Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duhovnici, o slujire care "nu face gălăgie, dar face minuni"

De Andrea Tornielli

"Slujirea voastră, dragi prieteni duhovnici, nu face gălăgie, dar face minuni! Nimeni nu observă, dar Dumnezeu vede, și asta e ceea ce contează!". Asta scrie cardinalul Mauro Piacența, Penitentiarius maior, în scrisoarea trimisă cu ocazia începutului Adventului duhovnicilor din bazilicile papale și tuturor duhovnicilor.

"În timp ce înaintăm spre ieslea din Betleem - scrie cardinalul - să pregătim inima pentru venirea Dumnezeului-Om, care încontinuu «vine» în timpul Bisericii, pentru a ne elibera cu milostivirea sa și care va veni la sfârșitul timpurilor, în strălucirea adevărului, pentru a-i judeca pe oameni după credința lor activă în caritate".

"Această «judecată finală» - adaugă Piacenza în scrisoare - apare tot mai străină unei culturi contemporane dominate de «dictatura clipei» și tot mai puțin disponibile, dacă nu ostilă în mod deschis, față de transcendent. Și totuși, noi, duhovnicii, suntem martori privilegiați ai modului în care această judecată ultimă este, în realitate, anticipată în mod minunat în fiecare zi, pentru mântuirea tuturor oamenilor, prin sacramentul milostivirii".

Cel care "exercită cu fidelitate slujirea reconcilierii" are "harul imens" de "a se putea oferi lui Dumnezeu-Om pentru mântuirea fiecărui frate, aplecându-se cu duioșie asupra sărăciei umane, ajungând la acea periferie a păcatului în care numai Unul are forța să intre, și văzând pe fiecare ridicat din lipsa spirituală și îmbogățit imediat cu ceea ce avem mai drag în creștinism: Cristos însuși!".

De fapt, opera duhovnicului, mai notează cardinalul, "este o operă realmente în slujba atât de invocatei «ecologii a omului»" citate de papa în enciclica Laudato si' din care "scoate o invizibilă, dar foarte eficace binefacere întreaga societate umană. Slujirea voastră, dragi prieteni duhovnici, nu face gălăgie dar face minuni! Nimeni nu observă dar Dumnezeu vede, și asta e ceea ce contează!".

"Rezervați mereu un rol privilegiat - conclude Piacenza - slujirii tăcute, și omenește nu întotdeauna gratificatoare, a spovezii. Între altele îmi permit să amintesc că voi, cu sacramentul Pocăinței, nu numai că ștergeți păcatele, ci trebuie să-i îndreptați pe penitenți pe calea sfințeniei, exercitând asupra lor, într-o formă convingătoare, o adevărată învățătură, o slujire de călăuzire și de însoțire".

(După Vatican Insider, 4 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat