Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Specialul "mulțumesc" al lui frère Alois și al misionarilor din lume

De Cristina Uguccioni

La 31 decembrie, pontiful, împreună cu toată Biserica, celebrează primele vespere ale solemnității Preasfintei Maria Născătoare de Dumnezeu și înalță imnul de mulțumire către Domnul, Te Deum.

La Vatican Insider relatează pentru ce - în acest an - vor să aducă mulțumire Domnului șapte persoane care trăiesc în cele cinci continente: Ibrahim Alsabagh, vicar episcopal de Alep (Siria), Luciano Capelli, episcop al diecezei de Gizo (Insulele Solomon), Francesca Federigi, clarisă la Ijebu-Ode (Nigeria), Alois Löser, prior al comunității din Taizé (Franța), Giorgio Marengo, misionar la Arvaiheer (Mongolia), Fiorenzo Priuli, misionar la Tanguita (Benin), Nello Ruffaldi, misionar la Oiapoque (Brazilia).

Te Deum-ul lor personal revelează sânul ospitalier al Bisericii în care pot găsi refugiu și să reia viață cei care așteaptă atingerea duioșiei și a milostivirii lui Dumnezeu și gesturi de eliberare de rău. Aceste relatări de mulțumire arată ceea ce ține în viață toate ființele umane: sunt infinitele forme ale păzirii, îngrijirii și dedicării credibile care se îndeplinesc în fiecare zi de la un capăt la altul al lumii, chiar și cu prețul unor mari sacrificii; afecte și legături bune care sunt încântări zilnice: invizibile mediatic, decisive existențial. Domnul pe acolo trece. Lucrurile iubirii dreg lumea, o fac mai bună, o înfrumusețează făcând-o o casă în care este mai frumos pentru toți să locuiască. Ele - lucrurile iubirii - sunt cele care împiedică lumea să se scufunde, desenând drama secretă și indestructibilă a istoriei. Nașterea acestor minuni zilnice ale lui agape este în însuși sânul lui Dumnezeu.

Franța: frère Alois Löser, 63 de ani, prior al comunității ecumenice internaționale din Taizé

"La sfârșitul acestui an, cu frații mei, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru miile de tineri veniți să participe, săptămână după săptămână, la întâlnirile internaționale pe colina noastră din Taizé. Când în fiecare seară, după rugăciune, rămân în biserică pentru a-i asculta pe cei care vor să împărtășească o întrebare, o suferință, o bucurie, măsor profunzimea căutării lor: căutarea lui Dumnezeu, a unei rugăciuni interioare mai intense, a unei angajări în slujba celor mai vulnerabili. Acești tineri vin din toate țările Europei și vor să participe la construirea unui continent mai unit. Lor le place să trăiască o experiență de împărtășire cu cei de vârsta lor din alte țări. Tinerii vin la Taizé și din alte continente: între cei pe care i-am primit menționez, printre alții, creștinii arabi, copții ortodocși din Egipt, catolicii și ortodocșii care provin din Liban, din Iordania, din Palestina. Prezența lor ne stimulează să ne rugăm pentru pacea în acea regiune.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tinerii pe care i-am întâlnit anul acesta cu ocazia celebrărilor de la Riga, Bruxelles, Tallin, Paris și Birmingham, și pentru cei pe care i-am cunoscut fie în timpul întâlnirii găzduite de Biserica coptă ortodoxă din Egipt fie în timpul întâlnirilor organizate în cadrul celei de-a cinci suta aniversări a Reformei la Wittenberg, Geneva și Lausanne. Referindu-ne la exemplul papei Francisc care în Suedia, la Lund, a cerut Duhului Sfânt: "Dă-ne să recunoaștem cu bucurie darurile care i-au venit Bisericii de la Reformă", am încercat cum - între creștini despărțiți - să ne bucurăm de darurile altora.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tinerii refugiați din Afganistan, din Sudan, din Eritreea, din Siria și din Irak pe care-i primim la Taizé de doi ani. Este ca și cum Cristos ne-ar fi invitat să depășim temerile noastre și prejudecățile noastre; ca și cum, prin prezența lor, ne-ar spune: «Eu am murit și pentru ei, fie că sunt creștini sau nu. Tu poți să devii prieten al lor». Am mers recent în Sudan și în Sud Sudan: acolo am întâlnit câteva dintre familiile lor. Întâlnirea personală - când auzim de aproape strigătul unei ființe umane rănite, când îi privim în ochi și îi atingem pe cei care suferă - ne face să descoperim demnitatea celuilalt și permite să primim ceea ce transmit cei mai săraci. Ei ne dezvăluie vulnerabilitatea noastră personală: și astfel ne fac mai umani. Și în mod paradoxal o bucurie este dată: este probabil numai o mică scânteie, dar este o adevărată bucurie pe care o împărtășesc cu noi cei mai săraci".

Benin: fratele Fiorenzo Priuli, 71 de ani, medic din Ordinul Spitalicesc Sfântul Ioan al lui Dumnezeu în spitalul "Saint Jean de Dieu" din Tanguit?

"În timp ce al patruzecilea an de misiune în acest colț al Africii se îndreaptă spre sfârșit, cum să nu aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru că m-a ocrotit de atâtea pericole și pentru că mi-a dăruit bucuria de a colabora cu El în minunata lucrare de a da viața și de a ridica existențe prosternate de rău și de suferință? Dacă aș avea posibilitatea de a mă întoarce înapoi și de a-i cere Domnului un har pentru viața mea, n-aș reuși să-i cer atât cât El mi-a dăruit. În timpul anului care abia a trecut am reușit să salvăm sute de vieți: aș vrea să menționez, îndeosebi, zecile și zecile de femei foarte tinere care suferă de fistulele obstetrice pe care le-am operat. Aceasta este o boală oribilă care rezervă un calvar umilitor: apare după o naștere dificilă în timpul căreia tânăra (care, respectând tradiția, naște într-un mic cort ajutată de o bătrână) a împins chiar timp de 6-7 zile: la sfârșit, aducând pe lume copilul, de acum lipsit de viață, are loc dezlipirea unei părți a vezicii. Din acel moment tânăra va trăi pierzând încontinuu urina. Sunt mii tinerele lovite de această boală nu numai în Benin, ci și în alte țări africane. Duc o viață de izolare dureroasă: adesea sunt repudiate de soți, îndepărtate de familii și constrânse să trăiască la marginile satelor. Când, după intervenție, se vindecă, bucuria lor este de nestăvilit. Este foarte emoționant. Îi aduc mulțumire Domnului pentru că m-a ajutat să găsesc tot ceea ce îmi trebuie pentru a face aceste operații făcând spitalul nostru un punct de referință și pentru îngrijirea acestei patologii. În cursul anilor mulți prieteni (italieni, dar nu numai) ne-au susținut permițând să oferim asistență calificată unui număr tot mai mare de pacienți: în 1970, când spitalul a fost întemeiat, erau 82 de paturi, astăzi sunt 415. În fiecare an avem 18.000/20.000 de noi pacienți (dintre care 5.000 de copii, dintre care mulți loviți de malnutriție). Apoi sunt specialiști care, folosind zilele de concediu, vin periodic aici din Europa și rămân mai multe zile pentru a efectua intervenții deosebit de angajante și pentru a forma staff-ul medical local. Sunt profund de recunoscător Domnului pentru toți acești prieteni care în diferite moduri ne-au ajutat: sunt o binecuvântare. Când primii fatebenefratelli au ajuns în Benin, erau trei; au devenit după aceea șapte, toți albi. An după an, sămânța acestei carisme a adus rod și astăzi avem 59 de confrați africani: este un alt mare dar al Domnului, care mă consolează și pentru care îi mulțumesc".

Insulele Solomon: părintele Luciano Capelli, 70 de ani, salezian, episcop al diecezei de Gizo

"În timp ce se apropie sfârșitul anului, doresc să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul chemării de a-l sluji precum și pentru că am reușit să depășesc o intervenție la care am fost supus recent din cauza unei tumori diagnosticate la timp. În teritoriul diecezei mele sunt circa 120.000 de persoane, majoritatea metodiste: catolicii sunt 15% trăiesc în circa o sută de mici sate răspândite pe circa patruzeci de insule în care în multe cazuri nu ajunge niciun mijloc de transport așa încât a trebuit să învăț să pilotez un hidroavion foarte ușor pentru a putea merge rapid și frecvent în diferitele parohii. Mă numesc «episcopul zburător». Un dar mare, pentru care nu voi înceta niciodată să-i aduc mulțumire Domnului, este grupul AMIS (Prietenii Misiunii din Insulele Solomon), voluntari italieni generoși care mă ajută și care, de mulți ani, vin în mare număr pe aceste insule pentru câteva săptămâni pe an dedicându-se cu orice mijloc pentru populație. Prietenia lor este prețioasă, hărnicia lor este admirabilă. Când am venit în această dieceză, în 2007, Insulele Solomon tocmai fuseseră lovite de cutremur și de tsunami: cu ajutorul prietenilor de la AMIS a fost posibil nu numai să se reconstruiască edificiile care au fost distruse (între care și catedrala), ci să edificăm și șapte școli, șase biserici și două spitale. În afară de asta am reușit să cumpărăm două mici nave care permit transportul bolnavilor în spitale și predarea obișnuită a tot ceea ce au nevoie persoanele pentru a trăi în mod demn. Preoții sunt numai paisprezece (doi diecezani, doisprezece care provin din dieceze asiatice), dar sunt mulți laici care colaborează cu noi și care, animați de credință profundă, se angajează cu dăruire lăudabilă implicându-i pe credincioși în diferitele activități organizate: sunt un dar al cerului.

În sfârșit, doresc să exprim mulțumirea mea Domnului pentru Jubileul Milostivirii: în timpul acestui an, pentru că foarte multe persoane nu aveau ocazia de a ajunge la catedrală, am dus pe diferitele insule - la bordul unei bărci - Poarta Sfântă: a fost o experiență de convertire de neuitat ale cărei prime roade începem să le observăm".

Mongolia: părintele Giorgio Marengo, 43 de ani, misionar de la "Consolata", paroh la Arvaiheer

"Dimensiunea laudei este cea mai prezentă în rugăciunilor oamenilor de la noi. Intențiile de rugăciune la liturghie încep de cele mai multe ori cu cuvinte ca «Îți mulțumesc, Doamne, pentru această zi splendidă pe care ne-ai dat-o și astăzi» sau «Mulțumesc, Doamne, pentru că și astăzi m-ai făcut să mă trezesc la timp pentru a veni ca să ascult Cuvântul tău și ca să primesc pâinea euharistică». Și eventual acea «zi splendidă» este una dintre cele cu temperatură de -30o și cu un vânt care suflă din față în timp ce se merge spre capela noastră (care este un cort mongol, ger). Această laudă este o provocare continuă pentru credința noastră (puțină). Pentru ce aș vrea să-i mulțumesc Domnului este tocmai darul credinței genuine și de stâncă al oamenilor care ne-au primit aici la Arvaiheer, localitate la 430 de km de capitala Ulaanbaatar. Comunitatea mică este formată din 28 de adulți botezați, veniți la credință în acești zece ani de prezență misionară în teritoriu. Acum, puțin câte puțin, încep să ceară botezul și pentru copiii și nepoții lor: așa a început cateheza pentru tineri. Patru doamne s-au pus la dispoziție pentru a contribui la formarea catecumenilor: sunt primele noastre catehete. Avem un program precis, elaborat de prefectura apostolică locală, dar încercăm să fim elastici pentru a veni în întâmpinarea diferitelor situații, care adesea cer drumuri personalizate.

Doresc să-l laud pe Domnul pentru această minune a credinței care răsare și crește în pofida multelor limite ale noastre, misionari și misionare (suntem trei, două surori și un preot), mereu nepotriviți și totuși folosiți încontinuu de Har pentru ca persoane care au trăit fără să aibă vreun contact cu Biserica să-l cunoască pe Cristos și să-l poată urma. Asta mă umple de uimire și recunoștință. În fond, este darul misiunii, care cere din partea noastră o convertire continuă, o recentrare zilnică pe Domnul care trimite și care atinge inimile, în timp ce ne cufundăm în această lume culturală așa de unică, ce trebuie iubită și cunoscută profund. Misterul Crăciunului ne amintește asta: dacă Dumnezeu a ales să asume sărmana noastră omenitate înseamnă că a voit să se supună legilor timpului și spațiului, a devenirii umane, pentru a reconduce toate și pe toți la Tatăl. Pentru noi, misionari ad gentes, acesta este principiul teologic al pătrunderii noastre tot mai în profunzime în locul în care suntem trimiși, să cădem în pământ și să murim ca sămânța pentru ca în această afundare în teren să aibă loc iarăși miracolul întâlnirii cu Cristos. Și miracolul are loc sub ochii noștri privind fața celui care se roagă în ger-capela noastră: pentru aceasta cântăm Te Deum-ul nostru".

Brazilia: părintele Nello Ruffaldi, 75 de ani, misionar de la PIME (Pontificio Istituto Missioni Estere) la Oiapoque

"Așa cum se întâmplă în fiecare an, și la sfârșitul acestui an 2017 am multe motive pentru a-i mulțumi Domnului. Sunt preot de 50 de ani și de 46 de ani trăiesc în Brazilia printre indios, îndeosebi printre popoarele Karipuna, Palikur, Galibi Marworno și Galibi Kalina. Anul 2017 a fost un an dificil pentru toți indigenii deoarece guvernul a adoptat o politică contrară intereselor lor. Constituția, intrată în vigoare în 1988, asigură pentru indios fie dreptul de a trăi după cultura lor fie drepturile asupra pământurilor ocupate tradițional. Este vorba fără îndoială despre un fapt inedit în istoria Braziliei. De mult timp marii proprietari de terenuri, industriile mineraliere, producătorii de monoculturi sunt nesatisfăcuți și recent, din păcate, au decis să organizeze o impunătoare campanie pentru a modifica Constituția în așa fel încât să permită marilor firme să intre în posesia bogățiilor indigenilor.

Așadar pentru ce motiv îi mulțumesc Domnului? O fac pentru că indios nu s-au descurajat: s-au organizat la nivel național și revendică drepturile lor; cred în forța rugăciunii, știu că îl au pe Dumnezeu alături de ei și merg înainte fără frică. Și până astăzi eforturile celor care cu aviditate râvnesc terenurile lor au fost zadarnice. Ca misionari noi credem că Dumnezeu rămâne mereu alături de cei mici și că misiunea noastră este să semănăm speranța, anunțând și proclamând Vestea Bună, așa cum se citește în cartea profetului Isaia: «Domnul m-a trimis să aduc vestea cea bună săracilor, să leg rănile celor cu inima zdrobită, să vestesc eliberare celor captivi...» (61,1).

Sunt recunoscător Domnului pentru că a trăi misiunea printre indios permite să fiu evanghelizat de ei. Culturile indigene sunt mult mai în sintonie cu Evanghelia decât este societatea noastră care spune că este creștină. De fapt, ele invită la fraternitate și la împărtășirea bunurilor așa încât în acest mici comunități nu există bogați și săraci. Pământul - care trebuie respectat și iubit - este considerat mamă și nu marfă; exercitarea autorității este considerată o slujire. Actualmente indios au contacte tot mai frecvente cu societatea braziliană și asta produce schimbări care pun în pericol conservarea patrimoniului lor cultural. Așadar vreau să-i mulțumesc Domnului pentru mulți dintre ei care - susținuți de forța Evangheliei - rămân tari în valorile primite de la strămoși".

Siria: fratele Ibrahim Alsabagh, franciscan, 46 de ani, paroh al bisericii "Sfântul Francisc" din Alep și vicar episcopal

"Înainte de toate vreau să aduc mulțumire Domnului pentru acordul de pace la care s-a ajuns la 22 decembrie 2016 între armata obișnuită și grupurile armate: de atunci am putut să trăim în pace, nu au mai căzut bombe pe case, școli, spitale, locuri de cult. După ani de război ni s-a părut o mine.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu fie pentru rugăciunile și intervențiile papei Francisc în favoarea Siriei fie pentru episcopii și preoții care s-au dedicat pentru noi în multe moduri: în gesturile lor am perceput duioșia lui Dumnezeu față de noi. Recunoștința mea se îndreaptă și spre copiii care în lume, din 5 decembrie 2016, au primit invitația de a se ruga pentru pace, în fiecare primă duminică din lună, împreună cu copiii din Alep. Un alt dar mare pe care l-am primit și pentru care îi sunt recunoscător lui Dumnezeu este ajutorul pe care l-am primit de la creștinii din toată lumea și de la persoane necredincioase: au avut milă față de noi și ne-au demonstrat afect și apropiere trimițându-ne ajutoare consistente grație cărora a fost posibil să acordăm ajutor populației în timpul războiului și în acest timp de pace. De când tac armele - cu voluntarii mulți, generoși care sunt lângă noi în opera de asistență - am reparat peste 800 de case, am ajutat peste 380 de tineri să demareze o mică activitate și zeci de familii să facă față necesităților legate de reconstrucție. Am demarat patruzeci de proiecte: de exemplu garantăm sprijin economic pentru 1.116 de tinere perechi căsătorite din 2010 și pentru optzeci de perechi de logodnici care doresc să se căsătorească și să întemeieze o familie.

Îi aduc mulțumire Domnului pentru toți cei care au continuat să trăiască la Alep în timpul războiului. Mă gândesc la mulți preoți, călugărițe și călugări care - împărtășind cu credincioșii foamea, setea, frica, riscul zilnic de a muri - nu s-au cruțat: s-au îngrijit de necesitățile tuturor și au semănat speranță, ascultând și mângâind inimile rănite. Împreună cu ei au rămas medici, infirmieri, profesioniști și meșteșugari care au pus la dispoziție cu generozitate competențele lor pentru cei care aveau nevoie. Și mulți credincioși creștini au decis să nu părăsească orașul, însuflețiți de convingerea că Domnul îi voia chiar aici, ca punți de pace între facțiunile aflate în conflict.

În sfârșit, îi mulțumesc Domnului care mi-a dat curajul de a veni aici la Alep în urmă cu trei ani: m-a condus, indicându-mi zi după zi drumul de parcurs, fără a permite ca să mă simt dezorientat. Am putut să fiu instrument al iubirii sale, al duioșiei sale, al mângâierii sale: pentru aceasta îi mulțumesc cu toată inima".

Nigeria: sora Francesca Federici, 71 de ani, clarisă din mănăstirea "Sfânta Clara" din Ijebu-Ode

"La sfârșitul acestui an îi aduc mulțumire Domnului pentru marile lucruri pe care le-a făcut în viața mea, în viața noastră. Prea adesea observăm și amintim numai problemele și trudele și nu observăm frumusețea care se ascunde în realitatea zilnică. Dacă există un lucru care se învață în Africa este capacitatea de a mulțumi deoarece condițiile precare de viață nu permit să fie considerat sigur nimic.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru generozitatea comunității mele din Ijebu-Ode care, deși săracă în mijloace și fără garanția vreunui ajutor material, cu un act de credință și de abandonare, a primit invitația episcopului de Bomadi și s-a făcut disponibilă de a edifica o mănăstire într-o dieceză foarte săracă din delta fluviului Niger. În luna februarie, împreună cu trei surori, am plecat în Ogrriagbene, mic sat de pescari pe malurile Nigerului, unde lipsește totul. Mizeria este mare: există numai frumusețea naturii create de Domnul, bunătatea locuitorilor și bucuria copiilor care înoată în fluviu, se joacă în nisip, mănâncă o bucățică de pâine sau de mămăligă și sunt fericiți. Este un sat înconjurat de un teren fertil și de un fluviu plin cu pește. Din păcate, și de petrol. Spun din păcate pentru că provoacă poluare apăsătoare și n-a adus niciun folos populației locale care trăiește într-o stare de abandonare totală. Cel care a încercat să reclame propriile drepturi a fost ucis și în sat se respiră resemnare și pasivitate. Și totuși, în pofida acestui climat de mâhnire, am fost primite cu generozitate și bunăvoință: mulți au voit să împărtășească cu noi problemele și acel puțin pe care-l au. După câtva timp de la sosirea noastră, câteva femei, văzându-ne lucrând în mica grădină pe care am realizat-o, ne-au cerut să le învățăm și acum au o grădină a lor. Mi s-a părut un semn mic dar important de întreprindere și de vitalitate regăsită. Îi aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru acești noi prieteni, simpli și umili, care ne-au dat încredere, și pentru toți cei care, în lume, se oferă cu generozitate pentru a susține edificarea acestei noi mănăstiri. Îl rog pe Domnul să continue să dăruiască bucuria comuniunii și a mărturiei comunității mele, permițându-i să depășească multele dificultăți care însoțesc mereu un nou proiect".

(După Vatican Insider, 30 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 83.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat