Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghie cu requiem pentru Majestatea Sa Regele Mihai I

PS Petru Gherghel a celebrat în seara zilei de marți, 12 decembrie 2017, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, o sfântă Liturghie cu recviem pentru Majestatea Sa Regele Mihai I. La celebrare, alături de episcopul Diecezei de Iași, au fost PS Aurel Percă și preoți care activează în Iași. Au fost prezente persoane consacrate și mulți credincioși.

Într-o parte a altarului, a fost pregătit un loc în care a fost așezată fotografia Majestății Sale Regele Mihai I, în jur având multe flori și lumânări, ca un semn al prețuirii de care s-a bucurat și se bucură Regele Mihai I și în comunitatea romano-catolică. Tot acolo era și lumânarea pascală aprinsă, ca un simbol al luminii lui Cristos și al învierii sale, de la care se așteaptă și învierea regelui Mihai I.

PS Petru Gherghel a amintit la începutul Liturghiei că prin trăirea timpului sfânt al Adventului lumea se îndreaptă "spre cel mai mângâietor mister: venirea lui Isus pe pământ, venirea lui pentru ca noi, cei care trăim pe pământ, să ieșim din greșeală și păcat și să ne facem vrednici a fi cu el, fii ai părintelui ceresc". A amintit despre faptul că, prin venirea sa pe pământ, Isus dorește să îi poarte pe toți lângă tronul tatălui ceresc, dar și despre faptul că în aceste zile "avem un motiv special de a ne ruga, întreaga Biserică din România. Tot poporul se află în aceste zile într-un climat de doliu, de suferință, cu moartea Regelui Mihai I, el care s-a învrednicit să fie unul care a reprezentat demnitatea, care a știut să fie un credincios, care de atâtea ori și-a manifestat această legătură cu Dumnezeu, după deviza de pe stema familiei regale din România, Nimic fără Dumnezeu". Îndemnul lui Isus, apoi transmis și de apostolul Paul, i-a invitat pe cei prezenți să se roage pentru odihna Regelui Mihai I.

Predica a fost rostită de PS Aurel Percă, Excelența Sa scoțând în evidență sentimentele care trebuie să ne însoțească în așteptarea venirii Domnului nostru Isus Cristos, pe care o sărbătorim la Crăciun. Pe baza lecturilor sfinte, episcopul Aurel a scos în evidență, printre altele, că pe lângă faptul că Dumnezeu vine către om, este nevoie și de efortul personal, trebuie ca fiecare om "să contribuie la obținerea a ceea ce dorește, adică eliberarea și libertatea".

La sfârșitul celebrării sfintei Liturghii, PS Petru, preoții și credincioșii prezenți s-au rugat lui Dumnezeu, ca să-l primească pe Regele Mihai în împărăția veșnică. Amintind de cele două vizite pe care le-a făcut Regele Mihai la catedrala din Iași, în anul 1997 și în ziua de Crăciun a anului 1999, episcopul de Iași a vorbit despre îndemnul sfântului apostol Paul de "a ne ruga pentru cei care ne conduc și pentru cei care ne-au condus, ca ei să fie răsplătiți de Dumnezeu, acesta fiind și sensul celebrării de astăzi, când în catedrala noastră imaginea regelui vine să consfințească acea prezență din catedrala noastră, din 1997 și 1999". Preasfințitul a îndemnat la rugăciune prin mijlocirea Maicii Domnului, cântând "Îngerul Domnului", pentru ca apoi să se procedeze la rugăciunea recviemului pentru odihna veșnică a Regelui Mihai I.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 decembrie: Iași (catedrală): Liturghie cu recviem pentru Majestatea Sa Regele Mihai I

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:

* * *

Iași: Condoleanțe Casei Regale la moartea regelui Mihai (6 decembrie)


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat