Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhia de Ierusalim: "Ierusalimul comoară a tuturor. Nu unilateralismelor"

De Giorgio Bernardelli

Identitatea Ierusalimului este incompatibilă cu alegeri unilaterale. În fața tensiunilor tot mai puternice după anunțul președintelui Trump despre Ierusalim capitală a Israelului, din "Cetatea Sfântă" patriarhul latin ia poziție. Face asta cu o notă în care exprimă preocupare "pentru violențele care ar putea să se dezlănțuie și pentru consecințele imprevizibile". Dar mai ales reafirmând că pericolul oricărei "revendicări exclusive" asupra unui oraș la care atâtea persoane "din toată lumea privesc ca la o capitală spirituală".

Nota patriarhiei conduse de administratorul apostolic Pierbattista Pizzaballa, reia apelul lansat miercuri de papa Francisc, adăugând că status quo-ul - sistemul de reguli încredințate de istorie care ar trebui să garanteze echilibrele între comunitățile religioase amintite de pontif - "în realitate a fost deja afectat de timp".

"Ținând cont de o situație de conflict evident și luând în considerare transformările rapide ale Cetății Sfinte, credem că orice soluție unilaterală nu poate fi considerată o soluție - continuă patriarhia - Ierusalim este o comoară a întregii omeniri. Orice revendicare exclusivă - fie ea politică sau religioasă - este contrară logicii proprii a orașului. Fiecare cetățean din Ierusalim și fiecare persoană care ajunge în el în vizită sau pelerinaj ar trebui să fie pus în condiția de a percepe și de a-și apropria într-un fel mesajul de dialog, coexistență și respect pe care Cetatea Sfântă îl amintește și pe care noi adesea îl rănim cu comportamentul nostru".

Nu este numai chestiune de libertate de acces: există o identitate plurală de apărat. "Ierusalimul este un oraș care trebuie să primească, unde spațiile trebuie să se deschidă și nu să se închidă - explică nota -. De prea mult timp locuitorii săi sunt ostatici ai acestor tensiuni continue care-i denaturează caracterul".

Această idee nu este incompatibilă cu aspirațiile politice legitime: "Nu există nimic care să poată împiedica Ierusalimul, în unicitatea și unitatea sa, să devină simbolul național al celor două popoare care îl revendică drept capitală a lor - precizează patriarhia -. Israelienii și palestinienii ar trebui să ajungă la un acord care să corespundă într-un fel aspirațiilor lor legitime și care să respecte principiile de dreptate. Decizii unilaterale care schimbă actuala configurație a orașului nu vor aduce beneficiu, ci numai noi tensiuni și vor îndepărta posibilități de pacificare".

Apoi, când se face referință la salvgardarea drepturilor evreilor, creștinilor și musulmanilor există și un alt punct care pentru patriarhie trebuie precizat: "Caracterul sacru al Ierusalimului nu se limitează numai la fiecare sit sau monument, ca și cum acestea ar putea să fie separate unul de altul sau izolate de comunitățile respective - subliniază Biserica de rit latin - ci implică Ierusalimul în întregimea sa, locurile sale sfinte și comunitățile sale, cu spitalele, școlile, activitățile lor cu caracter cultural și social. Cele două părți ar trebui să facă în așa fel încât să păstreze actualul caracter universal al orașului și să se străduiască pentru ca el să rămână locul în care evrei, creștini și musulmani să continue să se întâlnească pe străzile din Cetatea Veche, fiecare cu propria mentalitate și tradiții, legate în mod așa de unic unele cu altele".

"Discuția despre Ierusalim nu poate să fie redusă pur și simplu la dispută teritorială și suveranitate politică - conclude nota - tocmai pentru că Ierusalimul este un unicum, este patrimoniu al întregii lumi, are o vocație universală care vorbește miliardelor de persoane din lume, credincioase sau necredincioase. O soluție realistă la problema Ierusalimului nu poate să nu includă toate aceste elemente".

(După Vatican Insider, 8 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat