Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bucurie care dă curaj

Următoarea întâlnire europeană a comunității din Taizé la Madrid

Lviv, Kemerovo, Hong Kong, Graz, Madrid: sunt câteva dintre orașele în care se vor desfășura întâlnirile internaționale programare de comunitatea din Taizé în 2018. Cel care le-a anunțat a fost priorul, fratele Alois, în timpul ultimelor două meditații de seară ținute la 30 și 31 decembrie 2017 la Basel, unde la 2 ianuarie 2018 s-a încheiat a patruzecea adunare europeană. "Anul viitor - a spus el - vom merge în sud, într-un oraș care n-a găzduit niciodată întâlnirea europeană. În sud, în peninsula iberică, am fost deja primiți cu călduri la Barcelona, de mai multe ori, și la Lisabona și Valencia. De la 28 decembrie 2018 până la 1 ianuarie 2019 am fost invitați să ne reunim în orașul Madrid".

Sunt îndeosebi două provocările care amenință pacea, a explicat tinerilor fratele Alois, și pe care familia umană trebuie să le înfrunte astăzi: "Prima este aceea care ne este lansată de aceste mulțimi de bărbați, femei, copii, care pretutindeni pe pământ sunt constrânși să părăsească locul lor de origine. Motivele care-i determină să plece sunt diferite: pot să fie războiul și nesiguranța, sărăcia extremă și lipsa de viitor, sau și tulburarea climei. În angoasa lor, aceste persoane au nevoie de solidaritate și, suntem martori la Taizé, pot să devină prietenii noștri. Este ca și cum Cristos ne-ar invita să mergem dincolo de fricile noastre și de prejudecățile noastre, este ca și cum ne-ar spune: «Eu sunt păstorul întregii omeniri. Am murit și pentru ei, fie că sunt creștini fie că nu sunt creștini. Deci poți să devii prietenul lor»".

A doua provocare vine de la Pământ, tot mai vulnerabil: "Să ascultăm strigătul Pământului. În fața catastrofelor ecologice ale căror victime sunt îndeosebi regiunile mai sărace, țările occidentale au o responsabilitate istorică. Diferite inițiative sunt întreprinse la toate nivelurile. Ele rămân insuficiente. În numele nostru al tuturor, îndrăznesc să adresez acest apel responsabililor politicii și economiei: mijloacele financiare pentru schimbările necesare există. Deci să fie orientate spre dezrădăcinarea sărăciei și spre îngrijirea mediului", a îndemnat priorul, subliniind că "aceste două provocări care amenință pacea sunt imense, dar nu ne vom lăsa descurajați". Curajul va veni de la "izvorul unei bucurii care nu se termină niciodată. Să lăsăm ca ea să izvorască în inimile noastre. Va da fiecăreia și fiecăruia curajul de a se angaja acolo unde este posibil pentru a da propria contribuție, chiar modestă, căutării de soluții".

Prima întâlnire internațională importantă din 2018 se va ține la Lviv, în Ucraina, de la 28 aprilie la 1 mai. Vor urma pelerinajul la Kemerovo, în Rusia, de la 16 la 19 mai, pentru a participa la celebrările ortodoxe ale Înălțării, a șaptea adunare asiatică (de la 8 la 12 august la Hong Kong), o altă întâlnire la Graz, de la 25 la 28 octombrie, și în sfârșit, așa cum s-a spus, Madrid, pentru a încheia anul.

(După L'Osservatore Romano, 3 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat