Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Basel întâlnirea de rugăciune ecumenică a tinerilor de la Taizé

De Maria Teresa Pontara Pederiva

Voluntarii deja sosesc pe grupuri cam din tot continentul așa încât orașul elvețian Basel, de altfel capabil să-i găzduiască pe cei circa 13 mii de studenți de la vechea sa Universitate, se însuflețește probabil și mai mult în aceste zile de vacanță cu numeroase grupuri colorate de tineri. Aici, de la 28 decembrie la 1 ianuarie, se va ține anul acesta tradiționala întâlnire a Comunității de la Taizé adresată tinerilor între 18 și 35 de ani (înscrierile celor sub 18 ani, dar oricum peste 16 ani, sunt permise cu autorizarea prealabilă a familiilor).

În aceste ore de ajun voluntarii sunt angajați pentru a pregăti primirea grupurilor și pentru a predispune animarea în parohii, dar misiunea lor va deveni și mai incisivă la sosirea trenurilor de participanți și în cursul zilelor: indicații logistice, aranjarea și curățenia locurilor de lucru, distribuirea mâncării, pregătirea locurilor de rugăciune, animarea rugăciunii comune... Este o formulă experimentată exact de patruzeci de ani aceea a "întâlnirilor de sfârșit de an" ale Comunității din Taizé, care se țin alternativ în diferite orașe europene, o formulă care a rezistat în timp deși într-un context radical schimbat.

După o scădere, chiar vizibilă, a participanților - sunt inimaginabile de acum numerele din anii '70-'80 - se poate afirma că întâlnirea de rugăciune ecumenică a tinerilor atrage încă niște mii de tineri care provin din parohii, grupuri, școli catolice și nu numai. Nu sunt prevăzuți participanți cu vârsta de peste 35 de ani, afară de cazul în care ei sunt însoțitori de grupuri, dar nu este rar să fie întâlnite tinere cupluri care, întărite de experiența trecută, se întorc pentru a da ajutor organizatorilor.

Având rucsac, sac de dormit și gamelă pentru mâncare, tinerii vor fi găzduiți ca întotdeauna în familii și structuri parohiale puse la dispoziție în oraș și în împrejurimi pentru a veni după aceea în locurile de lucru și rugăciune comune, adică la amiază în diferite biserici din oraș, iar seara în "St. Jakobshalle" sau la "St. Jakob-Arena".

Alegerea orașului de pe fluviul Rinului - anunțat la adunarea din 2016 de la Riga în Letonia de priorul fr?re Alois Löser în timpul uneia dintre meditațiile sale - asumă în aceste ultime zile din anul 2017, a cinci suta aniversare de la "Reforma" lui Luther, o extraordinară valență ecumenică. La zece ani de la întâlnirea de la Geneva, Comunitatea din Taizé se întoarce în Elveția în orașul care astăzi este al treilea din Confederația Helvetică (fost sediu al conciliului convocat de papa Martin al V-lea în 1431) și care de cinci sute de ani reprezintă un loc cheie pentru conviețuirea dintre creștini.

De fapt, la Basel, vechi sediu universitar din 1490, în 1514 își stabilea reședința sa filozoful olandez călugăr augustinian Geert Geertsz, mai cunoscut ca Erasmus de Rotterdam și, mai târziu, aici a predat filozoful Nietzsche. Basel a fost ales în mod semnificativ în 1989 ca loc pentru "Prima Adunare ecumenică", prima adunare a Bisericilor din Europa din secolul al XVI-lea (cinci ani după "prima rugăciune ecumenică" împreună care s-a ținut în 1984 în domul din Trento, sediu al "Contrareformei").

Dar există un alt motiv care leagă Basel de Comunitatea fondată de fr?re Roger Schutz (și el de origine elvețiană, fiind născut în 1915 la Provence în cantonul francez): construită la răscrucea a trei țări - Franța, Germania și Elveția - orașul elvețian reprezintă și zona de origine a primilor frați (Max Thurian și Pierre Souverain) și în sfârșit - lucru care nu este indiferent pentru aceste timpuri - sediul ales pentru 2017 se află în inima Europei, deci se poate ajunge aici fără costuri excesive de călătorie (pentru unii au fost aproape prohibitive cele pentru Letonia 2016).

"Lumina pe care am găsit-o aici este o lumină de pace. În această noapte ne vom ruga pentru toți cei care cunosc violența, nedreptatea și sărăcia - a spus actualul prior de origine germană fr?re Alois tinerilor adunați la Riga anul trecut - întorcându-ne acasă, fiecare dintre noi poate să fie făcător de pace, fiecare poate înscrie nonviolența în viața sa zilnică".

Este așteptat și pentru această ediție discursul său, care se imaginează că va aduce o mărturie din recenta călătorie în Sud Sudan, la lagărul de evacuați din Juba și Rumbek, și la Kharthoum, capitala Sudanului.

Semn al unei angajări la 360o de promovare a păcii care se lărgește de la Comunitatea din orașul francez la restul Europei și apoi și Orientul Mijlociu (îndeosebi Siria și Irak), restul Asiei, Africa (recentul "Pelerinaj al încrederii" în Egipt) și Statele Unite.

(După Vatican Insider, 27 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat