Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea păstorului Diecezei de Iași, Petru Gherghel, cu membrii Consiliului Prezbiteral

În ziua de 13 decembrie 2017, la ora 10.30, a avut loc, în sala de consiliu a Curiei diecezane, întâlnirea episcopului Petru Gherghel cu membrii Consiliului Prezbiteral.

Preasfințitul Petru Gherghel a deschis sesiunea de discuții și reflecții cu o rugăciune, invocând asupra tuturor participanților binecuvântarea divină. A făcut o mică introducere despre Scrisoarea Pastorală a Sfântului Părinte dedicată tinerilor și despre Anul Pastoral 2017-2018 dedicat tinerilor. Dorința episcopului a fost aceea de a sensibiliza toți preoții pentru a fi deschiși mesajului papei Francisc și inițiativelor propuse pentru acest an pastoral.

Părintele Felix Roca a expus prima temă de pe ordinea de zi, despre Anul Pastoral 2017-2018 dedicat tinerilor. Părintele Felix, reluând mesajul Suveranului Pontif, a reliefat următoarele:

a) importanța responsabilității Bisericii față de tineri;

b) tinerii să fie ferment ai societății;

c) Biserica să aibă porțile deschise.

Vorbind despre obiectivele Sinodului, părintele Felix a spus că acestea ar fi:

- Cum să ajute tinerii să răspundă vocației lor;

- Biserica cere tinerilor să o ajute să găsească modalitățile juste și eficiente pentru a răspândi vestea cea bună.

Au fost amintite câteva atitudini pe care preoții ar trebui să le trăiască în raport cu tinerii: apropierea față de tineri, dialog mai intens cu ei, slujirea vocațională (a-l ajuta pe tânăr în a găsi drumul cel mai bun pentru a-și trăi viața de credință), o mai mare importanță acordată catehezei, însoțirea tinerilor în alegerea stării de viață, a sprijini și încuraja asociațiile de tineri.

Doamna Eugenia Dămătăr a prezentat cea de-a doua temă: referendumul despre familie. Doamna Eugenia a ținut să sublinieze importanța și frumusețea familiei așa cum o vrea Dumnezeu plecând de la textele sacre, învățătura papilor, în mod deosebit a sfântului Papă Ioan Paul al II, propria experiență de familie și de căsătorie. Articolul 48,1 din Constituția României prevede că familia se întemeiază pe iubirea liber consimțită între soți. Problema o reprezintă sintagma - "între soți". A fost propus un referendum pentru schimbarea acestei sintagme, "între soți", în "între un bărbat și o femeie".

Părintele dr. Daniel Iacobuț a dezvoltat cea de-a treia temă: formarea lectorilor și a animatorilor cântului liturgic. Sensul acestei inițiative este constituit de necesitatea formării persoanelor, într-o lume din ce în ce mai secularizată, pentru a vesti sfânta Evanghelie și de a celebra tainele mântuirii într-o manieră cât mai potrivită, activă și rodnică. Slujirea lectorilor și a animatorilor cântului liturgic necesită o formare spirituală (în mod deosebit biblico-liturgică) și una tehnică (arta de a proclama, cunoștințe muzicale) atât înainte de a exercita serviciul liturgic (formare inițială), cât și pe parcursul realizării acesteia în interiorul adunării liturgice (formare permanentă).

Preasfințitul Aurel Percă, vorbind despre cea de-a patra temă, statutele fiecărui oficiu diecezan, a cerut fiecărui responsabil de oficiu să prezinte un statut cu toate obligațiile și drepturile membrilor acelui oficiu. Episcopul auxiliar Aurel a ținut să precizeze că între activitățile oficiilor să fie cooptate și persoanele consacrate, călugări și călugărițe.

Părintelui Mihai Budău i-a revenit cea de-a cincea temă: reglementări în cimitire. Economul Diecezei de Iași a amintit de necesitatea unei îngrijiri mai bune a cimitirelor și de problema proprietății acestora. A expus și regulamentul de organizare și funcționare a cimitirului romano-catolic, pe care l-a încredințat tuturor membrilor participanți spre analiză, rectificare, completare și definitivare.

Părintele Eduard-Mihai Coșa a fost responsabil cu tema a șasea de pe ordinea de zi: exercițiile spirituale pentru preoți, datorie de onoare și responsabilitate personală. Exercițiile spirituale să fie propuse în grupuri mai mici (15-20 de persoane), să fie făcute în tăcere absolută și să se ofere posibilitatea de a participa în diferite zone ale diecezei (Iași, Bucovina, Roman, Bacău).

Părintele Cristian Farcaș a expus succint ultima temă, despre contribuțiile stolare, ajungându-se la decizia de a schimba doar contribuția simbriei.

Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit tuturor participanților pentru disponibilitatea lor și a încheiat ședința de întâlnire cu rugăciunea Ora Medie.

Pr. Romeo Neculai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 decembrie: Iași: Întâlnirea păstorului Diecezei de Iași, Petru Gherghel, cu membrii Consiliului Prezbiteral


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat