Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Ședința decanală a preoților din Decanatul de Bucovina

Luni, 4 decembrie 2017, a avut loc la Cacica ședința decanală a preoților din Decanatul de Bucovina, la care a fost prezent și PS Petru Gherghel. Împreună cu preoții și credincioșii de rit latin și greco-catolic, Excelența Sa a celebrat în Salina de la Cacica o sfântă Liturghie de comemorare a sfintei Varvava, patroana minerilor și a geologilor.

Ședința a început la ora 10.00 în casa parohială din Cacica. 0

Pe ordinea de zi au stat următoarele puncte: lectura biblică; un subiect de reflecție: "Preoții, luptători fideli ai lui Cristos", prezentat de pr. Cristian Nistor, vicar parohial la Gura Humorului; diverse informări legate de noul Regulament al administrării cimitirelor, de concertele de colinde etc.

În cuvântul său, PS Petru Gherghel a subliniat printre altele importanța pe care o are familia în pontificatul papei Francisc. Diversele provocări la care este supusă aceasta impun o schimbare a mentalității cu privire la ea, verificabilă în prețuirea și ajutorul care i se acordă din partea Bisericii. Preotul, în virtutea slujirii sale, mediază și manifestă grija multiformă a Bisericii față de problemele familiei prin felul cum înțelege să se apropie de oameni, de complexele situații familiale contemporane. Nu atât ca un manager iscusit sau asistent competent, ci în primul rând ca un slujitor și luptător fidel al lui Cristos; ca unul care promovează cu obstinație gândirea lui Cristos din evanghelii, și nu gândirea anumitor curente actuale radical antifamiliale.

La sfânta Liturghie din salină, oficiată la ora 11.00, PS Petru Gherghel i-a amintit în rugăciune pe toți credincioșii mineri răposați. Cântările au fost intonate în limbile română și ucraineană. La celebrare au participat și credincioși greco-catolici din Cacica, împreună cu părintele protopop greco-catolic, Nicolae Nicolaișen.

Cuvintele Psalmului 129, "Dintru adâncuri strig către tine, Doamne!" au căpătat în acel loc "adânc" o însemnătate și o percepere aparte.

În cadrul predicii, pr. Aurel Iștoc, paroh de Rădăuți, a detaliat drumul de credință și martiriul sfintei Varvara, fecioară și martiră a secolului al III-lea. Pentru patroana minerilor a contat mai mult relația cu Isus decât cu propriul tată, care nu a reușit să accepte realitatea că fiica sa îmbrățișează o nouă credință. Dumnezeul pe care îl slujeau creștinii devenea deodată mai important decât tot panteonul zeilor romani. Revoltat, el este cel care, deși îi era tată, totuși provoacă martiriul fiicei sale.

Întâlnirea s-a încheiat cu Ora Medie din Breviar, urmată de o agapă frățească, în casa "Dom Polski", din Solonețu Nou, unde părintele Nicolae Nicolaișen și-a sărbătorit anticipat onomastica. Anul trecut, părintele Nicolaișen a sărbătorit 25 de ani de Preoție, la 6 decembrie 2016, în biserica "Sfântul Nicolae" din satul Maidan, jud. Suceava, la Liturghia la care a concelebrat ca invitat și episcopul de Iași.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 decembrie: Cacica: Ședința decanală a preoților din Decanatul de Bucovina


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat