Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un an de ecumenism. Card. Kurt Koch: "Sora religiei este pacea"

De M. Chiara Biagioni

Un an viu. Bogat în raporturi, în întâlniri, în etape istorice care au deschis perspective inedite. Așa reparcurge din "punct de vedere ecumenic" anul 2017 cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Un an care n-a fost ușor, caracterizat din păcate de o serie de atentate făcute în numele extremismului religios care i-a luat în vizor încă o dată pe creștini, în diferite puncte ale pământului. O durere care unește toate Bisericile în ecumenismul sângelui.

Eminență, să pornim de la actualitate. Duminică 17 decembrie, a treia duminică din Advent, un atentat revendicat de ISIS, a lovit o Biserică metodistă din Quetta, în Pakistan. Ce ați gândit când ați aflat de atac?

O mare tristețe. Este un nou atac făcut de teroriști care se inspiră din fundamentalismul și din extremismul promovat de ISIS. Au fost lovite persoane în timpul liturgiei în timp ce erau în fața lui Dumnezeu. Suntem la Crăciun și mesajul de Crăciun spune definitiv că sora religiei este pacea și, în niciun mod, violența nu poate găsi justificare. Acesta este mesajul pe care trebuie să-l răspândim în toată lumea.

De ce să fie loviți creștinii?

Creștinii în lume sunt persecutați și uciși nu pentru că sunt catolici sau ortodocși, protestanți sau luterani, reformați și anglicani, ci pentru că sunt creștini. Sângele lor vărsat în sens martirologic ne unește și martirii în cer au găsit deja acea unitate pe care noi o căutăm pe pământ. Era o mare temă prezentă puternic în pontificatul lui Ioan Paul al II-lea care a dedicat un întreg capitol din enciclica sa despre ecumenism - Un unum sint - ecumenismului martirilor. Astăzi papa Francisc vorbește despre ecumenismul sângelui. 80% dintre toți oamenii care în lume sunt persecutați în numele religiei sunt creștini. Nu sunt sigur că creștinii din Europa au conștiință clară despre această realitate. Însă pentru frații noștri și surorile noastre persecutați este important să aibă un sprijin de rugăciune și chiar în viață.

Ceea ce uimește a fost reacția comunității copte ortodoxe din Egipt imediat după atentatele mai întâi la Cairo și apoi la Alexandria și Tanta. Nu au cerut răzbunare, nici dreptate, nici siguranță mai mare. Au iertat. Ce tip de creștinism reiese în aceste contexte?

Este marea mărturie pe care ne-a lăsat-o primul martir Ștefan care era persecutat, dar s-a rugat pentru ca Dumnezeu să-i ierte pe călăii săi. Și mai înainte, a făcut asta Isus pe Cruce când a spus "iartă-i pentru că nu știu ce fac". Cred că este semnul a ceea ce creștinii pot să dea lumii. Semnul unei mari credințe, al unei radicalități, al unei alegeri de viață trăite în misterul lui Cristos. Putem învăța multe lucruri de la acești credincioși.

Din punct de vedere ecumenic, ce an 2017 a fost? Este de puține zile știrea despre un telefon dat de papa Francisc papei copt ortodox Tawadros pentru a-i adresa urările sale în timp ce era internat în spital. Se poate spune că ecumenismul lui Francisc este ecumenismul fraternității?

Există o mare prietenie între papa Tawadros și papa Francisc. Și vizita lui Francisc la Cairo a aprofundat mult acest raport de prietenie. Papa Tawadros are o mare inimă ecumenică și de deschidere față de Biserica catolică. A demonstrat asta când a decis să facă prima sa vizită în afara Egiptului la Roma. Și când a voit ca în fiecare an la 10 mai să se celebreze Ziua de prietenie copto-catolică.

Cât sunt de importante raporturile de prietenie între liderii creștini pentru construirea păcii mai ales în contexte în care pacea este amenințată încontinuu?

Într-o lume ca aceea de astăzi în care se incită la violență împotriva altora este important ca liderii religioși să spună că violența făcută în numele lui Dumnezeu este un abuz al religiei.

2017 a fost anul în care s-a încheiat a 500-a aniversare a începutului Reformei lui Luter. Ce bilanț și ce perspective se deschid pentru raporturile viitoare?

Înainte de toate aș vrea să spun că a fost prima comemorare a Reformei în era ecumenică. În trecut, comemorările Reformei erau mereu marcate de tonuri polemice, anti-confesionale și anti-catolice. Anul acesta luteranii n-au voit să comemoreze Reforma numai între ei, ci au cerut să facă asta împreună cu noi și evenimentul cel mai important al fost întâlnirea dintre papa Francisc și președintele de atunci al Federației Luterane Mondiale la Lund, în Suedia. Cred că acest eveniment este rodul unui mare dialog care a fost dus înainte în trecut. 2017 est anul în care am comemorat cei 50 de ani de dialog ecumenic între luterani și catolici care a fost primul pe care Biserica catolică l-a întreprins după Conciliul al II-lea din Vatican. Și este un dialog care a produs multe roade importante precum Declarația comună cu privire la învățătura justificării în 1999 și, recent, documentul "De la conflict la comuniune" care a arătat conținutul comemorării.

Ce spune acest dialog lumii actuale?

În trecut am avut multe conflicte, am cunoscut dezbinarea Bisericilor, chiar am asistat la războaie oribile și pentru această istorie trebuie să cerem iertare. Este o iertare foarte importantă astăzi. Să privim la luptele dintre sunniți și șiiți în lumea musulmană: trebuie să admitem că am făcut același lucru în trecut și pentru aceasta trebuie să facem căință. Dar există și un sentiment de recunoștință pentru tot ceea ce am redescoperit că avem în comun. Și apoi există un sentiment de speranță. După comemorarea de la Lund, putem face alți pași în viitor. Anul 2017 nu poate să fie un punct ci trebuie să marcheze un dublu punct care deschide la o continuare. Spre ceea ce nu dezbină ci unește. În trecut nu era posibil să se aibă această unitate.

2017 a fost și anul în care de la Bari relicvele sfântului Nicolae au fost duse la Moscova și Sankt Petersburg. O inițiativă care a deschis spre un ecumenism popular.

Era o dorință a patriarhului Kiril. În ziua de după întâlnirea la Havana cu papa, patriarhul mi-a exprimat dorința de a avea relicva sfântului Nicolae la Moscova și la Sankt Petersburg. Și această transferare a ajutat mult. După întâlnirea cu papa, patriarhul a avut multă opoziție, chiar și în Biserica ortodoxă rusă. Însă cu prezența relicvelor, patriarhul a putut spune: acesta este primul rod al întâlnirii de la Havana și acest lucru a ajutat mult la schimbarea mentalității. Este ecumenismul sfinților, care deschide oportunități pentru a-i include în dialog pe credincioși. Este bine ca șefii de Biserici să se întâlnească, dar dacă oamenii nu sunt implicați, nu putem merge înainte. Apoi când am văzut la Sankt Petersburg relicvele escortate de armata rusă pentru întoarcerea lor la aeroport, mi-am spus că iubirea lui Dumnezeu este mai puternică decât orice totalitarism.

Dar va fi o nouă întâlnire între patriarh și papa Francisc?

Nu se vorbește despre asta în acest moment. Am comemorat anul acesta la Freiburg prima aniversare a întâlnirii de la Havana și se pregătește o a doua tot în februarie. Noi oamenii nu suntem responsabili de minuni. Acesta este dicasterul Duhului Sfânt.

Care este urarea dumneavoastră pentru anul nou care va veni?

Să putem să continuăm și să facem pași ulteriori spre unitate. Așa cum spunea patriarhul Atenagora, noi catolicii și ortodocșii ne iubim unii pe alții, mărturisim aceeași credință. Timpul s-a împlinit pentru a ajunge la aceeași masă euharistică. Acesta este scopul ultim al ecumenismului: regăsirea unității Bisericii.

(După agenția SIR, 29 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat