Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Condoleanțe Casei Regale la moartea regelui Mihai

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a transmis Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României un mesaj de condoleanțe la moartea Regelui Mihai, trecut la cele veșnice marți, 5 decembrie 2017.

Episcopul se roagă ca Domnul "să primească, cu împărătească iubire, pe Maiestatea Sa Regele Mihai I în loc de lumină și fericire veșnică, printre toți aleșii săi care s-au învrednicit să stea în jurul tronului său veșnic".

Amintind de vizitele pe care regele le-a făcut în catedrala din Iași, păstorul Diecezei de Iași dorește "întregii Familii Regale mângâiere și adâncă tărie" și se roagă ca "Dumnezeu atotputernic, Regele Regilor, în mâinile căruia sunt destinele omenirii și fără de care nimic nu putem face, în prea marea sa milostivire și iubire față de om, făptura cea mai nobilă de pe pământ, să fie generos cu poporul nostru credincios și să-l poarte la adevărata răsplată în împărăția veșnică din ceruri".

Într-adevăr, după cum notează revista Lumina creștinului, în una dintre vizite, în seara de 4 mai 1997, regele Mihai I de România și regina Ana au asistat și la un moment de rugăciune în catedrala catolică, celebrat de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași. Credincioșii și un grup de seminariști au cântat. În fața catedralei au urmat cuvântul Preasfințitului Petru Gherghel, al Maiestăților Lor regele Mihai I și regina Ana. Au vizitat apoi clădirea Episcopiei, iar la plecare au semnat în cartea de onoare.

Regele Mihai și regina Ana au mai vizitat Episcopia Romano-Catolică de Iași, sâmbătă, 25 decembrie 1999, participând la sfânta Liturghie de seară, în catedrala catolică "Adormirea Maicii Domnului".

Pr. Cornel Cadar

*

Condoleanțe pentru Casa Regala

Nihil sine Deo!
Nimic fără Dumnezeu!

Alteței Sale Regale
Principesa Margareta a României
Custodele Coroanei Regale

Alteța Voastră Regală,

Vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regele Mihai I a îndurerat întreaga țară și, desigur, și pe noi, cei din Dieceza Romano-Catolică de Iași.

Cu sentimente de respect și prețuire, cuvenite unui monarh uns și ales de Dumnezeu spre binele poporului, îndreptăm spre Familia Regală condoleanțele noastre, unindu-ne cu toți cei care au iubit și iubesc poporul nostru, și-l rugăm pe Dumnezeu să primească, cu împărătească iubire, pe Maiestatea Sa Regele Mihai I în loc de lumină și fericire veșnică, printre toți aleșii săi care s-au învrednicit să stea în jurul tronului său veșnic.

Amintindu-ne de vizitele Majestăților Lor Regele Mihai și Regina Ana în catedrala noastră episcopală, un gest de mare respect pentru toți cei ce fac parte din marea familie a românilor din orice colț al țării noastre, ne îndreptăm cu prețuire, în aceste zile de încercare pentru întreaga Casa Regală și în zilele care urmează, și înălțăm spre ceruri prinosul rugăciunilor noastre recunoscătoare, dorind întregii Familii Regale mângâiere și adâncă tărie, iar poporului credincios al țării noastre curaj și însuflețire vie în căutarea unei condiții demne de viață, pentru că exemplul de demnitate și lucrarea Regelui Mihai I rămâne mereu un motiv de încurajare și un adevărat imbold pentru fiecare să împlinească misiunea încredințată de Domnul și stăpânul istoriei.

"Figura Majestății Sale rămâne pentru noi toți un exemplu de devotament și jertfă pe altarul României demne pe care a slujit-o până la capăt. A fost cu adevărat un exemplu pentru întreaga suflare românească și regele tuturor românilor. Îi purtăm amintirea în suflete cu multă recunoștință" (card. Lucian Mureșan).

Dumnezeu atotputernic, Regele Regilor, în mâinile căruia sunt destinele omenirii și fără de care nimic nu putem face, în prea marea sa milostivire și iubire față de om, făptura cea mai nobilă de pe pământ, să fie generos cu poporul nostru credincios și să-l poarte la adevărata răsplată în împărăția veșnică din ceruri!

În veci amintirea Maiestății Sale Regele Mihai I!

Requiescat in pace!

Iași, 6 decembrie 2017

Petru Gherghel,
episcop de Iași

*

4 mai 1997

Cuvânt de bun venit regelui Mihai I, reginei Ana de Bourbon și suitei sale

Maiestatea Voastră, Stimați oaspeți!

Binecuvântat să fie Dumnezeu în veci! Și binecuvântat cel ce vine în numele Domnului!

Credincioșii romano-catolici din Iași trăiesc împreună cu toți ceilalți credincioși și frați ortodocși, împreună cu întreaga populație a orașului nostru o bine meritată și binecuvântată bucurie, bucuria sărbătorilor de Pași - timpul pascal se întinde până la Rusalii.

În această atmosferă de sărbătoare și de bucurie supranaturală trăim cu toți o altă fericită și plină de emoție bucurie sufletească: bucuria întâlnirii cu Maiestatea Voastră regele Mihai I al României, cu Maiestatea Voastră regina Ana, cu Alteța Voastră principesa Margareta și cu întreaga suită ce vă înconjoară.

Bucuria noastră, a tuturor: episcop, preoți și credincioși, este cu atât mai mare cu cât a trebuit să treacă atâta timp, atâtea suferințe, atâtea clipe de exil pentru a se putea realiza această întâlnire și această vizită.

Personal trebuie să spun întregului popor catolic și autorităților prezente că emoția noastră este și mai mare când știm că dorința acestei întâlniri aparține Maiestăților Lor Mihai I și Ana de Bourbon care au premers și întâmpinat dorința noastră fierbinte de a-l avea în casa noastră, în Biserica noastră, pe rege.

De la trecerea regelui Ferdinand - care se afla în exil la Iași și care participa cu bucurie la celebrarea sfintei Liturghii în catedrala noastră - până astăzi n-a mai intrat nimeni, nici un șef de stat (excepție făcând autoritățile noastre locale de după anul 1989).

Avem în arhiva noastră mai multe documente semnate de Cancelaria Casei Regale de care ne bucurăm nespus, dar avem unul care a ținut loc regelui în casa noastră în clipele grele și în toți acei ani grei care au trecut: Decretul de recunoaștere și confirmare a episcopului de fericită și sfântă amintire, dr. Anton Durcovici, din anul 1947, mort la datorie pentru poporul său în închisoarea din Sighetu Marmației, în anul 1951. Un episcop sfânt și inegalabil. El ar fi voit să depună jurământul său de fidelitate în fața Maiestății Voastre, dar n-a mai putut pentru că furtuna diabolică dinspre răsărit a distrus toată ordinea și liniștea. El v-a însoțit nu mult timp după aceea pe drumul exilului și a murit. Azi vă spunem noi că jurământul său l-a făcut pentru a-l depune în fața Maiestății Voastre pentru țară și popor, pentru turma sa, pentru noi, catolicii din Moldova.

A declarat cu sufletul plin de iubire și cu buze de profet: Curaj - purtați cu demnitate crucea, căci vor veni zile fericite și pentru acest popor atât de încercat!

Maiestatea Voastră,

Poporul catolic din care ne tragem și noi are o credință puternică și a rămas fidel iubirii de Dumnezeu, de țară și de rege prin toate suferințele prin care a trecut și vă prezentă prin mine, în centrul marii Episcopii de Iași, prețuirea și onoarea, afecțiunea și respectul rugăciunilor noastre pentru că și în exil n-ați uitat de nici unul și, neputând merge la Liturghia Bisericii Ortodoxe, mergeați des în bisericile catolice, așa cum ați declarat într-un interviu și așa precum noi o știm. Acum, revenind acasă, iată ne-ați căutat și pe noi, cum i-ați căutat și i-ați vizitat pe toți fii acestui popor. Vă mulțumim din inimă pentru acest gest.

De fapt un monarh, un rege, o regină este simbolul unității, iar popoarele lumii au astăzi nevoie de unitate și de unire pentru a intra cu bucurie în mileniul trei, mileniu pe care îl dorim credincios, mileniul refacerii unității, mileniul dreptății și înfrățirii în care vrem să intrăm împreună. Episcopul de Iași vă spune: Binecuvântat să fiți Maiestate și binecuvântați să vă fie pașii spre noi, spre toți. Binecuvântați să fie pașii poporului român. Bine ați venit! La mulți ani!

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Maiestate,

Această Eparhie Romano-Catolică a Iașilor, cu amintiri istorice străvechi și cu o turmă credincioasă, în majoritate populație rurală, mi s-a încredințat spre păstorire. Aducându-mi aminte de ocrotirea binevoitoare, pe care domnitorii români ai veacurilor trecute au arătat-o necontenit acestei eparhii, stau cu încredere neclintită înaintea tronului Maiestății Voastre și sunt pe deplin conștient de sfintele îndatoriri pe care le am față de poporul credincios și față de Maiestatea Voastră. Glasul sfântului Paul, apostolul neamurilor, îmi arată calea de urmat. Știind acest apostol cât de greu apasă răspunderea pe umerii cârmuitorilor de popoare, îndeamnă pe creștini ca, înainte de toate, să facă lui Dumnezeu cereri, rugăciuni, mijlociri, mulțumite pentru regi și pentru toți care sunt în înalte dregătorii, ca să petrecem o viață lină și tihnită, întru toată temerea de Dumnezeu și buna cuviință (1Tim 2,1-2). Și, în numele Domnului, același apostol poruncește ca orice suflet să fie supus înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu; iar cele ce sunt de la Dumnezeu sunt orânduite (Rom 13,1).

Ascultând de acest îndemn apostolic, noi catolicii din Eparhia Iașilor, supuși ai Maiestății Voastre, nu vom înceta să rugăm pe Domnul atotputernic, de la care pogoară toată darea ce bună, cerându-i să dăruiască Maiestății Voastre harul său cât mai îmbelșugat, zile multe și fericite, o domnie glorioasă și sfetnici înțelepți: să ajute pe Maiestatea Voastră în toate ostenelile atât de grele, ce înfruntă pentru binele obștesc al țării.

Totodată faptele vor încredința pe Maiestatea Voastră că, în credincioșii catolici ai Eparhiei de Iași, veți avea totdeauna cetățeni supuși și ascultători, iubitori de ordine și de muncă fără preget, plini de respect și devotament nestrămutat față de autoritatea Maiestății voastre și a legilor țării. Și este ferma mea voință și hotărâre să activez în păstorirea încredințată mie în așa fel, încât să fac tot ce-mi stă în putere pentru promovarea intereselor sufletești și pentru propășirea morală a turmei mele duhovnicești.

Aceasta este făgăduința solemnă ce, în profund respect, o depun azi la treptele tronului Maiestății Voastre.

(Din Discursul pe care PS dr. Anton Durcovici, episcop de Iași,
trebuia să-l țină cu ocazia depunerii jurământului de fidelitate)

* * *

Album foto: Vizita Maiestății Sale Regele Mihai la Episcopia Romano-Catolică de Iași, 4 mai 1997. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat