Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoare neașteptată

Papa Francisc printre cei mici internați în sediul din Palidoro al spitalului "Bambino Gesù"

Sărbătoare neașteptată, vineri după-amiază 5 ianuarie, pentru cei o sută douăzeci de mici internați în sediul spitalului "Bambino Gesù" la Palidoro: la puține ore de Epifanie, papa Francisc a voit să meargă personal să-i viziteze pentru a-i saluta și a da fiecăruia un dar și un zâmbet. Și ducând cu el și un cadou enorm pentru părinți: o îmbrățișare încărcată de speranță pentru a-i încuraja să trăiască, alături de copiii lor, un moment așa de delicat cum este internarea într-un spital. Vizita neașteptată a pontifului a fost mulțumirea cea mai frumoasă pentru cei care se îngrijesc de copiii bolnavi: medici, infirmieri și tot personalul din spital.

Comunitatea de la spitalul "Bambino Gesù" se prezintă papei în simplitatea sa, arătându-i cele trei linii directoare ale slujirii lor: cercetarea științifică drept patrimoniu de împărtășit în folosul tuturor; spitalul drept comunitate de persoane și numai ca logică de întreprindere; deschiderea spre lume pentru a reuși să îngrijească și copiii din zonele mai dezavantajate.

Așadar, o sărbătoare pentru Epifanie cu Francisc, într-un climat de primire și de familie, de bucurie și seninătate, deși în încercare. Exact în stilul spitalului "Bambino Gesù", un spital care constituie un unicum extraordinar: astăzi este cea mai mare policlinică și centru de cercetare pediatrică din Europa, legat cu cele mai mari structuri internaționale, menținând însă mereu caracteristica sa de fond care vine, întocmai, din faptul că este "spitalul papei".

Și sediul din Palidoro este tocmai un semn concret al atenției pe care pontificii au avut-o mereu față de spitalul "lor": în urmă cu patruzeci de ani, în 1978, Paul al VI-lea a încredințat conducerea spitalului o vastă zonă în fața mării, la puțini kilometri de Roma, pe via Aurelia, cu trei pavilioane deja înzestrate pentru asistența copiilor cu probleme de dezabilitate. Sediul din Palidoro, născut așadar pentru a răspunde cu faptele la noile exigențe de asistență medicală, în câțiva ani s-a afirmat ca un centru medical chirurgical de avangardă.

Înalta profesionalitate în îngrijiri, așa cum dă mărturie așa-numita "astro Tac", merge în același pas cu conștiința că într-un spital pediatric pacientul este un copil și că boala îi implică pe toți din familie. De fapt, iată că la Palidoro există și două ludoteci și școlile elementară și secundară de primul grad. Nu lipsesc biblioteca și alte puncte de întâlnire și de destindere începând de la patru parcuri de joacă: șase sute de metri pătrați "verzi", la câțiva pași de mare, cu dotări gândite expres pentru a-i distra mai ales pe copiii cu patologii deosebite și cu dezabilități fizice și intelective.

Un stil de primire și atenție față de fiecare persoană care se găsește și în celelalte sedii ale spitalului "Bambino Gesù": la San Paolo, alături de bazilică, și la Santa Marinella, tot pe litoralul roman. În afară de structura istorică de pe Gianicolo, donată Sfântului Scaun de familia Salviati în 1924. Însumând toate aceste sedii, astăzi "Bambino Gesù" are dimensiunile unui adevărat oraș, locuit însă de copii și de părinții lor: în fiecare an se calculează peste douăzeci și șase de mii de internări, opt mii de accesuri la urgență și peste un milion șase sute de mii de prestații ambulatorii. Cu o realitate semnificativă: treisprezece la sută dintre copii nu sunt italieni. Cea mai mare parte sunt copii de imigrați, la care se adaugă tot mai mult copii care provin din țările sărace și au nevoie de îngrijiri specifice.

De fapt, astăzi "Bambino Gesù" este prezent în atâtea națiuni cu intervenții de asistență și cooperare. Și astfel în Cambogia, Republica Centrafricană, Iordania, Siria, Palestina, Georgia, Rusia, China și Etiopia au fost demarate proiecte concrete de colaborare cu structurile sanitare universitare locale. În această perspectivă spitalul, care în acești ani a dezvoltat capacitate de cercetare științifică de prim ordin, se ocupă ca să înfrunte și bolile așa-numite "noi" pentru că încă sunt necunoscute în parte. Și face o mare muncă și cu spitalul din Miami pentru a dezvolta o platformă de formare, în așa fel încât să poată garanta pregătirea medicilor din țările mai puțin înzestrate. De exemplu, la Bangui au fost asumați șaisprezece medici locali care au primit toată formarea necesară. În schimb din China a venit cererea unui studiu asupra bolilor genetice rare și asupra cardiochirurgiei: a rezultat un acord cu un spital din regiunea Hebei. În Siria este susținută formarea tinerilor medici, în timp ce în Iordania a fost deschis un centru de reabilitare neuropsihiatrică și neuromotorie.

(După L'Osservatore Romano, 6 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat