Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ortodocșii, mari manevre pe axa Moscova-Kiev

De Gianni Valente

Celebrările celor o sută de ani de la restaurarea patriarhiei de Moscova au furnizat patriarhului Chiril și întregii organigrame a Bisericii ortodoxe ruse scenariul ideal pentru a etala o prestație de forță politico-ecleziastică.

În zilele comemorării, patriarhii și capii celorlalte Biserici ortodoxe au zburat toți la Moscova pentru a-i fi coroană lui Chiril, dând viață unei adunări a primaților ortodocși în care s-au observat absențele izolate ale patriarhului ecumenic Bartolomeu de Constantinopol - "primus inter pares" din ortodoxie - și a arhiepiscopului Ieronymos de Atena. Tot în aceleași zile, între sfârșitul lui noiembrie și începutul lui decembrie, s-a schițat și posibilitatea unei reconcilieri răsunătoare între patriarhia de Moscova și "secesionistul" Filaret de Kiev, care din 1992 s-a separat de Moscova și a auto-proclamat o patriarhie ucraineană autocefală. Un proces încă la primii pași, care ar putea să întoarcă în favoarea Bisericii ruse și partida complexă politico-ecleziastică aflată în desfășurare în cadrul ortodoxiei ucrainene.

Putin și patriarhii

Primaților ortodocși veniți în Rusia pentru a celebra centenarul reconstituirii patriarhiei de Moscova, patriarhul Chiril a dat dovada axei de forță care leagă Biserica rusă de Kremlin. La 4 decembrie, toți patriarhii au fost primiți de Vladimir Putin, în structura prezidențială Novo Ogaryovo (regiunea Moscova). Liderul politic rus a revendicat contribuția prestată de proprii militari la înfrângerea "teroriștilor" în toată Siria, "inclusiv zonele creștine din punct de vedere istoric", și a avut un colocviu cu patriarhul greco-ortodox Yohanna al X-lea de Antiohia, care are sediul la Damasc.

Mișcările "schismaticului" Filaret

Pentru a confirma impresia unei ulterioare întăriri "politice" a patriarhiei de Moscova contribuie și noile dezvoltări înregistrate în încâlcita rețea de raporturi între Biserica rusă și entitățile ecleziale ortodoxe prezente în Ucraina. Între sfârșitul lui noiembrie și primele zile din decembrie, diferite fapte și intervenții au confirmat posibilitatea unei deschideri de canale de dialog între patriarhia de Moscova și entitatea eclezială care în Ucraina este condusă de Filaret, fost mitropolit al Bisericii ruse la Kiev, care în 1995 s-a autoproclamat patriarh de Kiev după ce a fost excomunicat și redus la starea laicală de Biserica mamă. Seria oficială și publică a noii faze a început cu apelul pe care Sinodul extraordinar al episcopilor convocat pentru cei 100 de ani de la reconstituirea patriarhiei de Moscova l-a adresat entităților ortodoxe "separate" din Ucraina, cerând să restabilească măcar "comuniunea sacramentală și spirituală".

Filaret a răspuns cu o scrisoare, citită public la sinodul extraordinar rus, în care autoproclamatul "patriarh" de Kiev a arătat că ia în serios apelul episcopilor ruși: a cerut să se anuleze excomunicările aplicate lui în trecut de Moscova și a cerut iertare "ca frate și concelebrant de tot ce am greșit în cuvinte, fapte și cu toate simțurile mele", declarându-se dispus la rândul său să-i ierte "pe toți din inimă".

Etapele și obiectivele unei eventuale reluări a raporturilor între patriarhia de Moscova și autoproclamata patriarhie ucraineană apar încă neclare: în declarații publice, același Filare a confirmat că "patriarhia" sa nu va renunța niciodată la obiectivul autonomiei depline (autocefaliei) de Moscova și a respins interpretările care citeau scrisoarea sa ca o cere de întoarcere la staulul moscovit. În același timp, este un fapt că patriarhia de Moscova a instituit deja o comisie care să studieze posibilitatea de reconciliere cu realitatea eclezială ortodoxă condusă de Filaret, mai ales în perspectiva de a îmbunătăți în teritoriul ucrainean raporturile între comunitățile și episcopii legați de Filaret și cele aflate încă sub jurisdicția - deși cu un statut de amplă autonomie - patriarhului de Moscova, conduși actualmente de mitropolitul Onufrie de Kiev.

Perspectiva de refacere a raporturilor dintre ortodocșii lui Filaret și cei ai lui Chiril reprezintă o noutate obiectivă, dacă se ține cont de contrastele feroce și adesea violente care au dezbinat entitățile ortodoxe din Ucraina în ultimele cincinale și care au ajuns la puncte de aparentă neîntoarcere în ultimii ani, împletindu-se cu conflictul armat dintre naționaliștii ucraineni și ucrainenii rusofili. Deja în anii nouăzeci, văzută de la Moscova, pierderea influenței patriarhiei de Moscova pe tabla de șah ucraineană se prezenta și cu contururile unei catastrofe financiare: dacă în 1991 mai erau 15 mii de parohii ucrainene sub patriarhia de Moscova (în timp ce în toată Rusia rămăseseră numai șase mii), în primii ani din noul mileniu mai mult de jumătate dintre ele au ieșit din orbita moscovită. În acei ani, academicieni apropiați de patriarhia de Moscova descriau entitatea eclezială condusă de "pseudo-patriarhul" Filaret de Kiev ca un soi de "internațională schismatică", care tinde să creeze jurisdicții ecleziastice paralele pe întregul teritoriu al Bisericilor canonice ortodoxe. Un plan pe care Filaret, după cum afirmă detractorii săi, l-ar fi urmărit adunând în jurul său "preoți lepădați de preoție" de orice teapă și proveniență.

Noile raporturi posibile între patriarhia de Moscova și autoproclamata patriarhie de Kiev ar putea să dezorienteze ambientele politice ucrainene care din totdeauna vor să determine diferitele entități ortodoxe să se unifice într-o Biserică ucraineană independentă, total emancipată de la jurisdicția moscovită. În ultimii ani, unele din aceste ambiente au încercat de mai multe ori să caute sprijinul patriarhiei de Constantinopol, cerând ca "Biserica mamă" a ortodoxiei bizantine să sprijine nașterea unei Biserici naționale ucrainene. O cerere reînnoită și în urmă cu câteva zile de o delegație de politicieni ucraineni care au vizitat sediul patriarhiei ecumenice cu ocazia sărbătorii patronale a sfântului Andrei. Până acum, patriarhul Bartolomeu a folosit prudență în apropierea sa de "încurcătura" ucraineană, respectând dezavuările publice exprimate de el de mai multe ori față de "filetism" (tendința spre naționalism care îmbolnăvește și raporturile intra-ortodoxe) și indicând mărturia comună ca creștinilor ca obiectiv concret în dialogul ecumenic, departe de orice "introversiune eclezială". Cu acest spirit, Bartolomeu a acceptat să fie și printre raportorii și oaspeții principali ai următoarei adunări generale a Fundației Centesimus Annus Pro Pontifice, care se va ține în Vatican de la 24 la 26 mai 2018 și se va concentra asupra noilor politici și a noilor stiluri de viață în era digitală, văzute în lumina doctrinei sociale a Bisericii.

(După Vatican Insider, 7 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat