Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată delegațiilor de donatori ai pomului de Crăciun și ai ieslei din Piața "Sfântul Petru" (7 decembrie 2017)

Iubiți frați și surori,

Este o bucurie pentru mine să vă primesc în această circumstanță și să vă adresez mulțumirea mea pentru darul ieslei și al pomului de Crăciun, așezate în piața "Sfântul Petru". Vă adresez vouă tuturor salutul meu, începând de la autorități și de la reprezentanții instituțiilor care au promovat această inițiativă. Îl salut pe abatele de Montevergine, pentru darul ieslei; pe arhiepiscopul de Warmia și pe episcopul de Elk din Polonia, de unde provine bradul, cu Direcțiunea Pădurilor Statale din Bialystok. În afară de asta îi salut pe copiii îngrijiți în secțiile oncologice din câteva spitale italiene și din zonele lovite de cutremur din centrul Italiei, coordonate de Fundația "Contesa Lene Thun", care au realizat împodobirile.

În fiecare an ieslea și pomul de Crăciun ne vorbesc cu limbajul lor simbolic. Ele fac mai vizibil ceea ce se percepe în experiența nașterii Fiului lui Dumnezeu. Sunt semnele compasiunii Tatălui ceresc, ale participării și apropierii sale de omenire, care experimentează că nu este abandonată în noaptea timpurilor, ci este vizitată și însoțită în propriile dificultăți. Bradul îndreptat în sus ne stimulează să ne îndreptăm "spre darurile cele mai înalte" (cf. 1Cor 12,31), să ne înălțăm mai presus de ceața care întunecă, pentru a experimenta cât de frumos și bucuros este să fim cufundați în lumina lui Cristos. În simplitatea ieslei noi întâlnim și contemplăm duioșia lui Dumnezeu, manifestată în aceea a Pruncului Isus.

Anul acesta, ieslea, realizată în tipica exprimare a artei napolitane, este inspirată din faptele de milostenie. Ele ne amintesc că Domnul ne-a spus: "Tot ce vreți ca oamenii să facă pentru voi, faceți și voi pentru ei" (Mt 7,12). Ieslea este locul sugestiv în care-l contemplăm pe Isus care, asumând asupra sa lipsurile omului, ne invită să facem la fel, prin acțiuni de milostivire. Bradul, care provine anul acesta din Polonia, este semn al credinței acelui popor care, și cu acest gest, a voit să exprime propria fidelitate față de scaunul lui Petru.

Dragi copii, mulțumirea mea este adresată mai ales vouă. În lucrările voastre ați transferat visele voastre și dorințele voastre de înălțat la cer și de făcut cunoscute lui Isus, care se face prunc ca voi pentru a vă spune că vă iubește. Mulțumesc pentru mărturia voastră, pentru că ați făcut mai frumoase aceste semne de Crăciun, pe care pelerinii și vizitatorii care provin din toată lumea le vor putea admira. Mulțumesc! Mulțumesc! În această seară, când se vor aprinde luminile de la iesle și de la pomul de Crăciun, și dorințele pe care le-ați transferat în lucrările voastre de decorare a bradului vor fi luminoase și văzute de toți. Mulțumesc!

Nașterea Domnului să fie ocazia pentru a fi mai atenți la necesitățile săracilor și ale celor care, ca Isus, nu găsesc pe cineva care să-i primească. Vouă celor prezenți aici, celor dragi ai voștri și celor pe care-i reprezentați, exprim o urare din inimă de Crăciun Fericit. Vă asigur rugăciunea mea pentru ca Domnul să primească și să asculte așteptările voastre. Și voi rugați-vă pentru mine și pentru slujirea mea adusă Bisericii.

Și acum vă voi da binecuvântarea vouă tuturor, dar mai întâi toți s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria, împreună:

[Bucură-te, Marie...]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat