Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea Crăciunului în Parohia Ciugheș

Cred că cea mai frumoasă și mai iubită de cei mici și mari, nevoiași sau bogați este sărbătoarea Crăciunului. Veche de peste două milenii, răspândită pe tot globul, cea mai importantă sărbătoare a creștinilor este așteptată cu emoții și bucurie. Crăciunul este asociat cu puritatea zăpezii și este o sărbătoare emoționantă mai ales pentru copii care așteaptă sosirea lui Moș Crăciun, pentru a le aduce daruri. Dar cel mai frumos dar care ni s-a oferit vreodată este Domnul Isus, născut într-o iesle săracă, dar care a adus o bucurie și lumină pentru toată lumea.

Când mă gândesc la Crăciunul de altă dată și la cel de azi, nu pot să nu visez la cel de mâine. Oamenii ar trebui să se bucure (cu moderație) de progresul material atunci când este, dar nu trebuie să uite că, fără Nașterea Domnului la Betleem, omenirea ar fi fost și mai suferindă decât este azi.

Duminică, 24 decembrie 2017, ora 11.00, ultima Liturghie din Advent

În acest an ultima duminică din Advent s-a suprapus cu ajunul sărbătorii Nașterii Domnului. Toți credincioșii comunității au mers, după programul parohial, la sfânta Liturghie. Unul dintre micuții ministranți a aprins cea de a patra lumânare a coroniței Advent. Altarul bisericii este împodobit în haine de sărbătoare, așteptându-l pe micuțul Isus. Stația de amplificare răspândește în văzduh cântece de Crăciun. Liturghia este oficiată de parohul comunității, Anton Egner. În confesional părintele Francisc, cu răbdare, primește pe fiecare creștin la sfânta Spovadă și pe toți cei ce doresc să-l primească pe micul Isus, curați la cuget și împăcați cu cei care au greșit.

În predica sa, parohul, Anton Egner, arată semnificația momentului așteptării nașterii Domnului Isus.

Peste frumosul meu sat Ciugheș s-a lăsat întunericul. În seara de Crăciun sunt emoționante colindele copiilor, care vestesc nașterea lui Isus cel trimis de Dumnezeu să mântuiască oamenii de păcate, ură și invidie. Copiii și tinerii sunt aceia care merg din casă în casă, înfruntă gerul, zăpada, cântă cu veselie, chiar dacă au năsucurile înghețate, lăudând pe cel care s-a născut umil pentru întreaga omenire. În acest an zăpada a fost mai puțin darnică cu satul meu. Dintr-o fotografie aflată în colecția personală, am surprins o imagine a satului meu acoperit de neaua imaculată a iernii.. Să se vadă, să se știe, că la noi, la Ciugheș, "Dumnezeu raiu l-o pus". Cum spun ardelenii de peste munte.

Așteptăm cu soția, nerăbdători, primii colindători. Anul acesta spre bucuria familiei micuții colindători au avut un repertoriu mai delicat, ales cu grijă, fapt pentru care grupurile ce ne-au colindat au fost răsplătite cu dulciuri, fructe și altele.

Duminică, 24 decembrie 2017, ora 20.00, Liturghia Nașterii Domnului

Toată comunitatea se îndreaptă spre sfânta biserică. Pe sfântul altar micul Isus în ieslea de paie, străjuit cu gingășie de mama lui și sfântul Iosif, tronează ca un rege peste întreaga omenire. Liturghia este oficiată de parohul Anton Egner. Poartă veșminte de culoare roșie. Micuții ministranți poartă și ei veșminte de aceeași culoare, dar pe cap poartă fesurile uitate de Moșul Crăciun în sacul cu jucării.

Pentru a fi pe placul Moșului s-au străduit să prezinte lecturile sfintei Liturghii impecabil, fără poticneli și greșeli de exprimare, pentru ca asistența să înțeleagă mesajul transmis, cu prilejul marii sărbători.

Luni, 25 decembrie 2017, ora 11.00, sărbătoarea Crăciunului

Sfântul locaș este plin de credincioșii veniți la marea sărbătoare. Liturghia este oficiată de părintele Francisc, revenit din frumoasa Bucovină. Cu vocea lui domoală și blândă, a adus în inimile credincioșilor emoția profundă a nașterii Mântuitorului.

Parohul Anton Egner a ocupat loc la pupitrul corului bisericii, de unde, cu vocea lui baritonală și cu vocea de ciocârlie a consătenei noastre Mădălina, studentă la Universitatea din Iași, au făcut ca inimile celor aflați în sfânta biserică să simtă din plin emoția Nașterii Domnului.

Aceste colinde și cântări ne ajută să nu uităm că el, bogat fiind, s-a făcut sărac, iar prin sărăcia lui ne-a umplut de bogățiile sale. Dacă el ne-a iubit și s-a dăruit pentru noi, și noi suntem datori să ne arătăm iubirea față de alții, mai ales față de cei ce sunt în suferință și săraci, așa cum el însuși ne-a lăsat ca un testament sfânt.

Liturghia s-a încheiat cu vibrantul colind ce-l știe tot românul, oriunde s-ar afla: "O, ce veste minunată!"

Să ne bucurăm creștinește de Crăciun, așa visez că ar trebui să fie în viitorul apropiat, cu pace, speranță și dragoste în suflete.

Marți, 26 decembrie, ora 11.00, sărbătoarea sfântului Ștefan

În această a doua zi sfântă de Crăciun, să păstrăm gândurile bune și frumusețea sufletului ce strălucește în fiecare dintre noi. Fie ca sărbătorile de iarnă, cu zvon de cântece și clopoței, să aducă fericire, sănătate și căldură sufletească în căminul dumneavoastră.

În sfântul locaș au luat loc nouă cupluri ce sărbătoresc cincizeci de ani de căsnicie. Cu fețele ridate, dar inima mereu tânără, așteaptă cu emoție prezentarea de către parohul Egner a importanței evenimentului. Acesta a dat ca exemplu pentru tinerii comunității cele nouă cupluri. Tinerii de azi nu au curajul să facă pasul căsătoriei cuprins în cele șapte sacramente.

Domnul Adrian Paliștan, primar al comunei Palanca, dă citire pe rând listei cu cei aniversați. Cu emoție se deplasează la edilul comunității pentru diplomă, cadouri și flori. Nepoții și strănepoții sărută cu drag fețele ridate ale bunicilor, de pe care șiroiesc lacrimile.

Sărbători fericite, dragi ciugheșeni, oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 decembrie: Sărbătoarea Crăciunului în Parohia Ciugheș


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat