Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fără îngrădituri

S-a deschis a patruzecea întâlnire europeană a comunității din Taizé

Bucuria să nu se termine, să nu se termine niciodată, chiar și atunci când toți se vor întoarce acasă, chiar și atunci când momentele de dificultate vor apare insurmontabile: acesta este obiectivul pe care priorul de la Taizé, fratele Alois, l-a pus aseară miilor de tineri adunați în St. Jakobshalle din Basel pentru a patruzecea întâlnire europeană. "Este o mare bucurie a fi împreună timp de cinci zile, așa de diferiți prin originile, culturile, confesiunile noastre. Bucuria noastră este mare dar cu siguranță - a spus în prima dintre meditațiile de seară - toți aspirăm cu ardoare la o bucurie care să dureze mai mult decât cinci zile, o bucurie care să nu se termine niciodată", temă care "va fi obiectul căutării noastre în timpul aceste întâlniri și tot anul care începe. «Bucură-te, veselește-te și jubilează din toată inima» (cf. Sof 3,14)".

Alois a mulțumit "celor care ne primesc nu numai în oraș, ci în toate regiunea înconjurătoare, în Elveția, în Franța, în Germania. Pentru prima dată, una dintre întâlnirile noastre europene se ține la răscrucea a trei țări și la intersecția a două limbi. Basel este un oraș european. Venind aici, noi am vrea să exprimăm că în construirea Europei nu este posibil să ne întoarcem înapoi. Basel - a subliniat el - este un oraș marcat de Reforma protestantă din secolul al XVI-lea și unde astăzi se desfășoară numeroase inițiative ecumenice. Reunindu-ne aici, este și acest drum spre unitatea creștinilor pe care am vrea să-l valorizăm".

În această dimineață participanții au tratat prima dintre cele patru propuneri făcute de priorul de la Taizé pentru anul 2018. Are ca titlu "A săpa izvoarele bucuriei". Pornind de la textul biblic citit aseară, "Domnul, Dumnezeul tău, este în mijlocul tău" (cf. Sof 3,17), fratele Alois explică faptul că bucuria Evangheliei "derivă din certitudinea că noi suntem iubiți de Dumnezeu, iubiți de iubirea fără limite pe care El o are față de fiecare dintre noi. Dacă, părăsind Baselul, veți păstra numai certitudinea acestei iubiri infinite a lui Dumnezeu, izvor de bucurie, veți păstra esențialul". Și, în rugăciunea din această seară, "voi încerca să arăt cum bucuria care provine din iubirea lui Dumnezeu nu este în niciun fel o fugă de problemele din timpul nostru. Dimpotrivă, ne face și mai sensibili față de dificultățile celorlalți".

În afară de mesajul papei Francisc, au venit alte mesaje. "Bucuria - scrie arhiepiscopul de York, John Sentamu - este mai mult decât o simplă fericire. Este cea mai profundă, cea mai bogată și cea mai intim purtătoare de viață. Bucuria este strigătul întregii creații care proclamă că există un răspuns la dificultățile și la necazurile din această lume, și acest răspuns este Isus Cristos. În persoana lui Isus găsim harul de a ne uni cu alții întinzându-le o mână plină de prietenie și nu de un sentiment de revanșă", conclude primatul anglican. Secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, amintește importanța de a fi comemorat împreună ("creștini de orice tradiție") a cinci suta aniversare a începutului Reformei protestante: "Împreună am cerut iertare pentru diviziunile din trecut și am afirmat ceea ce avem în comun în Isus Cristos. A fost un semn puternic al responsabilității noastre reciproce în Cristos". În același mod, comunitatea din Taizé trebuie să fie considerată "pionieră pe acest drum care merge de la conflict la comuniune, martori de unitate". Tveit scoate în evidență că la Basel se celebrează a patruzecea adunare europeană a tinerilor și că, pentru prima dată, întâlnirea are loc simultan în trei națiuni: "O referință la necesitatea de a merge dincolo de granițe și de diviziuni, de a construi punți și nu ziduri. Avem nevoie de participarea, de angajarea și de ideile tinerilor, astăzi ca și în urmă cu șaptezeci de ani", încheie el, amintind că în 2018 Consiliul Ecumenic al Bisericilor va sărbători șaptezeci de ani de la întemeiere cu motoul "A merge împreună, a sluji dreptatea și pacea". Și Martin Junge, secretar general al Federației Luterane Mondiale, în afară de a sublinia celebrarea istorică a celui de-al cincilea centenar al Reformei, exprimă recunoștință pentru exemplul arătat de tinerii de la Taizé: să se întâlnească, să vorbească privindu-se în ochi asumă o valoare deosebită "într-o epocă în care familia umană pare să aibă dificultăți să se reunească, să lucreze împreună și să dialogheze". Așadar este un mesaj puternic cel care vine din Basel, care "se opune tuturor diviziunilor dominante și discursului corosiv care ne înconjoară în această privință". Salutări participanților au venit și de la secretarul general al Națiunilor Unite, António Gutierres, și de la președintele Consiliului Europei, Donald Tusk.

Într-un editorial, episcopul de Moulins, Laurent Percerou, președinte în Franța al Consiliului pentru pastorația copiilor, a tinerilor și a vocațiilor, revine asupra alegerii de a organiza întâlnirea în trei țări: "Simbol care manifestă angajarea neclintită a fratelui Roger pentru reconcilierea și unitatea Europei, astăzi și mai esențială când popoarele care fac parte din ea se îndoiesc de ea și sunt tentați de tendințe naționaliste".

(După L'Osservatore Romano, 30 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat