Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (10 decembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Duminica trecută am început Adventul cu invitația de a veghea; astăzi, a doua duminică din acest timp de pregătire pentru Crăciun, liturgia ne indică propriile conținuturi ale acestui timp: este un timp pentru a recunoaște golurile care trebuie umplute în viața noastră, pentru a netezi asperitățile orgoliului și a face spațiu lui Isus care vine.

Profetul Isaia se adresează poporul anunțând sfârșitul exilului din Babilon și întoarcerea la Ierusalim. El profețește: "Un glas strigă: «În pustiu pregătiți calea Domnului [....]. Orice vale să fie înălțată»" (40,3). Văile de înălțat reprezintă toate golurile din comportamentul nostru în fața lui Dumnezeu, toate păcatele noastre de omisiune. Un gol în viața noastră poate să fie faptul că nu ne rugăm sau ne rugăm puțin. Adventul este așadar momentul favorabil pentru a ne ruga cu mai multă intensitate, pentru a rezerva vieții spirituale locul important care-i revine. Un alt gol ar putea să fie lipsa de caritate față de aproapele, mai ales față de persoanele care au mai mare nevoie de ajutor nu numai material, ci și spiritual. Suntem chemați să fim mai atenți la necesitățile celorlalți, mai apropiați. Ca Ioan Botezătorul, în acest mod putem deschide drumuri de speranță în deșertul inimilor uscate ale atâtor persoane.

"Orice munte și orice deal vor fi nivelate!" (v. 4), mai îndeamnă Isaia. Munții și dealurile care trebuie nivelate sunt orgoliul, mândria, prepotența. Unde este orgoliu, unde este prepotență, unde este mândrie nu poate să intre Domnul pentru că acea inimă este plină de orgoliu, de prepotență, de mândrie. Pentru aceasta, trebuie să nivelăm acest orgoliu. Trebuie să asumăm atitudini de blândețe și de umilință, fără a striga, să ascultăm, să vorbim cu blândețe și astfel să pregătim venirea Mântuitorului nostru, El care este blând și smerit cu inima (cf. Mt 11,29). Apoi ni se cere să eliminăm toate obstacolele pe care le punem în calea unirii noastre cu Domnul: "ce este strâmb va fi îndreptat, iar ce este colțuros va fi netezit. Atunci se va descoperi gloria Domnului și toate făpturile o vor vedea împreună, căci gura Domnului a vorbit" (Is 40,4-5). Însă aceste acțiuni trebuie îndeplinite cu bucurie, pentru că au ca scop pregătirea venirii lui Isus. Când așteptăm acasă vizita unei persoane dragi, pregătim totul cu grijă și fericire. În același mod vrem să ne predispunem pentru venirea Domnului: să-l așteptăm în fiecare zi cu grijă, pentru a fi umpluți de harul său atunci când va veni.

Mântuitorul pe care-l așteptăm este capabil să transforme viața noastră cu harul său, cu puterea Duhului Sfânt, cu puterea iubirii. De fapt, Duhul Sfânt revarsă în inimile noastre iubirea lui Dumnezeu, izvor inepuizabil de purificare, de viață nouă și de libertate. Fecioara Maria a trăit în plinătate această realitate, lăsându-se "botezată" de Duhul Sfânt care a inundat-o cu puterea sa. Ea, care a pregătit venirea lui Cristos cu totalitatea existenței sale, să ne ajute să urmăm exemplul său și să conducă pașii noștri în întâmpinarea Domnului care vine.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Astăzi va fi conferit Premiul Nobel pentru pace Campaniei Internaționale pentru abolirea armelor nucleare. Această distincție are loc în coincidență cu Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Umane, și asta subliniază legătura puternică dintre drepturile umane și dezarmarea nucleară. De fapt, a ne angaja pentru tutelarea demnității tuturor persoanelor, îndeosebi a celor mai slabe și dezavantajate, înseamnă și a lucra cu determinare pentru a construi o lume fără arme nucleare. Dumnezeu ne dăruiește capacitatea de a colabora pentru a construi casa noastră comună: avem libertatea, inteligența și capacitatea de a călăuzi tehnologia, de a limita puterea noastră, în slujba păcii și a adevăratului progres (cf. Scrisoarea enciclică Laudato si', 78, 112, 202).

Poimâine se va desfășura la Paris întâlnirea "Our Planet Summit". La doi ani de la adoptarea Acordului de la Paris despre climă, ea vrea să reînnoiască angajarea pentru punerea sa în practică și să consolideze o strategie împărtășită pentru a contrasta fenomenul îngrijorător al schimbării climatice. Doresc din inimă ca această întâlnire, precum și celelalte inițiative care merg în aceeași direcție, să favorizeze o conștientizare clară cu privire la necesitatea de a adopta decizii realmente eficace pentru a contrasta schimbările climatice și, în același timp, pentru a combate sărăcia și a promova dezvoltarea umană integrală.

În acest context aș vrea să exprim apropierea mea de populațiile indiene lovite de ciclonul Okhi, în special de familiile foarte multor pescari dispăruți; precum și de populația din Albania, dur încercată de grave inundații.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini. Îndeosebi credincioșilor veniți din Valladolid și Huelva, din Spania. Salut numeroasele grupuri de tineri și adolescenți italieni care provin din Firenze, Carugate, Brembate, Alm?, Petosino și Pian Camuno: vă încurajez pe toți să fiți martori bucuroși ai Evangheliei.

Urez tuturor o duminică frumoasă și un drum bun de Advent, pregătind calea pentru Domnul care vine. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat