Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărturie de unitate

S-a celebrat centenarul restaurării Patriarhiei de Moscova

De Giovanni Zavatta

"Nu există nimic asemănător, dintr-un punct de vedere spiritual, decât experiența empatică a unității, a rugăciunii împreună, a comuniunii sfântului potir": cuvinte de mulțumire cele ale patriarhului de Moscova, Chiril, adresate primaților Bisericilor ortodoxe locale reuniți la 4 decembrie în catedrala "Cristos Mântuitorul" pentru a comemora centenarul restaurării patriarhiei, care a avut loc la 4 decembrie 1917 cu întronarea lui Tihon, venerat ca sfânt de ortodocșii ruși. "Fie ca Dumnezeu să ne susțină, în unitatea noastră, în comuniunea noastră, în slujirea noastră comună pentru poporul lui Dumnezeu, Biserica ortodoxă universală și lumea. La mulți ani buni", a urat el. Adresându-se lui Teodor al II-lea, patriah de Alexandria, care a condus dumnezeiasca liturgie în catedrală, Chiril a invitat la rugăciune pentru "turma enormă din toată Africa, pentru munca voastră misionară". Și lui Ioan al X-lea (Yazigi), patriarh de Antiohia, a spus că toată lumea ortodoxă este aproape de suferințele creștinilor din Irak, din Siria, din Liban. Comemorarea restaurării patriarhiei Bisericii ruse - a răspuns la rândul său Ioan al X-lea - "este un mare eveniment, este bucurie pentru toți ortodocșii, pentru toate Bisericile ortodoxe. Este o mărturie de iubire, de unitate, de pace".

La Moscova, dintre primații Bisericilor autocefale, erau absenți (și nereprezentați) numai arhiepiscopul de Atena, Ieronim al II-lea, și patriarhul ecumenic Bartolomeu, arhiepiscop de Constantinopol, care a trimis un mesaj citit de mitropolitul Hilarion, președinte al Departamentului pentru Relațiile Ecleziastice Externe din patriarhia de Moscova. Exprimând lui Chiril regretul pentru că n-a putut participa, Bartolomeu a afirmat că "totuși, asta nu înseamnă că Biserica mamă de Constantinopol va înceta vreo zi să se roage pentru stabilitatea și prosperitatea sfintei voastre Biserici". Și i-a "îmbrățișat" pe ceilalți patriarhi "cu un sentiment de respect și de iubire". Chiril i-a mulțumit, urând patriarhului ecumenic "puterile, sănătatea și ajutorul lui Dumnezeu pentru a exercita o slujire particulară legat de interacțiunea cu celelalte Biserici ortodoxe".

Unii observatori au pus în confruntare această mare celebrare pentru centenarul întronării patriarhului Tihon, citind în ea o dovadă de forță a Moscovei, cu conciliul panortodox din iunie 2016 de la Creta, organizat de Constantinopol dar la care unele Biserici ortodoxe (inclusiv patriarhia de Moscova) n-au participat. Și au subliniat prezența președintelui Vladimir Putin care, evitând să comemoreze centenarul stânjenitor al revoluției din octombrie, a voit în schimb să întâlnească personal ieri seara, în reședința sa, pe conducătorii delegațiilor venit în capitala rusă. "Acest eveniment - a spus Putin - subliniază unitatea lumii ortodoxe, importantă în sine, dar și faptul că voi reprezentați Biserica, ea care desfășoară un rol fundamental în viața societății". A asocia celelalte Biserici ortodoxe la acest centenar, a comentat în cotidianul francez "La Croix" preotul ortodox Nicolas Kazarian, cercetător la Institutul de relații internaționale și strategice din Paris, "este pentru Chiril un mod de a universaliza ceea ce a îndurat Biserica rusă în secolul al XX-lea, adică persecuția cea mai importantă din istoria creștinismului".

Acest eveniment a fost precedat de conciliul episcopal al Bisericii ortodoxe ruse, desfășurat de la 29 noiembrie la 2 decembrie. În discursul inaugural, Chiril s-a oprit asupra rolului episcopului în misiunea eclezială: "Slujirea episcopală este instrument vizibil pentru a realiza unitatea Bisericii. Numai o comunitate unită, condusă de un episcop, și nu a grupurilor divizate și izolate, este o Biserică adevărată". Și a amintit îndemnul Mântuitorului: "Mergeți în toată lumea și proclamați Evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15). Dar aceste cuvinte, a subliniat el, nu înseamnă o invitație pentru Biserica însăși să se amestece cu lumea până acolo încât să asimileze "non-adevărul" ei: "Slujirea Bisericii în lumea este, în sens figurat, o drojdie care dospește tot aluatul. Acesta este parcursul pe care Biserica l-a întreprins încă din timpurile apostolice, adică drumul transformării morale și sacramentale a persoanelor, nu prin puterea politică, de exemplu. Slujirea noastră este autentică numai atunci când proclamă transformarea lumii prin puterea lui Dumnezeu, a cărei măreție este mai înaltă decât toate acțiunile noastre. Când Biserica se roagă pentru pace în lume, duce această rugăciune către Tatăl ceresc cu încredere, cu profundă conștiință că numai Dumnezeu poate da lumii mântuirea", a explicat Chiril.

Pentru sinod, în catedrala "Cristos Mântuitorul" s-au reunit aproape patru sute de mitropoliți, arhiepiscopi și episcopi provenind din Rusia, Ucraina, Bielorusia și alte țări din toate continentele. Au fost tratate diferite teme începând de la chestiunea recunoașterii rămășițelor pământești ale sfinților martiri imperiali (țarul Nicolae al II-lea și familia sa) păstrat la Sankt Petersburg. Alte teme s-au referit la creșterea cantitativă de clerici, credincioși și parohii, proclamarea unul alt grup de noi martiri și inserarea câtorva nume în calendarul sfinților ruși. În afară de asta, au fost examinate regulamentele vieții monastice, în discuție de mai mulți ani, și ale celebrării căsătoriei, predarea religiei în școli și a teologiei în universități; obiectivul este de a favoriza un dialog mai constructiv între Biserică și lumea culturii. Importanță deosebită a fost dată deschiderii la dialogul cu Moscova făcut de Filaret, conducătorul așa-numitei Biserici ortodoxe ucrainene, patriarhia de Kiev. La sfârșitul adunării au fost aprobate mesajul final și decrete despre temele principale.

Chiril a atenționat cu privire la cei care încearcă să impună Bisericii o viață după regulile din această lume cu scopul de a face instituția eclezială un soi de antagonistă. Și "mă îndurerează să văd cum unii slujitori ai Bisericii contribuie la asta oferind cu neglijență lucrurile sacre, pe care Domnul ne-a chemat să le protejăm, pentru slujirea de lucruri momentane, zadarnice, în definitiv deteriorabile". Referința este la acei slujitori care, cu comportamentul lor, fac să dispară "imaginea preotului ca icoană vie a lui Cristos și martor al unei vieți diferite, organizate după legi diferite de lumea obișnuită. Exemplul unui astfel de preot poate să-i ducă pe oameni la pierderea din vedere a naturii sacramentale a Bisericii, echivalând-o cu organizațiile publice". Pentru un om al Bisericii, a concluzionat el, tot ceea ce poate deveni un obstacol pentru credință (interese personale, opinii private, preferințe) trebuie să fie pus pe al doilea plan.

Patriarhul de Moscova - amintind de marea importanță a întâlnirii cu papa Francisc la 12 februarie 2016 la Havana, fie ca simbol al raporturilor bune dintre ortodocși și catolici fie ca apel la comunitatea internațională de a întreprinde orice acțiune posibilă pentru pacea în Orientul Apropiat - a afirmat apoi că "a venit momentul de a reflecta serios asupra soluționării problemelor în fața cărora se află Siria după restabilirea păcii în țară. Crearea de condiții favorabile pentru siguranța creștinilor și pentru întoarcerea refugiaților este o problemă esențială. Vor trebui restaurate repede bisericile distruse, infrastructurile, casele".

(După L'Osservatore Romano, 6 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat