Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preotul la ora patru după-amiază

Cardinalul Stella le amintește seminariștilor francezi importanța de a veghea pentru a nu fi învinși de toropeală

Preoții nu trebuie "să piardă din vedere niciodată centralitatea lui Isus: putem să fim buni administratori, să obținem titluri importante, să avem calitățile managerului sau, chiar, să fim rafinați liturgiști și experți în riturile sacre, dar fără Isus nu există preoție autentică". Este un adevărat "vademecum" spre preoție cel trasat de cardinalul Beniamino Stella, care în după-amiaza de 4 ianuarie 2018 a celebrat Liturghia pentru comunitatea din Seminarul Pontifical Francez, deschizând lucrările întâlnirii despre "slujirea sacerdotală de la Lumen gentium la Amoris laetitia". Prefectul Congregației pentru Cler s-a adresat îndeosebi seminariștilor cu câteva sugestii spirituale și propunerea unei esențiale cercetări a cugetului.

"Ca în timpurile nașterii Mântuitorului în noaptea din Betleem - a afirmat cardinalul în omilie - ni se poate întâmpla și nouă să fim învinși de somn sau preocupați numai de noi înșine, ajungând să nu ne dăm seama de Dumnezeu". În urmă cu două mii de ani, a afirmat el, "omenirea se afla parcă scufundată în toropeală, puternicii pământului continuau acțiunile lor obscure, hangiii erau preocupați de profitul lor și, între timp, venea pe lume Fiul lui Dumnezeu". Și "numai o tânără și umilă fată din Nazaret, împreună cu soțul său Iosif și cu păstorii, au avut ochi și inimă deschise pentru a primi duioșia lui Dumnezeu care asumă fața umană a unui prunc".

"În același mod încă de acum - a continuat cardinalul Stella adresându-se seminariștilor - în timp ce sunteți pe drumul de formare sacerdotală, trebuie să vegheați pentru a nu fi nici surprinși de noapte nici învinși de somnul spiritului, având grijă să trăiți cu intensitate relația cu Domnul pentru a fi adevărați discipoli ai săi". De fapt, așa cum afirmă Ratio fundamentalis, viața spirituală nu este altceva decât "a sta în prezența lui Dumnezeu, într-o atitudine de rugăciune, și se bazează pe relația personală cu Cristos, care consolidează identitatea discipolului".

Despre "identitatea discipolului", a amintit cardinalul, vorbește în mod expres textul evanghelic în care "Ioan Botezătorul stă cu doi dintre discipolii săi și, în timp ce Isus trece, îl arată ca «miel al lui Dumnezeu»: atinși în profunzime de acele cuvinte, plini de entuziasm, ei încep să-l urmeze pe Învățător care le adresează întrebarea: "ce căutați?".

Dacă ne gândim bine, a relansat cardinalul, "este una dintre cele mai frumoase întrebări din Evanghelie, pe care fiecare dintre noi poate să o simtă adresată lui însuși: eu, care sunt un seminarist și mă pregătesc să fiu un preot, ce anume caut cu adevărat? Sunt în căutarea Domnului pentru a mă lăsa capturat de cuvântul său și de frumusețea iubirii sale și astfel să-l pot vesti fraților, sau urmăresc interesul meu, râvnesc să devin o autoritate, aspir la carieră?". De asemenea: "Pașii mei sunt mișcați, ca aceia a celor doi discipoli, de dorința arzătoare de a-l întâlni pe Domnul și de a descoperi unde locuiește pentru a putea fi cu el, sau se mișcă în alte direcții?".

"Așa cum a fost pentru acești doi discipoli - a mai afirmat cardinalul - fiecărui seminarist chemat să fie preot, care-l caută pe Domnul și dorește să trăiască o relație profundă cu El, Isus îi spune: «vino și vezi»". Este "o invitație specifică și personală", a precizat cardinalul, subliniind: "Nu putem fi discipoli ai Domnului învățând câteva noțiuni despre El sau pur și simplu făcând ceva în numele său", ci "trebuie «să mergem ca să vedem» unde locuiește și să rămânem în casa lui, adică să cultivăm o prietenie autentică și personală cu El, să rămânem în intimitate în prezența sa, să devenim familiari cu cuvântul său, să-l întâlnim în rugăciunea personală". Numai atunci, a adăugat el, "putem deveni și păstori ai poporului lui Dumnezeu și instrumente ale milostivirii infinite a Domnului față de frați: de fapt, după ce au rămas cu El, cei doi discipoli se îndreaptă spre alții și, întâlnindu-l pe Simon Petru, îi vestesc plini de bucurie «l-am găsit pe Mesia»".

Așadar, "contemplarea feței lui Dumnezeu, ascultarea cuvântului său, împărtășirea unei prietenii personale și zilnice cu El, devin forță pentru misiunea evanghelizatoare, adică pentru a merge în întâmpinarea fraților și a-i conduce și pe ei să descopere bucuria mângâietoare a Evangheliei".

Și "este așa de importantă această întâlnire personală cu Cristos - a explicat cardinalul - încât evanghelistul Ioan nu neglijează să fixeze momentul exact în care se întâmplă: era pe la patru după-amiază. Este o oră care, pe de o parte, ne face să vină în minte momentul exact în care ne-a simțit chemați să-l urmăm pe calea preoției dar, pe de altă parte, ne amintește că în fiecare zi este nevoie de o oră, adică de un timp, pentru Domnul, pentru a ne lăsa întâlniți de El și pentru a crește în prietenia sa".

"Nu este niciodată timp irosit acela pe care-l dedicăm Domnului în rugăciune, în meditație și în întâlnirea personală cu El", a încheiat cardinalul Stella. "Dimpotrivă - a explicat el - cu cât suntem mai generoși în oferirea acestor spații dedicate lui Dumnezeu, cu atât vom fi mai capabili să mergem spre frați cu inimă de păstor și ca instrumente prețioase ale duioșiei Tatălui".

(După L'Osservatore Romano, 5 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat