Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Medjugorje, cult autorizat". Vaticanul: "Nicio decizie luată"

De Andrea Tornielli

"Cultul de la Medjugorje este autorizat. Nu este interzis și nu trebuie să se desfășoare pe ascuns. Misiunea mea constă exact în a analiza situația pastorală și în a propune îmbunătățiri", afirmă Monseniorul Henryk Hoser, arhiepiscop emerit de Varșovia-Praga în Polonia, trimis special al papei Francisc pentru pastorația de la sanctuarul din Medjugorje, în Bosnia-Herțegovina. Hoser a dat un interviu la Aleteia și cuvintele sale au fost considerate ca o cale liberă pentru recunoașterea aparițiilor care ar fi avut loc din 1981 și încă neterminate, într-un sătuc care atrage milioane de persoane în fiecare an.

"De astăzi, diecezele și alte instituții pot organiza pelerinaje oficiale. Nu mai sunt probleme - a spus Hoser în interviu -. Însă această decizie va trebui să fie luată de papa. Dosarul se află acum în birourile de la Secretariatul de Stat. Cred în că în curând decizia finală va fi luată".

După cum se vede, Monseniorul Hoser vorbește despre o decizie care încă trebuie luată - aceea despre posibila supranaturalitate a fenomenului - și despre o decizie care ar fi fost luată, adică de a da cale liberă organizării de pelerinaje oficiale la Medjugorje. Cât privește pelerinajele, în pofida interdicțiilor, de fapt s-au desfășurat mereu și chiar ar fi dificil de imaginat să fie interzis credincioșilor să meargă să se roage într-o parohie. Medjugorje a fost de altfel vizitat de episcopi și cardinali. Afirmația "de astăzi diecezele pot organiza pelerinaje oficiale" ne face să ne gândim la o decizie luată recent în această privință.

Însă din Vatican se dă informația că papa Francisc "n-a dat recent nicio instrucțiune referitoare la Medjugorje". Asta desigur nu înseamnă că se opune pelerinajelor, dimpotrivă. Însă înseamnă că deocamdată n-au fost luate decizii sau date noi instrucțiuni.

Cum se știe, pontiful a exprimat de multe ori aprecierea sa față de munca desfășurată de comisia despre Medjugorje condusă de cardinalul Camillo Ruini și compusă din cardinali, teologi, experți în mariologie. Comisia a încheiat cu o părere favorabilă recunoașterii supranaturalității primelor 7 presupuse apariții, care au avut loc între 24 iunie și 3 iulie 1981, distingându-le clar pe acestea de tot ceea ce s-a întâmplat după aceea (și ceea ce de fapt încă mai continuă). În afară de asta, comisia sublinia importanța de a dezlipi Medjugorje de dieceza de Mostar, creând o nouă dieceză sau un sanctuar care să depindă direct de Sfântul Scaun.

Itinerarul discuției asupra concluziilor comisiei Ruini a fost lung. Nu este un mister că în Congregația pentru Doctrina Credinței există opoziții față de recunoașterea supranaturalității. Papa Francisc a primit părerile tuturor cardinalilor și episcopilor membri ai fostului Sfânt Oficiu și trebuie așteptată decizia sa. O decizie care, conform lui Hoser, va veni în curând.

Abordarea lui Bergoglio a acestui fenomen precum și a fenomenelor asemănătoare a fost mereu inspirată de prioritatea pastorală a însoțirii credincioșilor și pelerinilor. Sarcina lui Hoser a fost tocmai aceea de a verifica acest aspect.

(După Vatican Insider, 9 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat