Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa și primirea săracilor și migranților. Nu este Francisc

De Andrea Tornielli

"«A venit la ai săi și ai săi nu l-au primit» (In 1,11). Astfel, marea problemă morală despre cum merg lucrurile la noi în privința refugiaților, a evacuaților, a migranților capătă un sens și mai fundamental: avem loc cu adevărat pentru Dumnezeu, atunci când El încearcă să intre la noi? Avem timp și spațiu pentru El? Oare nu este respins de noi chiar Dumnezeu?". Cuvântul papei care în noaptea de Crăciun pornește de la precaritatea condițiilor nașterii din Betleem - "nu era loc de găzduire pentru ei" - pentru a ne aminti că și astăzi ne este greu să-l recunoaștem în cel care este migrant și refugiat așa cum era Isus prunc.

Francisc a dedicat acestei teme omilia din noaptea de Crăciun, comentând Evanghelia lui Luca și descrierea nașterii Mântuitorului depus în iesle și adorat de cei mai umili dintre umili, acei păstori respinși de societatea epocii. Omilia lui Bergoglio a dezlănțuit chiar în noaptea de Crăciun comentarii feroce și supărate pe social din partea unor comentatori scandalizați pentru că pontiful a vorbit despre săraci, migranți și refugiați, adică despre situația concretă trăită de familia din Nazaret.

Dar cuvintele pe care le-am citat la început nu sunt ale papei Francisc. Sunt ale lui Benedict al XVI-lea, rostite la 24 decembrie 2012 în ultima sa omilie din noaptea de Crăciun înainte de renunțare. "Nu există loc pentru El - spunea papa Ratzinger -. Chiar și în simțirea și voința noastră nu există spațiu pentru El. Noi ne vrem pe noi înșine, vrem lucrurile care se pot atinge, fericirea experimentabilă, succesul proiectelor noastre personale și ale intențiilor noastre. Suntem complet «umpluți» de noi înșine, așa încât nu rămâne nici un spațiu pentru Dumnezeu. Și pentru aceasta nu există spațiu nici pentru ceilalți, pentru copii, pentru săraci, pentru străini".

"Să-l rugăm pe Domnul - spunea Benedict al XVI-lea - pentru ca să devenim vigilenți față de prezența sa, pentru ca să auzim cum El bate în mod liniștit și totuși insistent la ușa ființei noastre și a voinței noastre. Să-l rugăm pentru ca în interiorul nostru să se creeze un spațiu pentru El. Și pentru ca în acest mod să-l putem recunoaște și în cei prin care ni se adresează nouă: în copii, în suferinzi și în abandonați, în marginalizați și în săracii din această lume... Dacă lumina lui Dumnezeu se stinge - adăuga el -, se stinge și demnitatea divină a omului. Atunci el nu mai este imaginea lui Dumnezeu, pe care trebuie s-o cinstim în fiecare, în cel slab, în cel străin, în cel sărac". Nu este "pauperism", este pur și simplu Evanghelia, aceea care răsună în cuvintele papei Ratzinger și ale papei Bergoglio. Acesta din urmă în omilia din noaptea de Crăciun a spus: "În Pruncul din Betleem, Dumnezeu ne vine în întâmpinare pentru a ne face protagoniști ai vieții care ne înconjoară. Se oferă pentru ca să-l luăm în brațe, pentru ca să-l ridicăm și să-l îmbrățișăm. Pentru că în El nu ne este frică să luăm în brațe, să ridicăm și să îmbrățișăm pe cel însetat, pe cel străin, pe cel gol, pe cel bolnav, pe cel închis".

Dumnezeu Atotputernicul care se face mic, fără apărare, prunc total dependent de îngrijirile unui tată și ale unei mame, care se naște în călătorie, departe de casă și în condiții precare. Care încă de mic este constrâns să se refugieze într-o țară străină pentru a-și salva viața. Relatarea evanghelică reprezintă o realitatea care - în pofida echilibrismelor dialectice și a tumbelor identitare - cu greu poate fi folosită împotriva cuiva, pentru a justifica vise hegemonice sau pentru a se angaja cu convingere în cruciade improbabile. Este greu și de a ne preface că nu vedem legătura cu dramele pe care le trăim în timpul nostru. Acea legătură pe care doi episcopi de Roma foarte diferiți între ei au perceput-o și au subliniat-o cu ocazia Crăciunului.

(După Vatican Insider, 26 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat