Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 ianuarie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Pe prima pagină a calendarului noului an pe care Domnul ni-l dăruiește Biserica pune, ca o miniatură minunată, solemnitatea liturgică a Preasfintei Maria, Mamă a lui Dumnezeu. În această primă zi a anului solar, să ne îndreptăm privirea spre ea, pentru a relua, sub ocrotirea sa maternă, drumul de-a lungul cărărilor timpului.

Evanghelia de astăzi (cf. Lc 2,16-21) ne conduce din nou la grajdul din Betleem. Păstorii ajung în grabă și găsesc pe Maria, pe Iosif și pe Prunc; și prezintă vestea dată lor de către îngeri, adică faptul că acel nou-născut este Mântuitorul. Toți sunt uimiți, în timp ce „Maria însă păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei” (v. 19). Fecioara ne face să înțelegem cum trebuie primit evenimentul Crăciunului: nu superficial, ci în inimă. Ne indică adevăratul mod de a primi darul lui Dumnezeu: a-l păstra în inimă și a-l medita. Este o invitație adresată fiecăruia dintre noi să ne rugăm contemplând și gustând acest dar care este Isus însuși.

Prin Maria, Fiul lui Dumnezeu asumă corporeitatea. Însă maternitatea Mariei nu se reduce la asta: grație credinței sale, ea este și prima discipolă a lui Isus și asta „dilată” maternitatea sa. Credința Mariei va fi aceea care provoacă la Cana primul „semn” miraculos, care contribuie la trezirea credinței discipolilor. Cu aceeași credință, Maria este prezentă la picioarele crucii și primește ca fiu pe apostolul Ioan; și, în sfârșit, după Înviere, devine mamă rugătoare a Bisericii asupra căreia coboară cu putere Duhul Sfânt în ziua de Rusalii.

Ca mamă, Maria desfășoară o funcție foarte specială: se situează între Fiul său Isus și oameni în realitatea privărilor lor, în realitatea lipsurilor și suferințelor lor. Maria mijlocește, ca la Cana, conștientă că ea, ca mamă, poate, ba chiar trebuie să-l informeze pe Fiul despre nevoile oamenilor, în special ale celor mai slabi și chinuiți. Și tocmai acestor persoane este dedicată tema Zilei Mondiale a Păcii pe care o celebrăm astăzi: „Migranți și refugiați: bărbați și femei în căutarea păcii”, așa este motoul acestei Zile. Doresc, încă o dată, să devin glas al acestor frați și surori ai noștri care invocă pentru viitorul lor un orizont de pace. Pentru această pace, care este drept al tuturor, mulți dintre ei sunt dispuși să-și riște viața într-o călătorie care în mare parte dintre cazuri este lung și periculos; sunt dispuși să înfrunte trude și suferințe (cf. Mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii 2018, 1).

Vă rog, să nu stingem speranța în inima lor; să nu sufocăm așteptările lor de pace! Este important ca din partea tuturor, instituții civile, realități educative, asistențiale și ecleziale, să existe angajarea pentru a asigura refugiaților, migranților, tuturor un viitor de pace. Să ne dea Domnul să lucrăm în acest nou an cu generozitate, cu generozitate, pentru a realiza o lume mai solidară și primitoare. Vă invit să ne rugăm pentru asta, în timp ce împreună cu voi încredințez Mariei, Mamă a lui Dumnezeu și Mamă a noastră, anul 2018 abia început. Bătrânii monahi ruși, mistici, spuneau că în timp de turbulențe spiritutale era necesar să se adune sub mantia sfintei Născătoare de Dumnezeu. Gândindu-ne la atâtea turbulențe de astăzi, și mai ales la migranți și la refugiați, să ne rugăm așa cum ne-au învățat ei să ne rugăm: „Sub ocrotirea ta alergăm, sfântă Născătoare de Dumnezeu: nu disprețui rugăciunile noastre în nevoile noastre, ci ne mântuiește pururi de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată”.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În pragul anului 2018, adresez tuturor urarea mea cordială de tot binele pentru noul an, vouă tuturor!

Doresc să-i mulțumesc președintelui Republicii Italiene pentru urările pe care mi le-a adresat aseară în mesajul de sfârșit de an și pe care le întorc din inimă, dorind pentru poporul italian un an de seninătate și de pace, luminat de binecuvântarea constantă a lui Dumnezeu.

Exprim aprecierea mea pentru multiplele inițiative de rugăciune și de acțiune pentru pace, organizate în orice parte a lumii cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii. Mă gândesc, îndeosebi, la marșul național care s-a desfășurat aseară la Sotto il Monte, promovat de CEI, Caritas Italiana, Pax Christi și Acțiunea Catolică. Și îi salut pe participanții la manifestarea „Pace pe tot pământul”, promovată la Roma și în multe țări de către Comunitatea „Sfântul Egidiu”. Dragi prieteni, vă încurajez să duceți înainte cu bucurie angajarea voastră de solidaritate, în special în periferiile orașelor, pentru a favoriza conviețuirea pașnică.

Adresez salutul meu vouă, dragi pelerini prezenți aici, îndeosebi celor din New York, trupei muzicale care provine din California și grupului „Pro Loco” din Massalengo.

Reînnoiesc tuturor urarea de un an de pace în harul Domnului cu ocrotirea maternă a Mariei, sfânta Mamă a lui Dumnezeu. La mulți ani, poftă bună și nu uitați să vă rugați pentru mine. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat