Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Amoris laetitia, papa face oficială scrisoarea adresată episcopilor argentinieni

De Andrea Tornielli

"Scrierea este foarte bună și explică în mod exhaustiv capitolul al VIII-lea din Amoris laetitia. Nu sunt posibile alte interpretări. Și sunt sigur că va face mult bine. Fie ca Domnul să răsplătească acest efort de caritate pastorală". Cu aceste cuvinte, scrise într-o scrisoare trimisă episcopului Sergio Alfredo Fenoy, delegat al regiunii pastorale din Buenos Aires, papa Francisc a exprimat aprecierea sa pentru liniile călăuzitoare despre exortația post-sinodală elaborate de confrații săi argentinieni. Acum acea scrisoare, a cărei valoare a fost relativizată de unii, asumă o valență oficială: de fapt a fost publicată pe situl web al Acta Apostolicae Sedis, fascicolul 10/2016, prin decizia directă a pontifului, care a manifestat voința sa secretarului de stat, Pietro Parolin, în iunie, așa cum se deduce dintr-o scurtă notă cu privire la text. Și liniile călăuzitoare ale episcopilor argentinieni au fost publicate în Acta, făcând astfel oficial că "nu sunt posibile alte interpretări".

Așa cum ne amintim, toate se referă la de acum vestita notă 351 din Amoris laetitia, în care se citește că "În anumite cazuri, ar putea să fie și ajutorul sacramentelor" pentru divorțații aflați în a doua unire care nu pot să pună capăt actualei legături și au dificultăți de a trăi continența. Tema despre sacramentele pentru divorțații recăsătoriți nu este centrală în exortație și în mod voit papa Bergoglio n-a indicat cazuri specifice, insistând în schimb asupra primirii și asupra discernământului încredințat preotului, căruia i se cere să primească, să asculte și apoi să înceapă un drum cu penitenții. Nu există drepturi dobândite, Euharistia nu este deloc sigură: îi revine preotului să evalueze istoriile personale și eventuala prezență a circumstanțelor atenuante, cum ar fi lipsa de știință deplină și de consens deliberat, care ar putea reduce responsabilitatea subiectivă a divorțaților recăsătoriți.

După publicarea documentului au fost discutate diferite interpretări. Conform celor mai restrictive, exortația papală n-a schimbat nimic față de Familiaris consortio a lui Ioan Paul al II-lea, care în 1981 i-a scos pe divorțații recăsătoriți din limbul refuzaților și a inovat în mod însemnat făcând posibil accesul la Euharistie pentru aceia care, neputând să se întoarcă la prima căsătorie, trăiau a doua unire ca "frate și soră" abținându-se de la raporturile conjugale, dar continuând să trăiască precum o pereche.

În acea exortație, papa Wojtyła vorbea în mod clar despre discernământ, recunoscând că istoriile personale pot să fie foarte diferite una de alta: "Să știe păstorii că, din iubire față de adevăr, sunt obligați să discearnă bine situațiile. De fapt, există diferență între cei care cu sinceritate s-au străduit să salveze prima căsătorie și au fost abandonați complet pe nedrept, și cei care din vina lor gravă au distrus o căsătorie validă din punct de vedere canonic. Există în sfârșit cei care au încheiat o a doua unire în vederea educației copiilor, și uneori sunt siguri în conștiință din punct de vedere subiectiv că precedenta căsătorie, distrusă în mod ireparabil, n-a fost niciodată validă".

La treizeci și cinci de ani după Familiaris consortio situația s-a schimbat în mod considerabil. Secularizarea a înaintat, căsătoriile destrămate s-au înmulțit, și s-au înmulțit cazurile de persoane căsătorite în biserică fără a avea credință și conștiință deplină a actului sacramental. Amoris laetitia face un pas ulterior, cerând însoțire mai mare pentru aceste persoane și explicând că în unele cazuri, după un parcurs de discernământ, așadar fără automatisme și fără reguli prefixate în manuale, se poate ajunge și la dezlegarea în confesional și la permisiunea împărtășaniei euharistice.

În liniile lor călăuzitoare publicate acum în Acta Apostolicae Sedis, episcopii argentinieni scriu (nr. 5): "Când circumstanțele concrete ale unei perechi fac posibilă asta, în special când ambii sunt creștini în cadrul unui drum de credință, se poate propune angajamentul de a trăi în continență. AL (Amoris laetitia, nr) nu ignoră dificultățile acestei alegeri (cf. nota 329) și lasă deschisă posibilitatea de a avea acces la sacramentul reconcilierii, când nu se reușește să se mențină această propunere".

În paragraful următor, episcopii argentinieni scriu că "în alte circumstanțe mai complexe și când nu este posibil să se obțină declararea nulității, alegerea menționată poate să fie de fapt nepracticabilă. Cu toate acestea, este posibil oricum un drum de discernământ. Dacă se ajunge a se recunoaște că într-un caz concret există limitări care atenuează responsabilitatea și vinovăția, îndeosebi când o persoană consideră că poate să cadă într-un alt păcat făcând rău copiilor dintr-o nouă unire, AL deschide posibilitatea de a avea acces la sacramentele reconcilierii și euharistiei. Aceștia din urmă dispun persoana să continue să se formeze și să crească prin forța harului".

La paragraful 9 din liniile călăuzitoare elaborate de episcopii din regiunea Buenos Aires se citește: "Poate să fie oportun să se realizeze în mod rezervat un eventual acces la sacramente mai ales când există cazul de situații conflictuale, dar în același timp nu trebuie încetat să fie însoțită comunitatea pentru ca să crească în spiritul de înțelegere și primire, fără ca asta să implice crearea de confuzie în învățătura Bisericii despre indisolubilitatea căsătoriei".

(După Vatican Insider, 6 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat