Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O chemare particulară: să-i însoțim cu rugăciune pe viitorii diaconi

Anul acesta mi-a revenit mie ocazia să țin exerciții spirituale pentru diaconi. Pe lângă ei am avut și eu timp să reflectez și să înțeleg că acești tineri, acum, au nevoie cel mai mult de rugăciune. Ca frați mai mari în preoție, cred că un gând pios adresat Neprihănitei în favoarea lor ar fi ca un buchet de rugăciuni care îi va întări pe acești "mici" preoți și, de ce nu, va trezi inimile altor tineri pentru preoție. Cu cât suntem mai mulți, cu atât buchetul va fi mai mare...

Ca punct de plecare și de ajutor pentru rugăciune amintiți-vă istoria lui Zaheu (Lc 19,1-10).

Textul evanghelic, care relatează istoria lui Zaheu, are diferite titluri în funcție de ediție sau limba. Un titlu este: "Chemarea lui Zaheu", un altul "Convertirea lui Zaheu". În textul german "Einheitubersetzung" titlul este "Isus în casa vameșului Zaheu", iar în textele de limbă rusă titlul este "Mântuirea lui Zaheu".

Am putea și noi adapta istoria lui Zacheu la cei 17 tineri care vor primi curând diaconatul, adăugând încă un titlu: "Bucuria intră în viața tinerilor". Acesta este primul pas al oricărei chemări: Dumnezeu-Bucurie intră în viața celui chemat.

Să citim acum istoria lui Zaheu, și alte istorii, prin viața noilor diaconi.

Apoi Isus a intrat și a trecut prin Bacău, Buruienești, Tărâța, Tupilați, Adjudeni, București, Huși, Scheia, Arini. Și iată niște tineri cu numele de Andrei, Marius, Daniel, Robert, Marian, Iosif, Claudiu, Ionuț, Vlad, Alexandru, Paul, Lucian, Marcel, Francois, foarte buni la învățătură, care mergeau sau nu duminică la biserică, dar cu stare materială bună pentru că unii părinți lucrează în străinătate și câștigă bine, au auzit că Isus trece prin satele lor și voiau să-l vadă cu adevărat. Ei se simțeau atrași de el, dar nu puteau să-l vadă pentru că mulțimea de telefoane și monitoare colorate din lume nu-l arătau pe Isus. Atunci au alergat la Iași și s-au urcat pe Copou, într-un sicomor care se numește și Seminar, căci au auzit că de acolo se vede mai bine. Și după ce au căutat în cărți și au stat în fața învățaților Seminarului, punându-le multe întrebări, au înțeles că Isus este viu și este Fiul lui Dumnezeu care trece prin viața fiecărui om. Și, după ce au început să vorbească cu el, i-au auzit chemarea: "Coboară din Seminar pentru că vreau să intru în viața ta și să rămân acolo!". Iar ei au coborât și s-au dus mai întâi la Luncani ca să pună mai întâi ulei în candele și apoi s-au prezentat în fața Marelui Preot ca să fie hirotonisiți diaconi. Iar lumea care îi vedea spuneau că sunt niște tineri păcătoși.

Dar ei, umpluți de bucuria prezenței lui Isus și stând în picioare, au spus: "Pentru această bucurie, dau toată viața mea... Lucrurile mele le dau săracilor... Celor năpăstuiți le voi aduce mângâierea lui Dumnezeu"...

Iar ei au auzit o voce tainică: "Tu ești fiul meu, eu azi te voi schimba să fii preot-diacon. Slujind pe alții la mântuire, te mântuiești pe tine însuți. Nu te teme, eu merg cu tine, mergi unde ești trimis de episcop, căci eu voi fi cu tine în toate zilele".

Iar Dumnezeu Tatăl a spus: "Să sărbătorim și să ne bucurăm pentru că pe acești fii ai mei i-am chemat și mi-au ascultat Fiul, erau să se piardă și s-au lăsat găsiți".

Noi, ca frați mai mari, ne rugăm ca ei să conștientizeze schimbarea pe care le-o cere Domnul. Ei nu mai sunt "flăcăul tatei" și nici "dorul mamei", ci "compagnonii" noștri și mai ales ai lui Isus . - Termenul latin/italian compagno înseamnă și "con-panis", adică cel cu care împart pâinea, mâncarea.

Dacă ați avut răbdare să citiți aceste rânduri, vă mulțumesc frumos!

Pr. Ștefan Socaciu


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat