Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Marele absent

Raniero Cantalamessa despre predicile de Advent

De Nicola Gori

Cât spațiu are Isus în viața creștinului și a oamenilor de astăzi? La această întrebare va încerca să răspundă părintele Raniero Cantalamessa în timpul ciclului de predici de Advent adresate papei Curiei Romane, care începe vineri, 15 decembrie 2017, despre tema "Toate au fost create prin el și pentru el" (Col 1,16). Predicatorul Casei Pontificale vorbește despre asta în acest interviu acordat ziarului L'Osservatore Romano.

De ce ați ales această temă?

Motivul fundamental este de a scoate în evidență relevanța pe care credința în Cristos o are în domenii care, la prima vedere, ar putea să apară independente de ea, așa cum sunt problemele fierbinți ale mediului și ecologiei. Cristos are ceva de spus despre aceste probleme, sau ele fac abstracție complet de El? M-a zdruncinat mereu prin pertinența sa observația pe care filozoful Maurice Blondel o făcea în timpul său în apărarea gândirii lui Teillard de Chardin: "În fața orizonturilor mărite de știința naturii și a umanității, nu se poate rămâne, fără a trăda catolicismul, pe explicații mediocre și a vedea ca limitate care fac din Cristos un accident istoric, care îl izolează în cosmos ca un episod posterior și par să facă din El un intrus și un rătăcit în imensitatea zdrobitoare și ostilă a universului". Ceea ce se spune despre raportul lui Cristos cu cosmosul este valabil și pentru raportul său cu istoria umană în care venirea sa marchează un "înainte" și un "după" ireversibile.

Mai are sens a vorbi despre știință și credință contrapuse?

Nimeni - cel puțin între credincioși, nu crede că există opoziție reală între știință și credință. Însă este clar că Cristos este absent în dialogul credinței cu știința. Aceasta se ocupă să știe dacă lumea are un creator sau dacă în schimb este rod al întâmplării, nu se interesează desigur despre Isus din Nazaret. Trebuie luat act că, în pofida vorbirii continue care se face despre Cristos în teologie - și în cultura laică, în filme și romane - El este absent în cele trei dialoguri cele mai angajante ale momentului. Nu se vorbește despre El, a afirmat el, în dialogul cu știința, dar nu se vorbește despre El nici în dialogul cu filozofia, care se ocupă de concepte metafizice și nu de personaje istorice, și niciodată, din motive clare, în dialogul dintre religii.

Cum trebuie pus Cristos în centrul propriei vieți?

Eu am predici, meditații spirituale, nu conferințe. De aceea după o parte doctrinală urmează mereu - ca în scrisorile pauline - pareneza, adică exortația și aplicarea la viața creștină. După ce am ilustrat relevanța pe care Isus o are asupra ocrotirii creației prin preceptul său de iubire a aproapelui, este vorba de a lua act despre faptul că "aproapele" noștri nu sunt numai cei care acum trăiesc lângă noi, aproapele în spațiu, ci și cei care vor veni după noi, aproapele în timp. Astfel, după ce am ilustrat locul pe care Cristos îl ocupă în istoria umană și în timp, este vorba de ne întreba ce loc ocupă în viața mea și în istoria mea.

Va găsi spațiu și o referință la sfântul Francisc?

Desigur, așa cum l-a găsit în enciclica papei Laudato si'. Francisc obișnuia să spună că nu vrea să fie "hoț de pomeni", primind mai mult decât se cuvine, pentru că asta însemna a le sustrage de la cel care avea nevoie de ele. Noi ar trebui să ne propunem să nu fim hoți ai resurselor pământești - energie, hrană, apă, pomi, hârtie - folosind mai mult decât se cuvine, sau irosind, pentru că asta înseamnă a le sustrage de la cel care vine după noi.

(După L'Osservatore Romano, 15 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat