Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 decembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

După ce am celebrat nașterea lui Isus, astăzi celebrăm nașterea pentru cer a sfântului Ștefan, primul martir. Chiar dacă la prima vedere ar putea să pară că între cele două evenimente nu există o legătură, în realitate ea există și este o legătură foarte puternică.

Ieri, în liturgia Crăciunului, am auzit proclamându-se: "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14). Sfântul Ștefan i-a pus în criză pe conducătorii poporului său, pentru că, "plin de credință și de Duh Sfânt" (Fap 6,5), credea cu fermitatea și mărturisea noua prezență a lui Dumnezeu între oameni; știa că adevăratul templu al lui Dumnezeu este de acum Isus, Cuvânt veșnic venit să locuiască în mijlocul nostru, devenit în toate ca și noi, în afară de păcat. Însă Ștefan este acuzat că predică distrugerea templului din Ierusalim. Acuza pe care o adresează împotriva lui este că a afirmat că "acest Isus Nazarineanul va distruge locul acesta și va schimba obiceiurile pe care ni le-a transmis Moise" (Fap 6,14).

De fapt, mesajul lui Isus este incomod și ne incomodează, pentru că sfidează puterea religioasă lumească și provoacă conștiințele. După venirea sa, este necesar să ne convertim, să schimbăm mentalitatea, să renunțăm să gândim ca înainte, să ne schimbăm, să ne convertim. Ștefan a rămas ancorat în mesajul lui Isus până la moarte. Ultimele sale rugăciuni: "Doamne Isuse, primește sufletul meu" și "Doamne, nu le socoti păcatul acesta" (Fap 7,59-60), aceste două rugăciuni sunt ecou fidel al celor rostite de Isus pe cruce: "Tată, în mâinile tale încredințez duhul meu" (Lc 23,46) și "Tată, iartă-i pentru că nu știu ce fac" (v. 34). Acele cuvinte ale lui Ștefan au fost posibile numai pentru că Fiul lui Dumnezeu a venit pe pământ și a murit și a înviat pentru noi; înainte de aceste evenimente erau expresii omenește inimaginabile.

Ștefan îl imploră pe Isus să primească sufletul său. De fapt, Cristos înviat este Domnul și este unicul mijlocitor între Dumnezeu și oameni, nu numai în ora morții noastre, ci și în fiecare clipă a vieții: fără El nu putem face nimic (cf. In 15,5). De aceea și noi, în fața Pruncului Isus din iesle, putem să-l rugăm așa: "Doamne Isuse, îți încredințăm sufletul nostru, primește-l", pentru ca existența noastră să fie într-adevăr o viață bună conform Evangheliei.

Isus este mijlocitorul nostru și ne reconciliază nu numai cu Tatăl, ci și între noi. El este izvorul iubirii, care ne deschide la comuniunea cu frații, să ne iubim între noi, înlăturând orice conflict și resentiment. Știm că resentimentele sunt ceva urât, fac atâta rău și ne fac atâta rău! Și Isus înlătură toate acestea și face în așa fel încât noi să ne iubim. Aceasta este minunea lui Isus. Să-i cerem lui Isus, născut pentru noi, să ne ajute să asumăm această dublă atitudine de încredere în Tatăl și de iubire față de aproapele; este o atitudine care transformă viața și o face mai frumoasă, mai rodnică.

Mariei, Mama Răscumpărătorului și Regina martirilor, să înălțăm cu încredere rugăciunea noastră, pentru ca să ne ajute să-l primim pe Isus ca Domn al vieții noastre și să devenim martorii săi curajoși, gata să plătim personal prețul fidelității față de Evanghelie.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În climatul de bucurie creștină care provine din Nașterea lui Isus, vă salut și vă mulțumesc pentru prezența voastră.

Vouă tuturor, veniți din Italia și din diferite națiuni, reînnoiesc urarea de pace și de seninătate: acesta sunt, pentru voi și pentru cei din familiile voastre, zile în care să gustați frumusețea de a fi împreună simțind că Isus este în mijlocul nostru.

Un salut deosebit credincioșilor din Pelerinajul național ucrainean: vă binecuvântez pe voi toți și țara voastră.

În aceste săptămâni am primit atâtea mesaje de felicitare. Nefiindu-mi posibil să răspund la fiecare, exprim astăzi tuturor mulțumirea mea vie, în special pentru darul rugăciunii. Mulțumesc din inimă! Domnul să vă recompenseze cu generozitatea sa!

Sărbătoare frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat