La Ierusalim se adresează regelui Irod, care le cere marilor preoți și cărturarilor să se informeze cu privire la locul în care trebuia să se nască Mesia.

Acestei căutări atente a magilor i se opune a doua atitudine: indiferența marilor preoți și a cărturarilor. Erau foarte comozi aceștia. Ei cunosc Scripturile și sunt în măsură să dea răspunsul corect cu privire la locul nașterii: "În Betleemul Iudeii, căci așa este scris de profet" (v. 5); știu, dar nu se incomodează să meargă ca să-l găsească pe Mesia. Și Betleem este la puțini kilometri, dar ei nu se mișcă.

Și mai negativă este a treia atitudine, aceea a lui Irod: frica. Lui îi este frică de faptul că acel Prunc îi ia puterea. Îi cheamă pe magi și se informează când le-a apărut steaua și îi trimite la Betleem spunând: "Mergeți și informați-vă cu exactitate despre copil și, când îl veți fi găsit, faceți-mi cunoscut și mie ca să merg și eu să-l ador" (v. 7-8). În realitate, Irod nu voia să meargă ca să-l adore pe Isus; Irod vrea să știe unde se află copilul nu pentru a-l adora, ci pentru a-l elimina, pentru că îl consideră un rival. Și uitați-vă bine: frica duce mereu la ipocrizie. Ipocriții sunt așa pentru că le este frică în inimă.

Acestea sunt cele trei atitudini pe care le găsim în Evanghelie: căutarea atentă a magilor; indiferența marilor preoți, a cărturarilor, a celor care cunoșteau teologia; și frica, a lui Irod. Și noi putem să gândim și să alegem: care dintre cele trei s-o asumăm. Eu vreau să merg cu atenție la Isus? "Dar mie Isus nu-mi spune nimic... stau liniști...". Sau, mi-e frică de Isus și în inima mea aș vrea să-l elimin?

Egoismul poate induce să se considere venirea lui Isus în propria viață ca o amenințare. Atunci se încearcă să se suprime sau să se reducă la tăcere mesajul lui Isus. Când se urmăresc ambițiile umane, perspectivele mai comode, înclinațiile răului, Isus este simțit ca o piedică.

Pe de altă parte, este mereu prezentă și tentația indiferenței. Deși se știe că Isus este Mântuitorul - al nostru, al tuturor -, se preferă să se trăiască de parcă El n-ar exista: în loc să se comporte coerent cu propria credință creștină, se urmează principiile lumii, care induc la satisfacerea înclinațiilor spre prepotență, spre setea de putere, spre bogății.

În schimb suntem chemați să urmăm exemplul magilor: să fim atenți în căutare, gata să ne incomodăm pentru a-l întâlni pe Isus în viața noastră. Să-l căutăm pentru a-l adora, pentru a recunoaște că El este Domnul nostru. Cel care indică adevărata cale de urmat. Dacă avem această atitudine, Isus realmente ne mântuiește, și noi putem trăi o viață frumoasă, putem crește în credință, în speranță, în caritate față de Dumnezeu și față de frații noștri.

Să invocăm mijlocirea Mariei Preasfinte, stea a omenirii pelerine în timp. Cu ajutorul său matern, fie ca fiecare om să ajungă la Cristos, Lumină a adevărului, și lumea să înainteze pe calea dreptății și a păcii.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Unele Biserici orientale, catolice și ortodoxe, celebrează în aceste zile Nașterea Domnului. Lor le adresez urarea mea cea mai cordială: această celebrare bucuroasă să fie izvor de nouă vigoare spirituală și de comuniune între noi toți creștinii, care-l recunoaștem ca Domn și Mântuitor. Și aș vrea să exprim, în mod special, apropierea mea de creștinii ortodocși copți și să-l salut cordial pe fratele meu Tawadros al II-lea cu ocazia fericită a consacrării noii catedrale din Cairo.

Epifania este și Ziua Misionară a Copiilor, care în acest an îi invită pe copiii misionari să-și însușească privirea lui Isus, pentru ca să devină călăuza prețioasă a angajării lor de rugăciune, de fraternitate și de împărtășire cu cei de vârsta lor care sunt nevoiași.

Adresez salutul meu cordial vouă tuturor, fiecărui pelerin, familie, grup parohial și asociație, care provin din Italia și din diferite țări. Îndeosebi îi salut pe credincioșii din Lavello și pe cei din San Martino in Rio, pe Surorile Sfântului Iosif ale apariției, pe candidații la mir din Bonate Sotto e Romao din Lombardia.

Un salut special cortegiului istorico-folcloric care promovează valorile Epifaniei și care în acest an este dedicat teritoriului din Monti Prenestini. Doresc să amintesc și cortegiul magilor care se desfășoară în numeroase orașe din Polonia cu participarea largă a familiilor și asociațiilor.

Urez vouă tuturor o sărbătoare frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat