Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ierusalim, președintele turc Erdogan îi telefonează papei

De Iacopo Scaramuzzi

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat vineri, 29 decembrie 2017, papei Francisc. Conform mass-media turcești, în centrul colocviului a fost preocuparea față de decizia administrației lui Donald Trump să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Surse prezidențiale turcești, mai specific, au afirmat la agenția de presă Anadolu că Erdogan și papa au vorbit despre rezoluția de săptămâna trecută cu care ONU a respins mișcarea Casei Albe și au subliniat necesitatea de "a proteja status quo-ul din Ierusalim, oraș sacru pentru islam, creștinism și ebraism".

Vice-directoarea sălii de presă vaticane, Paloma Garcia Ovejero, a confirmat colocviul telefonic fără a furniza detalii despre conținuturile sale și limitându-se să precizeze că această "conversație a avut loc la inițiativa președintelui turc".

Chiar mai înainte ca Trump să anunțe decizia sa despre Ierusalim, la 6 decembrie, papa, dimineața, intervenise pentru a exprima propria "îngrijorare profundă", pentru a cere respectarea status quo-ului orașului sfânt și pentru a dori ca "să prevaleze înțelepciunea și prudența, pentru a evita să se adauge noi elemente de tensiune într-o panoramă mondială deja zbuciumată și marcată de multe și teribile conflicte".

La Angelus de Crăciun, papa a invocat între altele pacea pentru Ierusalim și pentru toată Țara Sfântă rugându-se pentru ca "între părți să prevaleze voința de a relua dialogul și să se poată ajunge în sfârșit la o soluție negociată care să permită coexistența pașnică a două state în cadrul granițelor concordate între ele și recunoscute internațional".

Cu o declarație cu ocazia votului dat la adunarea generală a Națiunilor Unite care a respins decizia SUA cu 128 pentru și nouă voturi împotrivă, la 21 decembrie, delegația Sfântului Scaun a reafirmat după aceea că "numai un status garantat la nivel internațional" poate "ocroti caracterul unic" al Ierusalimului și să fie "o garanție de dialog și reconciliere pentru pacea în regiune".

Într-un interviu de sfârșit de an dat la L'Osservatore Romano, cardinalul Jean-Louis Tauran, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, la rândul său, a reafirmat că, în pofida recentelor opțiuni ale administrației Trump, mai există speranță pentru o pace stabilă în Orientul Mijlociu: "Dialogul trebuie să continue la toate nivelurile. E suficient să ne gândim la ceea ce s-a întâmplat printr-o coincidență semnificativă la 6 decembrie, când a fost dată publicității decizia Casei Albe. În aceeași dimineață, papa a primit înainte de audiența generală pe participanții la o reuniune între dicasterul nostru și comisia pentru dialogul interreligios din statul Palestina. Delegației de rang înalt, condusă de șeicul Mahmoud Al-Habbash, judecător suprem, pontiful a adresat un îndemn de a colabora, care a avut răspuns în semnarea unui memorandum de înțelegere pentru instituirea unui grup de lucru permanent. Așadar - a conchis cardinalul francez - a fost vorba despre un exemplu de mărturie interreligioasă foarte relevantă, o apropiere prudentă sub semnul prieteniei, în direcție opusă propagării incendiare a urii și a mâniei".

Cu o serie de contacte care arată rolul recunoscut pontifului de diferiți lideri din Orientul Mijlociu cu privire la problema Ierusalimului, papa, cu o zi înainte de anunțul lui Trump, a primit un telefon de la președintele palestinian Mahmoud Abbas (Abu Mazen), și, la 19 decembrie, a primit în Vatican pe regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Același Erdogan îi telefonase papei prima dată la 7 decembrie.

De altfel, președintele turc, care în trecut a avut motive de ceartă atât cu papa Francisc cât și cu diferite cancelarii europene, a exprimat în aceste zile speranța unor raporturi mai bune cu țările din Uniunea Europeană și - fără a preciza timpii - a prospectat intenția de a efectua călătorii în Franța și în Vatican.

(După Vatican Insider, 29 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat