Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: zece imagini într-o iesle

De Michela Nicolais

În spatele pașilor lui Maria, Iosif și Isus se ascund și astăzi pașii a mii de persoane din orice continent, culoare a pielii și latitudine, constrânși ca și ei să părăsească propria casă, propriul pământ, propriul neam. Timpul de Crăciun al lui Francisc, în Noaptea Sfântă, începe și se încheie cu imaginea migranților, în favoarea cărora în timpul lui Angelus din 1 ianuarie 2018 lansează încă un apel pentru un viitor de pace, în Ziua Mondială de Rugăciune dedicată acestei teme. În așteptarea Epifaniei, ca într-o iesle în fața căreia să rămânem în tăcere, să ne bucurăm din nou de protagoniștii intervențiilor publice ale papei: copiii, părinții, familiile și un "vizitator indiscret" care urcă în autobuzele noastre, frecventate - din fericire și împotriva oricărei aparențe - de mulți "artizani ai binelui comun".

Migranții. "La Betleem s-a creat o mică deschidere pentru cei care au pierdut pământul, patria, visele", spune Francisc trasând la Liturghia din 24 decembrie o paralelă cu actualitatea: în pașii lui Iosif și Maria "vedem urmele unor întregi familii care astăzi sunt obligate să plece. În multe cazuri această plecare este încărcată de speranță, încărcată de viitor; în multe altele, această plecare are un singur nume: supraviețuire". Cuvinte care devin denunțare fermă la primul Angelus din 2018, în care papa cere instituțiilor civile, realităților educative, asistențiale și ecleziale, să devină glas "al acestor frați ai noștri și surori ale noastre care invocă pentru viitorul lor un orizont de pace". La Liturghia de Crăciun, Francisc amintise că Isus a venit "să ne dea nouă tuturor documentul de cetățenie".

Păstorii. După Maria și Iosif, păstorii sunt primii cărora Isus s-a revelat. Papa subliniază asta la Liturghia din 24 decembrie și în Mesajul Urbi et Orbi din ziua următoare. Cei care primii s-au apropiat de grotă sunt bărbați și femei constrânși să trăiască "la marginile societății", care devin în schimb un "exemplu pentru credincioșii din orice timp".

Vizitatorul indiscret. "Credința din această noapte ne face să-l recunoaștem pe Dumnezeu prezent în toate situațiile în care îl credem absent", este sinteza mesajului Crăciunului, la Liturghia din Noaptea Sfântă: "El se află în vizitatorul indiscret, de atâtea ori de nerecunoscut, care merge prin orașele noastre, prin cartierele noastre, călătorind în autobuzele noastre, bătând la ușile noastre".

Este nevoie de "o nouă imaginație socială", pentru a ști să-l primim pe cel care nu are un loc pe acest pământ.

Duioșia, nu frica. La sfârșitul omilie, papa face să răsune în bazilică același strigăt al sfântului Ioan Paul al II-lea, pentru Liturghia de început al pontificatului: "Nu vă fie frică! Deschideți, ba chiar, deschideți larg porțile lui Cristos": "Duioșia ta să trezească sensibilitatea noastră și să ne facă să ne simțim invitați să te recunoaștem în toți cei care ajung în orașele noastre, în istoriile noastre, în viețile noastre".

Copiii. "Inima" Mesajului Urbi et Orbi este lista copiilor al căror viitor poate să fie compromis de război, în Coreea ca și în Venezuela sau în Ucraina. Isus este în copiii ai căror părinți nu au un loc de muncă și cu greu oferă copiilor un viitor sigur și senin; în copiii soldat sau în cei reduși la sclavie de către mercenari fără scrupule; în cei mici constrânși să părăsească țările lor călătorind singuri în condiții inumane sau ajungând victime ale traficanților: "Inima noastră să nu fie închisă așa cum au fost casele din Betleem", invitația de a umaniza lumea.

Părinții. Părinții "sunt păzitorii" vieții copiilor lor, "nu proprietarii", avertismentul de la ultimul Angelus din 2017. Nu există familie, chiar rănită, care să nu se poată renaște, asigură papa.

Recunoștința. Maria a fost prima care a experimentat, aducându-l pe lume pe fiul său, acea atitudine de "recunoștință mistuitoare" care "nu vine de la eu, ci de la Dumnezeu, și implică acel eu și acel noi". Este tema omiliei rostite pentru tradiționalul Te Deum de sfârșit de an.

Războaiele și ofensele aduse vieții. "Și acest timp al anului 2017, pe care Dumnezeu ni l-a dăruit integru și sănătos - denunță papa -, noi umanii l-am irosit și l-am rănit în atâtea moduri cu fapte de moarte, cu minciuni și nedreptăți". Trebuie să ne asumăm responsabilitățile noastre nu numai în fața războaielor, ci și "a tuturor micilor și marilor ofense aduse vieții, adevărului, fraternității, care provoacă multiple forme de degradare umană, socială și ambientală".

Artizanii binelui comun. În sfârșit, episcopul de Roma exprimă recunoștință față de toți "artizanii binelui comun" care iubesc orașul lor nu prin cuvinte, ci prin fapte: "deși nu apar la știri, sunt cea mai mare parte a oamenilor care trăiesc la Roma". "A sluji viața umană înseamnă a-l sluji pe Dumnezeu și orice viață, de la aceea în sânul mamei la aceea bătrână, suferindă și bolnavă, la aceea incomodă și chiar repugnantă, trebuie primită, iubită și ajutată", este apelul.

Tăcerea. "A decupa în fiecare zi un moment de tăcere cu Dumnezeu înseamnă a păzi sufletul nostru; înseamnă a păzi libertatea noastră de banalitățile corozive ale consumului și de zgomotele publicității, de răspândirea de cuvinte goale și de valurile năvalnice ale bârfelor și gălăgiei". În partea centrală a omilie de la prima Liturghie din 2018, Francisc sfătuiește să rămânem în tăcere privind ieslea: "Pentru a merge înainte, ne spune sărbătoarea de astăzi, trebuie să ne întoarcem înapoi: să reîncepem de la iesle, de la Mama care îl ține în brațe pe Dumnezeu". Numai așa putem să părăsim atâtea lucruri nefolositoare și să regăsim ceea ce contează. "Darul Mamei, darul fiecărei mame și al fiecărei femei este atât de prețios pentru Biserică, mamă și femeie și ea", subliniază papa. Maria este, comentează papa, semnătura de autor a lui Dumnezeu asupra omenirii.

(După agenția SIR, 4 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat